Han blir ansvarig för att bygga skyskrapan

Serneke bygg har hand om byggandet av skyskrapan på Lindholmen i Göteborg. Projektet går under arbetsnamnet Karlavagnstornet och skyskrapan kan bli Nordens högsta byggnad.
Foto: Serneke
Daniel Åstenius blir ny vd för Serneke bygg. Han vill ha ett effektivare byggande och få bort det konservativa tänket.
Foto: Serneke

Daniel Åstenius blir ny vd för Serneke bygg och högsta ansvarig för superskyskrapan på Hisingen.

– Bygg är ju ändå en konservativ bransch får jag erkänna. Man gör som man alltid har gjort med invanda mönster. Det är ineffektivt. Vi har kommit en bra bit på vägen, men det finns mer att göra, säger han.

Han har jobbat i bolaget sedan 2007 och varit arbetschef och ansvarig för några stora entreprenadprojekt i Göteborg, Alingsås och Varberg. Nu kliver Daniel Åstenius in i rollen som vd för Serneke bygg.

– Det känns bra, spännande och utmanande, säger han.

Inom ett år kommer han få arbetet med den nya skyskrapan på Hisingen på sitt bord, något som han tycker är nödvändigt för storstäder att ha.

– Jag tror för egen personlig del att fler storstäder måste börja jobba uppåt. Gör man det med eftertanke tror jag att det blir fint också, det är viktigt med planering. Det här är en utmaning i Sverige för det har aldrig gjorts på det sättet innan.

"Konservativ bransch"

Daniel Åstenius tycker att det är viktigt att involvera invånarna i byggprojekt.

– Det tycker jag är jätteviktigt. Det berör ju alla i en stad eftersom man ser det.

Därför menar han att planeringen är så viktig. Men han tycker också att byggbranschen är ineffektiv på många sätt.

– Bygg är ju ändå en konservativ bransch får jag erkänna. Man gör som man alltid har gjort med invanda mönster. Det är ineffektivt. Vi har kommit en bra bit på vägen, men det finns mer att göra.

Logistik, transport och att göra rätt från början är tre faktorer som han bedömer som viktiga för ett effektivare byggande. Men att göra mindre fel kan vara problematiskt.

– Det är tidsaspekten som spelar in. Många gånger har vi en snäv tidsplan när vi får en beställning. Det har blivit bättre, men planeringen måste få ta den tid det tar. Det är ändå ofta en unik produkt som produceras.

Daniel Åstenius tillträder sin post den 1 oktober. Den tidigare vd:n och grundaren, Ola Serneke, blir vd för Serneke koncernen. Serneke bygg, som ingår i koncernen, är landets största privatägda byggföretag med en omsättning på närmare två miljarder kronor per år.

Serneke bygg

Om Serneke: Serneke bygg ingår i Serneke koncernen som har målet att bli en av landets ledande entreprenadföretag.

Serneke bygg är landets största privatägda byggföretag och omsätter närmare två miljarder kronor per år.

Stora byggprojekt i Göteborg: Serneke bygg har hand om byggandet av skyskrapan på Lindholmen. Projektet går under arbetsnamnet Karlavagnstornet och skyskrapan kan bli Nordens högsta byggnad.

Bolaget har också hand om Göteborgs Nya Arena, tidigare Änglagården, som kommer bli Nordens största multisportanläggning med bland annat en skidanläggning inomhus.