Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han ströp lärarinnan efter sexrelation – straffet sänks

Han ströp lärarinnan efter sexrelationen – straffet sänks.
Eleven mördade sin 50 år äldre lärare. Nu döms han till 9,5 års fängelse av hovrätten för västra Sverige.
Foto: Privat
Eleven ringde själv till SOS Alarm och berättade vad han gjort.
Foto: DAVID HÅRSETH

Tonårseleven och läraren i 70-årsåldern hade en sexrelation – och i samband med en av deras träffar mördade han henne.

– Jag ströp henne, berättar han själv i larmsamtalet.

Eleven dömdes först till elva års fängelse, men nu sänker hovrätten straffet med ett och ett halvt år.

Mitt i sommaren, i slutet av juni, dödade en ung man en kvinna i 70-årsåldern i värmländska Kil. Det var han själv som ringde in till SOS Alarm och berättade vad som hänt.

– Jag har gjort ett mordförsök, sa han i samtalet.

– På min före detta lärare.

– Jag ströp henne.

Men kvinnans liv gick alltså inte att rädda och det som mannen beskrev som ett mordförsök utreddes som mord. Det var också för mord som mannen dömdes, av Värmlands tingsrätt, till elva års fängelse.

”Hon blev angripen utan förvarning, bakifrån, av en fysiskt överlägsen person som hon i god tro släppt inpå sig. Detta skedde i hennes hem där hon hade rätt till största möjliga trygghet”, skrev tingsrätten i sin dom mot mannen.

Höll relationen hemlig

Vid tidpunkten för dådet var han 19 år, och hade en hemlig sexuell relation med sin förra lärare. Den inleddes ett år före mordet och återupptogs, efter ett sju månader långt uppehåll, i maj.

”Du gör mig lycklig”, skrev den 50 år äldre kvinnan till mannen bara två dagar innan mordet.

Det var vid en av deras träffar som han ströp henne.

– Vi kramades och pussades sen sa vi några meningar och då blev jag rädd och gjorde så här, jag tog hennes huvud och sedan så vred jag bara och sedan så ströp jag, har eleven berättat i förhör.

Mannen, som nu är 20 år, har erkänt att han utfört handlingarna, men menat att han inte haft något uppsåt och därför nekat till rubriceringen mord.


I en rekonstruktion har eleven visat hur han mördade läraren.
Foto: Polisen

Elevens straff sänks

Tingsrätten dömde honom till elva års fängelse, men han överklagade till hovrätten – som nu sänker straffet till fängelse i nio och ett halvt år.

Hovrätten tar hänsyn till att eleven anses lida av en psykisk störning, som dock inte bedömts som allvarlig, vid tidpunkten för mordet, samt att han angav sig själv frivilligt.

”Det som hovrätten nu har anfört innebär att straffmätningsvärdet för en vuxen person uppgår till fängelse i fjorton år”, skriver hovrätten i domen.

När hovrätten sedan tar hans ålder i beaktning kommer de fram till att straffet ska bli just nio och ett halvt års fängelse.

Efter avtjänat straff ska eleven utvisas ur landet.

Eleven och lärarinnan

• Den morddömde eleven kom till Sverige 2015. Han har fått avslag på ansökan om uppehållstillstånd men överklagat till Migrationsdomstolen. Den 27 juni ringde han 112 och sa att han strypt en kvinna i 70-årsåldern, som varit hans lärarinna.


• Lärarinnan i 70-årsåldern var pensionerad och hade tidigare haft tonårspojken som elev. Hon var känd för att ha ett aktivt engagemang i flykting- och integrationsfrågor.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

Här är en sammafattning av fallet.