Islamist är spårlöst försvunnen i Sverige

Reporten Daniel Olsson om Abdel-Nasser el Nadi som utgör säkerhetsrisk, enligt Säpo.
Abdel-Nasser el-Nadi är en av centralpersonerna inom radikal svensk islamism.
Abdel-Nasser el Nadi har under tiden anmälningsplikt till polisen – något han inte gjort den senaste månaden, skriver P4 Göteborg och hänvisar till polisdokument.
Foto: Maja Suslin/TT

Säpo anser att Vetenskapsskolans tidigare vd och huvudman Abdel-Nasser el Nadi är ett hot mot rikets säkerhet och han ska utvisas ur landet.

Men på grund av vad han kan utsättas för i hemlandet Egypten kan utvisningen inte verkställas just nu.

Under tiden måste Abdel-Nasser el Nadi anmäla sig till polisen – något han inte gjort den senaste månaden enligt P4 Göteborg, som hänvisar till polisdokument.

Abdel-Nasser el Nadi har beskrivits som en centralgestalt inom den islamistiska miljön i Göteborg och Västsverige.

Han var vd på Vetenskapsskolan, en muslimsk friskola som formellt varit icke-konfessionell, men har genom åren uppmärksammats för band till radikala islamska miljöer.

Skolan har nyligen också bytt namn till Safirskolan.

Han var en av totalt sex radikala islamister i samma nätverk som under våren frihetsberövades – och i maj i år slog Säkerhetspolisen till mot just honom.

Efter att Abdel-Nasser el Nadi tagits i förvar valde han att lämna uppdragen i Vetenskapsskolan. Han nekade till uppgifterna Säpo förde fram som skäl för att se honom som ett hot mot rikets säkerhet.

Har inte anmält sig själv

I september släpptes han från Migrationsverkets förvar, men han har anmälningsplikt till polisen i väntan på att utvisas från Sverige.

Men enligt P4 Göteborg så har han den senaste månaden inte anmält sig till polisen. 

Var Abdel-Nasser el Nadi befinner sig är oklart.

– Anmälningsplikt innebär att man ska infinna sig på en polisstation vid en given tidpunkt ett antal gånger under en tid, till exempel en vecka. Gör man inte det så bryter man mot anmälningsplikten. Det är ju ett brott så att säga och då kan ju det utredas som en brottslig handling, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare vid Säkerhetspolisen, till P4. 

Kan inte utvisas till Egypten

Han vill inte kommentera det enskilda ärendet och kan därför varken bekräfta eller dementera uppgifterna från polisdokumenten som P4 Göteborg tagit del av.

Abdel-Nasser el Nadi kan inte utvisas till sitt tidigare hemland Egypten just nu, eftersom han riskerar att utsättas för omänsklig eller förnedrande behandling.

GT söker El Nadis advokat Anwar Osman.

Under onsdagseftermiddagen dementerade inrikesminister Mikael Damberg för Sveriges Radio att Abdel Nasser el Nadi, eller någon annan av de fem radikala islamisterna som togs i förvar tidigare i år för att därefter släppas med anmälningsplikt, skulle vara försvunnen.


Inrikesministern om frihetsberövandet av imamerna

Inrikesministern om frihetsberövandet av imamerna.