Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Han var ärkebiskop"

BOCKSTENSMANNEN VAR PRÄST. Owe Wennerholm kan ha hittat Bockstensmannens alter ego. Han hette Sasser Clementii och var domprost i Lund och sedemera ärkebiskop i Uppsala.
VARBERG. Bockstensmannen var ärkebiskop.
Han hette Sasser Clementii och dödades efter en politisk konspiration på högsta nivå.
Amatörforskaren Owe Wennerholm vågar till och med namnge hans mördare.

FAKTA

Tumnageln som avslöjar Bockstensmannen

Den övre bilden är en förstorad detalj ur ett fotografi från 1936.
Bilden togs i samband med utgrävningar av Bockstens mosse.

Owe Wennerholm hävdar att bilden föreställer initialerna SG, SC eller SO, samt ett kors.
Den undre bilden är en rekonstruktion som Wennerholm gjort utifrån fotot, där initialerna SC står för Sasser Clementii, en dåtida ärkebiskop.

Varbergs museum tror inte att Clementii är Bockstensmannen.
Fyndet, som idag har gått förlorat, föreställer en tumnagel, säger de.

Den kontroversielle forskaren Owe Wennerholm presenterar sin nya rön i en utställning vid Åkulla friluftsanläggning öster om Varberg. Han har forskat på Bockstensfyndet i över 20 år. - Jag lyfter fram sånt som museet inte brytt sig om, säger han.

Åldern osäker

Eftersom fyndet har legat i en mosse i cirka 700 år är kol 14-metoden mycket otillförlitlig, menar han. Föremål i mossar kontamineras eller smittas av de omgivande humussyrorna. Därför måste föremål tvättas noggrant och flera gånger för att få hyfsat exakta tidsramar. Owe Wennerholm har, efter egna noggranna analyser av klädedräkten, hamnat på senare delen av 1200-talet. I dag vet man att trakten kring Bockstens mosse varit befolkad i många århundraden. Owe Wennerholm hävdar dessutom att det var en helig plats. - Det finns både predikostenar och alstarstenar intill fyndplatsen, säger han. Owe Wennerholm menar att Bockstensmannen var präst. Det vittnar den långa struthättan om, att han inte var kroppsarbetare, liksom de fina kläderna och den minisköld som fanns vid fyndet 1936. - Museet hävdar att skölden var en tumnagel och att den försvunnit. Att slarva bort den är nog det största misstag som gjorts i museivärlden av ett medeltida föremål, säger Owe Wennerholm kritiskt. Han har låtit förstora en bild av skölden och fram tonar ett kors och bokstavskombinationerna SG, SC eller SO. - Sköldarna var prästernas ID-brickor.

Spåren sa Linköping

För några år sen trodde Wennerholm att SG stod för Simon Gudmundi, en domprost från Linköping. Men han levde på 1400-talet. - Därför letade jag efter en person inom den katolska kyrkan verksam i Norden 1260-1290. Han hittade Sasser Clementii - en dansk präst som först var domprost i Lund. Lund var ärkebiskopssäte i Norden då. Där satt "primas" som vid den tiden hette Jacob Erlandsen, en färgstark person som kämpade för kyrkans ökade inflytande. En sådan prelat var inte populär hos kungamakten. Jacob Erlandsen mördades. Owe Wennerholm menar att Sasser Clementii mötte samma öde. Enligt Vatikanens arkiv dog han den 23 februari 1274, endast fem dagar efter Erlandsen. Hur och var står inte.

Blev ärkebiskop 1267

Sasser Clementii var hårt klämd mellan den danska och svenska kungamakten. Redan 1267 hade påven utnämnt honom till ärkebiskop i Uppsala. Svenske Valdemar Birgersson fruktade att han skulle öka det danska inflytandet. Danske kungen Erik Klipping gillade honom inte för att han var Erlandsens man. - Enda sättet att lösa problemet var att döda honom, tror Owe Wennerholm. Mordet kan ha skett under Sassers resa till Uppsala. I Grimeton, nära Bockstens mosse, låg en kungsgård och över den härskade greve Jacob av Halland. En man som spelade under täcket med både den danske och den svenske kungen och som senare anses ha varit inblandad i mordet på Klipping. - I det här fallet tror jag att Sasser sov på Kungsgården och mördades där. Kanske av greven själv, säger Owe Wennerholm.