Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Han tog två liv - plushalva mitt"

Matti Lovell, 28, skadades svårt när en svarttaxi-mc körde på honom 2005. Nu åtalas mc-föraren, men för Matti återstår ännu en lång tid av rehabilitering.
Foto: JACOBSSON LEIF

Den 30 oktober 2005 förändrades Matti Lovells liv för evigt.

På Mölndalsvägen träffades han med oerhörd kraft av en svarttaxi-mc. Nu åtalas mc-föraren för olyckan.

- Han tog två liv - plus halva mitt, säger Matti till GT.

Den 35-årige mc-föraren åtalades i går för vållande till två mäns död, vårdslöshet i trafik, olovlig körning och vållande till kroppsskada. - Det känns skönt att han äntligen ställs inför rätta. Konstigt att utredningen har tagit så lång tid, förklarar nu 28-årige Matti Lovell från Göteborg.

Fruktansvärd smäll

 Han var på väg hem efter en konsert med sitt band Suicide Nation och passerade över Mölndalsvägen i höjd med Liseberg tillsammans med kompisen Linus. De hann aldrig uppfatta motorcykeln som körde i 100 km/h på 50-väg. Smällen blev fruktansvärd. Linus och den 20-årige passageraren på mc:n avled direkt på platsen. Föraren och Matti överlevde - men Matti blev mycket svårt skadad.

"Så meningslöst"

 Efteråt framkom att 35-åringen kört svarttaxi med sin mc. - Jag är förbannad. Allting som hände är så onödigt, så meningslöst, säger Matti. Själv minns han ingenting av olyckan eller tiden efteråt. - Mitt första riktiga minne är när jag flyttas från Sahlgrenska till Högsbo. Det var en ovanligt skumpig färdtjänst! Matti låg nersövd i nära tre veckor efter olyckan med svåra skallskador och ett söndertrasat vänster ben. Skickliga läkare lyckades lappa ihop benet med hjälp av en 40 centimeter lång spik. En bit av vadmuskeln flyttades till benets framsida.

Kämpar sig tillbaka

 I dag handlar Mattis liv om en kamp att komma tillbaka till en normal vardag. Varje dag tar han sig från specialboendet på Björkbacken till närliggande Högsbo sjukhus för rehab. Hans minne och koordinationsförmåga är påverkade och han har dubbelseende. Men är bergfast besluten att bli bra igen. - Det går framåt, men väldigt långsamt. Jag mår ganska ok, fast benet har börjat värka igen. Jag ska operera det på torsdag. När Matti drabbades av olyckan pluggade han dataspelsutveckling på högskolan i Skövde. Och spelade trummor i sitt band. - Jag övar trummor igen, varje dag, säger Matti. Nån gång kommer jag tillbaka. Tills vidare får jag nöja mig med att designa bandets album. Snart blir det rättegång mot den 35-årige mc-föraren. Men Matti tänker inte gå dit. - Jag minns ju ändå inget, det skulle bara kännas jobbigt att vara där. Men jag vill att han ska få ett kännbart straff. Fotnot: På Mattis hemsida www.loveall.se finns exempel på en del cd-omslag och musik han jobbar med.