Ingemar Andersson greps efter en biljakt, med polishelikopter och civilpolisbilar efter sig, i Vara. Då har det bara gått några timmar sedan dödsskjutningen.
Ingemar Andersson greps efter en biljakt, med polishelikopter och civilpolisbilar efter sig, i Vara. Då har det bara gått några timmar sedan dödsskjutningen.

Han mördade Susanne, 45

Publicerad

Göteborg. Ingemar Andersson, 51, mördade sin exsambo Susanne Hasselsjö.

I går dömdes han till 17 års fängelse.

Hade Susanne varit i livet hade hon varit besviken, enligt hennes 19-årige son.

– "Mitt liv är värt mer än 17 år" hade hon sagt, säger han.

Det var tidigt på morgonen den första mars som mannen satt och väntade på att Susanne Hasselsjö skulle gå till jobbet. Då gick han fram och sköt henne. Det första skottet träffade i ryggen. När hon sedan låg på marken sköt han henne i ansiktet. Hagelgeväret, som tillhörde Susanne Hasselsjö, hade han sågat av.

– Det känns som att rätten inte tagit det på allvar att han har gått runt med ett laddat vapen i ett område där det finns barn, säger Susanne Hasselsjös 19-årige son.

"Det här känns för jävligt"

Han hade hoppats på att Göteborgs tingsrätt gått på samma linje som åklagaren, som yrkade på livstids fängelse.

– Det här känns för jävligt. Om inte åklagaren överklagar domen så gör jag det.

Vad tror du att din mamma hade sagt om domen?

– 17 år för mordet hade hon inte tyckt om. Hon hade sagt att "mitt liv är värt mer".

Högre än utgångspunkten

Göteborgs tingsrätt hänvisar i domen till att livstids fängelse ska vara för de allvarligaste fallen, som gemensamt straff för flera mord, eller när den tilltalade tidigare har dömts för särskilt allvarlig brottslighet. Tingsrätten menar att gärningen inte motsvarar ett livstidsstraff, men att omständigheterna kring mordet är sådana att det ska bli ett högre straff än utgångspunkten, som är 14 år.

Förutom mord dömdes Ingemar Andersson för olaga hot mot ett vittne till mordet.

– Jag anser att domen ligger i överkant, att den är lite väl hård. Omständigheterna för min klient är besvärande, men ändå inte riktigt i den pariteten att det skulle motsvara en höjning från 14 till 17 års fängelse, säger Ingemar Anderssons advokat Peter Nolby.

"Gått av av misstag"

Enligt honom är det för tidigt att uttala sig om en eventuell övarklagan av domen.

– Ansvarsdelen är densamma som tidigare, min klient menar att geväret har gått av av misstag. Han blev chockad över påföljden, samtidigt så är det bättre än vad åklagaren yrkade på.

Susanne Hasselsjö hade några veckor innan mordet ansökt om kontaktförbud för sin exsambo, men fick då avslag. I domen framkommer hur han har anlitat en detektivbyrå för att få information om henne, placerat en GPS-sändare på hennes bil och använt en mobilapp för att se vilka hon pratat med. Det var så han visste var hon befann sig morgonen den första mars.

"Jag vill inte vara rädd"

Sonen hoppas att Ingemar Andersson blir kvar länge i fängelset. Oron finns för vad som händer när han kommer ut.

– Jag vill inte vara rädd. Men när han kommer ut kanske jag har familj och barn. Vad gör han då med det minnet som finns kvar av Susanne, hennes son?

Therese Aronsson
Therese Aronsson
Johanna Rapp
Johanna Rapp
Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER