Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han lurade staten - blev mångmiljonär

Hassan Charkas gick från en inkomst på 600 000 till 52 miljoner kronor genom att systematiskt lura till sig pengar från försäkringskassan. Nu har han dömts till 16 månaders fängelse av Halmstads tingsrätt för grovt bidrags- och bokföringsbrott. Foto: Niklas Henrikczon

HALMSTAD. Här är hallänningen som blev mångmiljonär på att lura till sig statliga bidrag för assistans av funktions­hindrade barn.

Pizzabagaren Hassan Charkas, 43, från Halmstad blev rik på att blåsa försäkringskassan - och när närings­förbudet är över kan han snart vara i gång igen.

- Det finns inget som hindrar honom från att starta nya företag i framtiden, säger hans advokat Leif Silbersky till GT.

Nyligen dömdes Hassan Charkas till 16 månaders fängelse för grovt bidrags- och bokföringsbrott, efter att ha lurat till sig miljoner från försäkringskassan. Pizzabagaren från Halmstad startade sitt assistansföretag för sju år sedan och verksamheten växte snabbt.

Ett par år senare hade han 250 anställda under sig, i alla fall enligt egen uppgift.

Affärsidén i Charkas Assistans var enkel, bolaget jobbade hårt på att få loss assistents­ersättning för funktionshindrade från försäkringskassan.

Deras assistenter hjälpte - i alla fall på papperet - i första hand föräldrar med invandrarbakgrund som hade behov av hjälp med sina funktionshindrade barn. De flesta anställda i Charkas assistans var föräldrar till barn med funktionshinder, bara 15 procent av personalen var inte släkt med "kunden".

Tog strider i länsrätten

I många fall tog Charkas till strid hos länsrätten mot kommuner och försäkringskassan, när dessa parter ansåg att någon förälder kunde ta delar av den assistans som Charkas Assistans fick betalt för. Och de vann om och om igen.

Men efter hand visade sig flera assistenter vara släktingar till Hassan Charkas och i många fall var inte bara själva behovet av assistans en bluff, utan de som skulle få hjälp bodde inte ens kvar i Sverige.

I ett sådant fall flyttade personen som beviljats assistans­ersättning till Egypten, men försäkringskassan upptäckte inte detta och betalade under tiden ut 2,3 miljoner kronor till Charkas Assistans. Pengar som sedan tros ha gått upp i rök.

"Han har sköntaxerat"

Nu har Halmstads tingsrätt dömt Charkas till fängelse i sexton månader för grovt bidrags- och bokföringsbrott. Stora summor pengar tros ha förts utomlands, för att undvika skatt.

Under 2009 hade Hassan Charkas en taxerad förvärvs­inkomst på 600 000 kronor, men ökade sin inkomst med otroliga 8 000 procent till året därpå. Under 2010 har han även undanlåtit att redovisa en lön till sig själv på nästan 34 miljoner kronor, vilket medförde att han betalat 10,6 miljoner kronor för lite i inkomstskatt.

- Han har sköntaxerat 2009. Påföljande år fick han ett skatte­tillägg på 11 miljoner kronor, säger Lena Lyhagen, handläggare på skatte­verket till GT.

Inför domen be­gärde försäkringskassan att 4,7 miljoner av assistansdirektörens tillgångar skulle beläggas med kvarstad.

- De pengarna har han fått tillbaka, säger Leif Silbersky som var Charkas offentliga försvarare under rättegången.

Företaget finns kvar

Men företaget Charkas Assistans finns kvar som bolag och på deras hemsida syns inga tecken på att verksamheten drabbats av en praktskandal.

Tvärtom tror hans advokat att Hassan Charkas - som förnekade brott - kan börja på ny kula efter avtjänat straff och näringsförbudet som varar i tre år.

- Det finns inget som hindrar honom från att starta nya företag i fram­tiden, säger advokat Leif Silbersky till GT.