RÅNARE PÅ EN MINUT. För 492 kronor och en med minut i en hobby-butik förvandlade GT:s reporter Markus Hankins från journalist till en "beväpnad rånare". Pistolen är ett luftvapen men ser ut exakt som den skarpladdade versionen av Glock 17, ett vanligt vapen för poliser världen över. Rånarluvan kostar en dryg hundralapp. Foto: Lennart Rehnman
RÅNARE PÅ EN MINUT. För 492 kronor och en med minut i en hobby-butik förvandlade GT:s reporter Markus Hankins från journalist till en "beväpnad rånare". Pistolen är ett luftvapen men ser ut exakt som den skarpladdade versionen av Glock 17, ett vanligt vapen för poliser världen över. Rånarluvan kostar en dryg hundralapp. Foto: Lennart Rehnman

Han förvandlas till rånare på en minut

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Här förvandlas GT:s reporter till en hotfull rånare med luva och pistol - på en minut.
Köpet av en Glock 17-luftvapenkopia sker utan ID-kontroll över disk mitt i centrala Göteborg.
- Dessa vapen skapar en livsfarlig situation, säger Berndt Zarnowiecki, akututredningschef på Göteborgspolisen.
Rån, hot och utpressningar genomförs allt mer ofta med det som kallas "pistolliknande föremål", ett polisiärt uttryck för vapenkopior. Till dessa hör bland annat "soft air guns" och luftpistoler, vapen som går att köpa i vanliga sport-, hobby- och teknikbutiker.

Farligt för förövaren

Hos Göteborgspolisen ser man allvarligt på hur dessa kopior av riktiga vapen används vid grova brott. Här finns en oro för att både brottsoffer och allmänhet chockas på samma vis som när skarpladdade vapen används. Men vapenkopiorna kan även utgöra en direkt livsfara för brottslingen.
- Inte ens våra polispatruller kan ju avgöra direkt om det är ett riktigt vapen eller en så kallad leksak, säger Berndt Zarnowiecki, utredningschef för akututredningssektionen hos Göteborgspolisen.
- Flera allvarliga incidenter har inträffat där brottslingar har blivit skjutna i situationer, när de har rånat eller hotat med ett pistolliknande föremål, säger Berndt Zarnowiecki.
Som när en påverkad man sköts i januari Jonsered utanför Göteborg. Polispatruller kom till platsen sedan det varit ett våldsamt bråk och när de skulle gripa den misstänkte gärningsmannen viftade han med en pistol mot dem. Trots varningsskott släppte han inte pistolen och polisen sköt skarpt.
- Jag minns att det small till och det brände till i låret. Jag minns inte några poliser. Men jag minns att jag hade en pistol i handen, har han sagt i polisförhör.
Pistolen var en soft air gun.
- Det är en livsfarlig situation brottslingen utsätter sig för. Inget är ju givet i sådana situationer, säger Berndt Zarnowiecki.

Förespråkade förbud

I mitten av 2000-talet förespråkade dåvarande justitieminister Thomas Bodström (S) ett förbud alternativt en obligatorisk vapenlicens för soft air guns. Men förbudet var för svårt att genomföra och när dagens borgerliga regering planerar en översyn av lagstiftningen kring grovt vapenbrott finns inte soft air guns eller luftpistoler med i planerna för den skärpta lagstiftningen. Via sakkunniga på justitiedepartementet hälsar semestrande justitieminister Beatrice Ask (M) stab att de är tveksamma till om effektbegränsade vapen kommer inkluderas i översynen.
- Många rena leksakspistoler är ju tillverkade på ett väldigt professionellt sätt och ser ut som riktiga vapen. Jag delar mina kollegors uppfattning om att det här inte är bra men det är ett väldigt komplicerat problem när det kommer till ett eventuellt förbud eller en reglering, säger kommissarie Stefan Andersson, utredningschef på sektionen för allmänna brott hos Göteborgspolisen.

Ingen kontroll

GT:s reporter genomförde två köp av soft air guns i centrala Göteborg. På drygt en minut kunde han köpa både en rånarluva och Glock 17-pistol, i princip identisk med originalet. Personalen hos återförsäljarna, Teknikmagasinet och Hobbex, ställde inga frågor om vad vapnen skulle användas till.
På Teknikmagasinet fick GT skriva ett personnummer - eller vad man än kände för att teckna ner - på kvittot. Ingen begärde legitimation. Sedan fick vi ta med kvittot hem.
- Det är för att vi ska kunna säkra att vapnet inte har sålts till en minderårig, säger ett butiksbiträde på Teknikmagasinet.
På Hobbex bad personalen om legitimation med motiveringen "att barn inte ska få tag i vapnet" och "att polisen kan kolla upp vem som köpt det om det används vid brott". Därmed registrerar de vapenköpet i sitt datasystem, men det är inte obligatoriskt enligt lag.
Däremot förstod de inte vad vi ville köpa när i frågade efter en "skidmask".
- Jaha, ja det har vi framme vid disken, säger en i personalen till GT:s reporter.
Generellt sett krävs vapenlicens för den som inte fyllt 18 år vid inköp av luftvapen och "soft air guns". Vapnet GT köpte är så likt originalet av samma modell att inte ens ett tränat polisöga kan se skillnaden, i ett skarpt läge.
Men i samma butiker finns även Kalashnikov-gevär (AK47), amerikanska pistolen CZ 75 P-07 och flera andra vanliga skjutvapenskopior från den internationella vapenmarknaden. Vapen som är vanligt förekommande vid både rån som grov organiserad brottslighet. Med ett vapen snarlikt det GT köpte rånades en bank på Hisingen i Göteborg i mars 2008 där bytet blev över 157 000 kronor.
- Det är inte bra att det finns så mycket vapen och vapen som liknar riktiga vapen i omlopp. Men även leksakspistoler tillverkas i dag på ett väldigt professionellt sätt och de kan se äkta ut och det är svårt att göra något åt, säger kommissarie Stefan Andersson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER