Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han mördade för att hålla lyxfasaden uppe

Zoran Radovanovic gick från prydlig kapitalförvaltare och fotbollspappa till Sveriges första dubbla dubbelmördare.
Han var beredd att mörda för att hålla uppe fasaden som framgångsrik egenföretagare.
Foto: Anna Hållams
Han står åtalad för två fall av dubbelmord och grov mordbrand.

Från prydlig kapitalförvaltare och fotbollspappa till Sveriges första dubbla dubbelmördare.

Här är Zoran Radovanovics, 52, blodisande förvandlingsnummer.

– Han har sett det här som den enda utvägen för att behålla fasaden i sitt liv, säger poliskommissarie Johan Frisk.

Han kunde ha accepterat när spelet var slut, ha lättat på sitt samvete och dömts för lurendrejerier i mångmiljonklassen mot ett 20-tal av sina klienter.

Men den tanken verkar inte ha föresvävat Bankerydsbon Zoran Radovanovic när pyramidspelet föll ihop och marken rämnade under hans fötter.

– Nej, det alternativet har uppenbarligen inte funnits i hans värld, säger Johan Frisk, rutinerad mordutredare vid Jönköpingspolisens grova brottsrotel som kartlagt de blodiga, sotiga spåren efter kapitalförvaltarens framfart.

I stället valde Zoran Radovanovic att öka insatserna och försöka sopa undan spåren från förskingringarna med dåd som fick den ursprungliga brottsligheten att blekna i jämförelse.

Från ekonomisk fifflare till mördare

Han gick från ekonomisk fifflare till dubbelmördare. Och efter dagens dom från Jönköpings tingsrätt, med största sannolikhet livstids fängelse, kan han ha skrivit in sig i svensk kriminalhistoria som Sveriges första dubbla dubbelmördare.

– Jag känner i alla fall inte till något annat fall, säger Johan Frisk.

Hur kunde han gå från välordnad kapitalförvaltare utan en prick i belastningsregistret till dubbelmördare vid drygt 50 års ålder?

– Ja du, den gränsen har vi väl alla någonstans. Och för honom har ju ribban uppenbart legat lägre än för gemene man. Sedan kan man spekulera i fall han ångrar sig, men han har väl känt sig så pass pressad att han har sett det här som enda utvägen för att hålla skenet uppe och behålla fasaden av ekonomisk standard i sitt liv.

"Var omtyckt"

Fasaden som Zoran Radovanovic var beredd att mörda för att hålla uppe var den som framgångsrik egenföretagare, fotbollspappan som aldrig missade en träning och vännen som ställde upp när man behövde honom.

– Han var omtyckt, charmerande och hade ett väldigt stort förtroende. Med facit i hand skulle man kunna kalla hans sätt för duperande, säger Johan Frisk.

Villan, bilarna, spelandet – han vägrade ge upp det goda livet.

Klubbade till döds

Zoran Radovanovics redskap för att undkomma den annalkande avgrunden: kofot, baseballträ, tändvätska.

Minst två, sannolikt fyra, oskyldiga människor blev klubbade till döds innan han satte eld på brottsplatserna.

Man brukar prata om sociopater eller psykopater ganska lättvindigt, men skulle du säga att Zoran Radovanovic är kvalificerad? 

– Det är väldigt svårt att ta sådana ord i min mun. Självklart finns det fullödiga psykopater, men de är väldigt få. Sedan har vi ju alla mer eller mindre psykopatiska drag – hur det är med Zoran är väldigt svårt att säga, säger Johan Frisk.

Den stora rättspsykiatriska undersökningen kom fram till kapitalförvaltaren var frisk nog för fängelse.


Följ GT på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Åtalet mot Zoran Radovanovic

Här är åtalspunkterna som rätten tagit ställning till:

■ Dubbelmord och grov mordbrand i Norrahammar den 27 maj 2015

Zoran Radovanovic har erkänt att det var han som höll i baseballträet och utsatte det äldre paret för besinningslöst våld. Men kvinnan, som kom hem lite senare, levde fortfarande när Zoran Radovanovic satte eld på mordplatsen i villans källare och hon dog av rökgaserna.

Men källarfönstren var stängda. Elden fick därför inget syre och spred sig inte till resten av huset.

Innan dådet hade han köpt champagne och räksmörgåsar som han bjöd maken på.

■ Dubbelmord och grov mordbrand i Hökensås den 9-10 mars 2015

Zoran Radovanovic nekar till mordet.

Zoran Radovanovic nekade först till att ha träffat paret vars pengar han förskingrat, hans tidigare grannar, den aktuella kvällen. Men mobilspårning visade att han befann sig vid fritidshuset i Hökensås.

Paret hade länge vädjat om att få tillbaka sina pengar från Zoran Radovanovic.

Dagen efter att han mötte dem så var skorstenen det enda som reste sig ur de sotiga resterna av deras fritidshus.

Parets förkolnade kroppar hittades på brandplatsen.

Precis som vid det senare dådet i Norrahammar visade kvittoutdrag att Zoran hade handlat flaskor med tändvätska före dådet, och även ett misstänkt mordvapen: kofot.

En kofot med blod, med blandat DNA från paret i Hökensås, hittades senare i kopieringsrummet på Zoran Radovanovics kontor. Det fanns även blod från makan på en sportbag som beslagtogs från hans garage.

■ Grovt bedrägeri, alternativt grov förskingring, alternativ grov trolöshet mot huvudman från februari 2012 till maj 2015

Zoran Radovanovic erkänner grov förskingring.

Förutom de två par som Zoran Radovanovic misstänks ha mördat så har han även lurat 17 andra kunder på stora summor: sammanlagt 5 750 000 kronor, enligt åtalet.

Den åtalade brottsligheten rör 36 tillfällen under de dryga tre åren.