Matti Lovell, 28, skadades svårt när en svarttaxi-mc körde på honom 2005. Nu åtalas mc-föraren, men för Matti återstår ännu en lång tid av rehabilitering.
Matti Lovell, 28, skadades svårt när en svarttaxi-mc körde på honom 2005. Nu åtalas mc-föraren, men för Matti återstår ännu en lång tid av rehabilitering.

"Han tog två liv - plushalva mitt"

Publicerad
Uppdaterad
Den 30 oktober 2005 förändrades Matti Lovells liv för evigt.
På Mölndalsvägen träffades han med oerhörd kraft av en svarttaxi-mc. Nu åtalas mc-föraren för olyckan.
- Han tog två liv - plus halva mitt, säger Matti till GT.
Den 35-årige mc-föraren åtalades i går för vållande till två mäns död, vårdslöshet i trafik, olovlig körning och vållande till kroppsskada. - Det känns skönt att han äntligen ställs inför rätta. Konstigt att utredningen har tagit så lång tid, förklarar nu 28-årige Matti Lovell från Göteborg.

Fruktansvärd smäll

Han var på väg hem efter en konsert med sitt band Suicide Nation och passerade över Mölndalsvägen i höjd med Liseberg tillsammans med kompisen Linus. De hann aldrig uppfatta motorcykeln som körde i 100 km/h på 50-väg. Smällen blev fruktansvärd. Linus och den 20-årige passageraren på mc:n avled direkt på platsen. Föraren och Matti överlevde - men Matti blev mycket svårt skadad.

"Så meningslöst"

Efteråt framkom att 35-åringen kört svarttaxi med sin mc. - Jag är förbannad. Allting som hände är så onödigt, så meningslöst, säger Matti. Själv minns han ingenting av olyckan eller tiden efteråt. - Mitt första riktiga minne är när jag flyttas från Sahlgrenska till Högsbo. Det var en ovanligt skumpig färdtjänst! Matti låg nersövd i nära tre veckor efter olyckan med svåra skallskador och ett söndertrasat vänster ben. Skickliga läkare lyckades lappa ihop benet med hjälp av en 40 centimeter lång spik. En bit av vadmuskeln flyttades till benets framsida.

Kämpar sig tillbaka

I dag handlar Mattis liv om en kamp att komma tillbaka till en normal vardag. Varje dag tar han sig från specialboendet på Björkbacken till närliggande Högsbo sjukhus för rehab. Hans minne och koordinationsförmåga är påverkade och han har dubbelseende. Men är bergfast besluten att bli bra igen. - Det går framåt, men väldigt långsamt. Jag mår ganska ok, fast benet har börjat värka igen. Jag ska operera det på torsdag. När Matti drabbades av olyckan pluggade han dataspelsutveckling på högskolan i Skövde. Och spelade trummor i sitt band. - Jag övar trummor igen, varje dag, säger Matti. Nån gång kommer jag tillbaka. Tills vidare får jag nöja mig med att designa bandets album. Snart blir det rättegång mot den 35-årige mc-föraren. Men Matti tänker inte gå dit. - Jag minns ju ändå inget, det skulle bara kännas jobbigt att vara där. Men jag vill att han ska få ett kännbart straff. Fotnot: På Mattis hemsida www.loveall.se finns exempel på en del cd-omslag och musik han jobbar med.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER