Träder fram. För tio månader sedan greps Nizar misstänkt för terrorbrott. Han och de övriga gripna frikändes. Nu träder han fram och berättar om hur han mått efter gripandet. Foto: Jan Wiriden
Träder fram. För tio månader sedan greps Nizar misstänkt för terrorbrott. Han och de övriga gripna frikändes. Nu träder han fram och berättar om hur han mått efter gripandet. Foto: Jan Wiriden

Han greps oskyldigt misstänkt för terror

Publicerad
Uppdaterad
För drygt tio månader sedan slog piketpolisen sönder dörren och stormade in i hans hus.
Nu väljer "39-åringen" - eller Nizar - att träda fram i offentligheten.
- Jag känner att folk förstått att jag är oskyldig och att jag blivit ett offer för polisens agerande, säger Nizar till GT.
I går kväll satt Nizar i SVT:s Debatt och visade upp sig för hela svenska folket.
Det senaste tillslaget mot de terrormisstänkta i Göteborg har väckt upp hemska minnen igen.
- Det är som ett sår i hjärtat, säger Nizar.
Den 30 oktober förra året greps Nizar och tre andra män i Göteborg, misstänkta för terrorbrott. Alla blev senare frisläppta- och frikända.
Hur har de månaderna varit?
- För jävliga. Man har varit med om något som man aldrig trott man skulle bli utsatt för. Det är så overkligt som det kan bli. Man är inte trygg längre.
Kan du sova på nätterna?
- Inte riktigt. Man går och är rädd att det här kan hända igen. Jag känner mig inte trygg, varken inrikes eller utrikes. Jag har inte varit utomlands heller på grund av det här.
Nizar säger att han aldrig fått en bra förklaring från polisen varför han greps.
- De har hittat på en historia, men den låter inte trovärdig i mina ögon. Jag vet att jag är oskyldig, men jag vet inte vad säkerhetspolisen har i sina register om mig. Har de verkligen släppt det här? Är det över? Eller spanar dom? Avlyssnar de telefonen?
- Kan någon annan säkerhetspolis stoppa mig på nån flygplats och föra bort mig nånstans?
Hur är det med din familj?
- Det är dåligt faktiskt. Min fru lider fortfarande av det. Hon känner sig inte trygg och har snackat om att flytta.
Har du fått någon ekonomisk ersättning?
- Nej. Jag har fått en smörgåstårtbit och en ursäkt, fast inte öppet offentligt.
Hur mår de övriga tre som greps?
- Det är likadant där, det sätter sina spår. Jag tror vi kommer få leva med det resten av livet. Men det är svårt att mäta på barn, det är ändå elva barn som blivit utsatta för det här, säger Nizar.
Björn Lidén
Björn Lidén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER