SÄNDS I KVÄLL. Jonas Reinholdsson (i mitten) filmad med dold kamera under föreläsningen för kommunernas handläggare. Foto: Kalla Fakta
SÄNDS I KVÄLL. Jonas Reinholdsson (i mitten) filmad med dold kamera under föreläsningen för kommunernas handläggare. Foto: Kalla Fakta

Han lär kommuner att nobba handikappade

Publicerad

GÖTEBORG. CP-skadade Jack, 7, blev av med sin stödfamilj.

Camilla får inte längre åka på läger.

Kalla Fakta avslöjar att kommunen anlitar konsulter för att komma runt lagen om stöd och service till funktionshindrade.

- De drabbade får hela tiden kämpa i hård motvind mot kommunen, säger Kalla Faktas reporter Jonas Alsgren till GT.

Kalla Fakta berättar i kvällens program om sjuårige Jack från Lundby. För att hans familj fysiskt och mentalt skulle klara av vardagen hade han länge en stödfamilj, där barnen blev hans bästa vänner. Nu har stödet till Jack dragits in.

Ett annat exempel är gravt utvecklingsstörda Camilla Olofsson från Lerum, som inte längre får åka på läger.

- Det är inte det samhället som jag har trott på, ett solidariskt samhälle där man tar hand om dem som behöver det. Det är borta, säger Jacks mamma Sara Gustin i programmet.

Har betytt mycket

För Jack och Camilla gäller LSS, lagen om stöd och service till funktionshindrade. Lagen ska garantera goda levnadsvillkor och en möjlighet att leva som ha delaktighet i samhällslivet. Fokus ska vara på inflytande och medbestämmande, ekonomin får inte påverka.

- Det betyder jättemycket för Jack att ha den här stödfamiljen, och så rycker man undan den. Det är grymt faktiskt, säger Kalla Faktas reporter Jonas Alsgren.

Får hjälp att säga nej

Programmet målar upp en bild av hur fler än hälften av landets hundra största kommuner anlitar konsulter som lär ut hur de ska ge avslag till personer med svåra funktionsnedsättningar. Jonas Alsgren tar med sig en dold kamera till ett möte där konsulten får kommunchefer att skratta åt funktionshindrades vanor och livsstilar. Det argumenteras för att en person inte ska få använda önskad mängd tvål, en annan får inte åka till Åland på semester.

- Nu sätter jag ner foten som assistanschef. Jag säger till dig: Take it or leave it. Det här är den genomförandeplan vi erbjuder om du vill ha oss som assistanssamordnare fortsatt. Och sen är diskussionen färdig, säger Jonas Reinholdsson, på konsultfirman Kommunlex, på mötet.

Jonas Reinholdsson vill inte intervjuas i programmet.

Jonas Alsgren berättar för GT att det är tydligt att de kommunala tjänstemännen älskar att höra Jonas Reinholdsson prata.

- Eftersom de är pressade att hålla budgetar. De får argument att kunna säga nej till insatser, säger Jonas Alsgren.

"Förskräckligt"

Funktionshinderforskare Barbro Lewin, får se reporterns inspelning av mötet.

- Det här var fullständigt förskräckligt. De raljerar över stödanvändarna och de assistansberättigade. Om syftet är att begränsa kostnaderna så är det klart att det är ett jätteproblem, för man tittar bara på hur långt kan vi gå när det gäller att ge avslag utan att vi bryter mot lagen, säger hon i programmet.

- Jag är inte förvånad. Jag har fått den känslan att det inte spelar någon roll vad jag säger, de hittar nya argument hela tiden för att ge avslag, säger Sara Gustin till Kalla Fakta.

GT har sökt Jonas Reinholdsson.

Therese Aronsson
Therese Aronsson
Johan Sköld
Johan Sköld

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER