Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han mördade Susanne, 45

Ingemar Andersson greps efter en biljakt, med polishelikopter och civilpolisbilar efter sig, i Vara. Då har det bara gått några timmar sedan dödsskjutningen.

Göteborg. Ingemar Andersson, 51, mördade sin exsambo Susanne Hasselsjö.

I går dömdes han till 17 års fängelse.

Hade Susanne varit i livet hade hon varit besviken, enligt hennes 19-årige son.

– "Mitt liv är värt mer än 17 år" hade hon sagt, säger han.

Det var tidigt på morgonen den första mars som mannen satt och väntade på att Susanne Hasselsjö skulle gå till jobbet. Då gick han fram och sköt henne. Det första skottet träffade i ryggen. När hon sedan låg på marken sköt han henne i ansiktet. Hagelgeväret, som tillhörde Susanne Hasselsjö, hade han sågat av.

– Det känns som att rätten inte tagit det på allvar att han har gått runt med ett laddat vapen i ett område där det finns barn, säger Susanne Hasselsjös 19-årige son.

"Det här känns för jävligt"

Han hade hoppats på att Göteborgs tingsrätt gått på samma linje som åklagaren, som yrkade på livstids fängelse.

– Det här känns för jävligt. Om inte åklagaren överklagar domen så gör jag det.

Vad tror du att din mamma hade sagt om domen?

– 17 år för mordet hade hon inte tyckt om. Hon hade sagt att "mitt liv är värt mer".

Högre än utgångspunkten

Göteborgs tingsrätt hänvisar i domen till att livstids fängelse ska vara för de allvarligaste fallen, som gemensamt straff för flera mord, eller när den tilltalade tidigare har dömts för särskilt allvarlig brottslighet. Tingsrätten menar att gärningen inte motsvarar ett livstidsstraff, men att omständigheterna kring mordet är sådana att det ska bli ett högre straff än utgångspunkten, som är 14 år.

Förutom mord dömdes Ingemar Andersson för olaga hot mot ett vittne till mordet.

– Jag anser att domen ligger i överkant, att den är lite väl hård. Omständigheterna för min klient är besvärande, men ändå inte riktigt i den pariteten att det skulle motsvara en höjning från 14 till 17 års fängelse, säger Ingemar Anderssons advokat Peter Nolby.

"Gått av av misstag"

Enligt honom är det för tidigt att uttala sig om en eventuell övarklagan av domen.

– Ansvarsdelen är densamma som tidigare, min klient menar att geväret har gått av av misstag. Han blev chockad över påföljden, samtidigt så är det bättre än vad åklagaren yrkade på.

Susanne Hasselsjö hade några veckor innan mordet ansökt om kontaktförbud för sin exsambo, men fick då avslag. I domen framkommer hur han har anlitat en detektivbyrå för att få information om henne, placerat en GPS-sändare på hennes bil och använt en mobilapp för att se vilka hon pratat med. Det var så han visste var hon befann sig morgonen den första mars.

"Jag vill inte vara rädd"

Sonen hoppas att Ingemar Andersson blir kvar länge i fängelset. Oron finns för vad som händer när han kommer ut.

– Jag vill inte vara rädd. Men när han kommer ut kanske jag har familj och barn. Vad gör han då med det minnet som finns kvar av Susanne, hennes son?

SVEN-ERIK ALHEM OM MORDDOMEN MOT INGEMAR

51-åringens straff för att ha mördat Susanne Hasselsjö blev 17 års fängelse.

"Det är stor skillnad på 17 år och livstidsstraff. Personligen tycker jag att alla fall av mord är synnerligen allvarliga och att de i princip borde föranleda livstidsstraff".

Rätten menar att han har avlossat skotten med "direkt avsikt" att döda kvinnan och att det inte finns förmildrande omständigheter.

"Det visar att domstolen sett allvarligt på det men att de inte utdömer livstid eftersom man bara i ytterst allvarliga fall ska göra det numera".

Några år tillbaka i tiden var det tio år som var det längsta möjliga tidsbestämda straffet i Sverige.

"Då var det en enorm skillnad mellan tio år och livstid. Sedan kom högsta domstolen med en i min mening felaktig dom där man sa att livstid bara skulle gälla för grövsta fallen av mord".

Polisförhöret med Susanne

På kvällen den 19 januari förhördes Susanne Hasselsjö av polis, efter att ha fått sms från ex-sambon som hon uppfattade som hotfulla. Dagen efter ansökte hon om kontaktförbud – som nekades.

Polisen: Vad jag förstår har du fått mejl och sms från din sambo som du uppfattat som hotfulla. Kan du berätta lite om dem?

Ja, klockan 16.20 i dag så fick jag mejl från honom där han ville ha bilen. Han frågar om han ska behöva komma till Kålltorp för att hämta denna. Och jag har ju inte sagt någonting om att jag befinner mig ju där så jag blev lite fundersam.

Polisen: Hur skulle han kunna veta att du befinner dig där då?

Jag upptäckte att någon har loggat in på min face time, eller vad det kallas för, på min Iphone. Det är ju han som har loggat in där helt enkelt och på så sätt kunnat se var min mobiltelefon befinner sig.

Polisen: Varför tror du han gjorde så då?

Det är väl en markering från hans sida att han vill visa att han vet var jag är. Men det kändes ju otrevligt.

Polisen: Har han varit hotfull i sina meddelanden till dig då?

Det är väl en tolkningsfråga så klart.

Polisen: Det vore bra om du kan spara meddelanden från honom.

Javisst.