Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han ska göra västkust-whisky

HÄRINNE SKA WHISKYN BRÄNNAS. I de vackra kopparkittlarna från Skottland ska destilleringen ske. I de begagnande rostfria mjölktankarna ska mäsken förvaras. Foto: Per Wissing
HUNNEBOSTRAND. Pär Caldenby, 38, är Västsveriges förste och ende whiskykung.
I dag förverkligar sitt livs dröm.
Då invigs hans bränneri Smögen Whisky AB.

FAKTA

Smögen whisky AB


Ägare: Pär Caldenby
Hustrun Marie Caldenby
Mamman Ulla Christensson Ljunglide

En del av kornet till whiskyn är torvtorkat och köps från Skottland. När verksamheten kommit i gång räknar ägarna med att ha en anställd som sköter bränneriet. Så småningom räknar Smögen whisky även med att kunna arrangera provsmakning.

Pär Caldenby är advokat men redan som ung juridikstudent blev han intresserad av whisky.
Där andra nöjde sig med att konsumera för att stilla nyfikenheten tog Pär reda på allt han kunde om den ädla drycken och det slutade med att han skrev en bok i ämnet.
Sedan började han fundera på att starta ett eget bränneri.
- När man har ett så djupt intresse som jag har för whisky måste man välja: Antingen sluta helt eller gå hela vägen.
Pär Caldenby valde det sistnämnda. På familjegården i Hunnebostrand står de välputsade kopparpannorna på plats liksom de rostfria jäskaren.
I en annan lokal står ektunnorna som whiskyn ska lagras på.

Bästa presenten

Den bästa invigningspresenten kom i förrgår.
Då blev det klart att Smögen whisky får 900 000 kronor av länsstyrelsen med motiveringen att företaget kombinerar småskalig livsmedelsförädling och upplevelseturism på landsbygden.
Pengarna kommer från Sveriges landsbygdsprogram som finansieras både av staten och EU.

Första dropparna i sommar

Planerna är att de första dropparna ska rinna ur Smögen whiskys tappkranar till sommaren.
- Det är många rör som ska dras och många ventiler som ska skruvas fast först, säger Pär Caldenby.
Sedan ska drycken lagras i minst tre år och en dag för att få kallas whisky.

Sälja på fat

Tanken är att sälja whiskyn på fat till intresserade whisky-älskare. Minst 10 000 liter malt-whisky ska man producera det första året,
- Men vi får bara sälja ektunnan, själva innehållet säljs via Systembolaget, säger Caldenby.
Huvudmarknaden för Smögen whisky blir Sverige, Norge och Danmark.
Priserna börjar från 14 000 kronor fatet och uppåt.
Hur smakar då den maltwhiskyn som ska produceras i Hunnebostrand?
Pär Caldenby:
- Som Laphroaig - men mycket rökigare.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!