Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han nekades asyl – nu misstänkt för lärarmord

Ensamkommande man i 20-årsåldern misstänks för mordet
Mannen misstänks ha mördat sin lärare. Foto: DAVID HÅRSETH/DAGSMEDIA
Under häktningsförhandlingen berättade advokat Anders Olsson att mannen erkänner mord. Foto: DAVID HÅRSETH/DAGSMEDIA

Mannen i 20-årsåldern nekades asyl i Sverige för drygt ett och ett halvt år sedan.

I väntan på att migrationsdomstolen ska pröva hans överklagan misstänks han nu för mordet på sin lärare i värmländska Kil.

Enligt NWT lämnade den misstänkte psykiatrin dagen innan mordet.

Det var under natten till torsdag förra veckan som en kvinna i 70-årsåldern hittades död i sin bostad i Kil. 

Snart riktades misstankarna mot en man i 20-årsåldern och under lördagen häktades han på sannolika skäl misstänkt för mord på kvinnan. 

Kvinnan var pensionerad lärare på orten och var engagerad i flykting- och integrationsfrågor. GT har varit i kontakt med personer i den avlidna kvinnans närhet. En person har tidigare sagt så här:

– Hon var en fantastisk kvinna som levde för integration. Hon gjorde allt för våra ensamkommande. Detta var hennes liv kan jag säga.

Mannen erkänner mord

Under lördagens häktningsförhandling sa försvarsadvokaten Anders Olsson att hans klient, den misstänkte mannen, erkänner mord.

– Han är i väldigt dåligt tillstånd mentalt och mår dåligt psykiskt, förklarade advokaten Olsson.

Foto: DAVID HÅRSETH/DAGSMEDIA

Anders Olsson berättade också att mannen inte kunnat redogöra för vad som inträffade på grund av sitt mående men säger att han motsäger sig häktningen och vill lämna Sverige.

– Jag vill påstå att han befinner sig i ett chocktillstånd. Han vill inte sitta inlåst. Han vill åka hem till sitt hemland, berättade Anders Olsson efter häktningsförhandlingen. 

NWT har talat med en person som bott på samma boende som den misstänkte. Enligt personen ska den misstänkte ha haft psykiska problem och lämnade psykiatrin dagen innan mordet.

- Han mådde inte psykiskt bra då, han var farlig och jag var rädd för honom. Men vi kunde ändå inte tro att han skulle bli en mördare, säger personen till NWT.

Enligt NWT fick den misstänkte bo hos läraren tillfälligt, då han inte hade någon ordentlig bostad att återvända till.

Nekades uppehållstillstånd

Mannen ansökte om uppehållstillstånd i Sverige 2015. I slutet på 2017 fick mannen avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd, ett beslut som innebar att mannen skulle utvisas inom 4 veckor efter beslutet.

Beslutet har sedan överklagats till Migrationsdomstolen, något som innebär att han tillåts stanna i Sverige i väntan på att överklagandet prövas. 

Anledningen till avslaget om uppehållstillstånd är i nuläget inte känt då uppgifterna är sekretessbelagda.  

GT har varit i kontakt med åklagaren Cecilia Aronsson som uppger att hon inte kan kommentera den misstänkte gärningsmannens asylprocess, men berättar att det kommer hållas förhör med mannen i veckan. Hon vill inte heller kommentera utredningen i övrigt.

GT har sökt mannens advokat Anders Olsson för en kommentar angående uppgifterna.