Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han har bott elva veckor - på Landvetter

BOR PÅ FLYGPLATSEN. Sedan tio veckor bor den här 27-åriga tyske medborgaren inne på Landvetters flygplats. Han har inget att återvända till i Tyskland och hoppas nu kunna hitta arbete och boende i Sverige. "Vill någon hjälpa mig kan de väl höra av sig till informationen på Landvetters flygplats", säger han till GT:s reporter Markus Hankins, i blå mössa . Under de tio veckor han varit "bosatt" på Landvetter har den tyske mannen lärt sig svenska. "Jag förstår en del och kan läsa tidningen", säger han till GT.

Varje morgon vaknar en tysk medborgare upp i "Stilla rummet" i inrikeshallen på Landvetters flygplats.

Dit kan alla resenärer gå för att stressa av eller be en bön.

Men för den här 27-årige tysken är detta hans hem - i snart tre månaders tid.

I början av december kom den tillbakadragne tyske killen till Göteborg, efter att ha varit på resande fot ute i världen. Senaste resdestinationen var Sydkorea, men när han klev av flygplanet ett par mil utanför Göteborg valde han att aldrig gå ur terminalen. Och han har ingen större plan att göra det.

- Vad tror ni? Det handlar om pengar. Jag har inga, säger 27-åringen till GT.

Vi träffar honom i inrikesterminalens restaurang. Affärsmän kommer flåsande mot säkerhetskontrollen, försenade till sina plan. Barnfamiljer ska till Stockholm för att ta en senare flight mot Thailand. Men Landvetters svar på Tom Hanks karaktär Viktor Navorski från filmen "The Terminal" sitter stilla och tittar på tv.

"Jag förstår en del"

Och lär sig orden. Precis som i filmen från 2004, där en krigsflykting från Östeuropa bosätter sig på flygplatsen JFK i New York. Men Landvettertysken kan inte relatera till likheterna, för han har aldrig sett filmen.

- Nej, men jag har börjat lära mig lite av språket. Jag förstår en del och kan läsa tidningen, säger han på närmast perfekt svenska.

GT:s team ger honom söndagens tidning och efter en kort stund börjar han bläddra i resebilagan. Där ute finns en stor värld men här är 27-åringen "fast" på en flygplats.

Vi köper en påse med frukt och saft till honom på Press-byrån, som han direkt börjar sörpla ur.

- Den mat som blir över för dagen ger vi till honom. Du vet, det som ska kasseras, säger en i personalen.

Men de flesta vill inte prata om flygplatsens speciella gäst. Han vill inte att folk tycka synd om honom.

Litar på polisen

- Jag litar inte på folk, inte på er heller. Men jag litar på polisen, säger 27-åringen till GT.

Och än så länge har gränspolisen haft väldigt god relation till "tysken":

- Han är ju skötsam och stör ingen här. Han tvättar sig på badrummen, får viss hjälp av Svenska kyrkan och gör inte en fluga förnär, säger Mikael Andersson, inre befäl på gränspolisen vid Landvetters flygplats.

För det finns ingen omedelbar plan att kasta ut 27-åringen från flygplatsen. Han är trots allt EU-medborgare och missköter sig inte.

"Vill stanna och arbeta"

- Han säger att han inte får någon ekonomisk hjälp i Tyskland, där han är arbetslös. Så han ser ingen framtid där utan vill stanna och arbeta här i Sverige. Det är först om det kommer ett beslut uppifrån om att han ska avlägsnas som det kan bli aktuellt, säger Mikael Andersson.

En tysk kvinna från Stockholm har hört av sig till flygplatsen efter att ha läst på internet om mannens situation. Hon är en av dem som vill hjälpa den strandade tysken, men inte riktigt vet hur. Själv vill han inte gå in på sin bakgrund, om vilka studier eller arbeten han haft tidigare i livet.

- Jag ville inte ha detaljer om min person i tidningen. Men om någon vill hjälpa mig kan de väl höra av sig till informationen på Landvetter. Eller polisen.

Tydligen har 27-åringen ingen nära familj i hemlandet Tyskland - trots att han är född och uppvuxen där. Enligt det han berättat för andra på Landvetter bor hans föräldrar sedan några i Sydamerika och relationen till dem är ansträngd. Han nobbar även GT:s erbjudande om att få flygbiljetten tillbaka till Tyskland betald.

Han har bestämt sig att få en framtid i Sverige. Nu återstår bara att se hur det ska gå till.