Han dog av överdos på behandlingshem

Fredrik dog av en överdos på ett behandlingshem i Mullsjö.
Foto: Privat
Under torsdagen väntas regeringen narkotikaklassa akrylfentanyl. "Viktigt att så fort som möjligt få bort preparatet från den legala marknaden", säger folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström.
Foto: Robin Aron

Fredrik, 26, hittades död på behandlingshemmet i Mullsjö.

Nu står det klart att han dog med droger i kroppen och hans pappa Tommy Jansson är förtvivlad.

– Jag var ju med och bestämde att han skulle dit för att bli drogfri - och så dör han av en överdos där. Det går nästan inte att ta in.

– Vi har blivit mycket mer noggranna nu, säger vd:n för boendet, Erik Andrén.  

På morgonen den 4 juni går larmet på Iris Utvecklingscenter i Mullsjö. En av deras intagna hittas död och i anslutning till kroppen hittas en sprayflaska med akrylfentanyl, en ökänd livsfarlig drog. Förbluffande nog säljs drogen helt lagligt på nätet trots att den är 20 gånger starkare än heroin.

Under torsdagen väntas regeringen narkotikaklassa drogen.

– Det är viktigt att så fort som möjligt få bort preparatet från den legala marknaden, motiverar folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

130 döda senaste året

Beslutet kommer för sent för Fredrik. Obduktionen visar att han hade drogen i kroppen och det är mycket troligt att han är en av cirka 130 svenskar som dött av en överdos akrylfentanyl senaste året.

Beslutet kommer också för sent för Tommy Jansson från Örebro. Han sörjer sin son, men tar efter bästa förmåga också reda på vad som egentligen hände och varför. Hans bild så här långt är tydlig och han är mycket kritisk till boendet:

– Fredrik kom till Mullsjö bara en dryg vecka innan han dog. Då hade han tre månader bakom sig på ett annat hem där han var tvångsintagen och där byggde han upp sig. Han mådde bättre än på många år, berättar Tommy Jansson.

En dryg vecka senare ändas hans sons liv av en överdos på det öppna boendet i Mullsjö.

Inte första dödsfallet

Till saken hör att detta inte var den första unge mannen som knarkade ihjäl sig på behandlingshemmet utanför Mullsjö, vilket först uppmärksammades av P4 Radio Jönköping.

– Det stämmer att detta är andra dödsfallet, ja. Vi hade en intagen som dog för drygt tre år sedan också. Jag kan inte kommentera något om specifika intagna, men generellt är det ju förstås så att det värsta vi kan råka ut för är när någon hos oss dör.

– Det får ju inte hända, men det kan hända eftersom allt fler dör till följd av knarkmissbruk och de som vårdas hos oss är här frivilligt, säger vårdföretagets vd Erik Andrén och syftar på att man inte alltid kan eller ska ha koll på vad de intagna gör.

Blev tablettmissbrukare

26-årige Fredrik Janssons liv kantades av problem med droger de sista åren. Han led av GAD, generaliserat ångestsyndrom sedan de sena tonåren.

– Han hade ibland svårt att vara bland folk och fick medicin för att motverka detta, berättar Tommy Jansson.

Efter några år var Fredrik tablettmissbrukare.

– Han hamnade i kriminalitet, det var eländiga år. Hans mamma, min sambo och jag har kämpat och levt mellan hopp och förtvivlan en massa gånger.

– Fredrik var drogfri emellanåt och då var han väldens finaste pojke.

Efter en svår period fick man Fredrik att gå med på ett sex månader långt vårdprogram. De första tre månaderna tillbringade han på ett slutet hem där han var inlåst och tvingades till rehab.

– Han svarade upp jättefint på den behandlingen. Han gick upp 20 kilo eftersom han började äta och träna ordentligt och mådde bättre än på många år när han lämnade det hemmet.

Blev snabbt sämre

De sista tre månaderna skulle tillbringas på ett öppet hem och det blev Iris Utvecklingscenter i Mullsjö.

– Vi märkte snabbt att Fredrik blev sämre. Han tyckte det var stökigt och högljutt där och när hans kompis åkte hem på en permission märkte vi att det var riktigt illa.

Något dygn senare hittades Fredrik död på hemmet en morgon. Någon personal fanns inte under natten.

– Det är en av de saker vi ändrat på sedan det senaste dödsfallet, Numera har vi personal dygnet runt på våra boenden, säger Erik Andrén.