Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han blev svartlistad
efter Facebookinlägg

Foto: Robin Aron

GÖTEBORG. Skötaren Christian Jensen, 38, var nära att mista livet när en patient högg honom i halsen med en penna.

I början av sommaren diskuterade han attacken på Facebook med kolleger.

Nu har Christan Jensen arbetsbefriats från sitt jobb på rättspsykiatrin på Rågården.

– Det var helt oskyldiga inlägg. Jag bröt inte mot sekretessen. Ändå har jag svartlistats på hela Sahlgrenska. Jag misstänker att den verkligen orsaken är att jag har kritiserat ledningen, säger Christian Jensen.

Tidigare rapportering Rågården + FAKSIMIL

I februari flyttade den rättspsykiatriska vården i Göteborg till nya lokaler i Rågården. Där vårdas personer som begått brott medan de haft en allvarlig psykisk störning. På Rågården finns en akutenhet med hela Västra Götaland som upptagningsområde där personalen gått på knäna sedan flytten.

– Det har varit sinnesjukt många luckor i schemat. Det har saknats personal till tio pass under bara en dag, berättade Linda Arnströmer, tidigare sjuksköterska på Rågården, för GT i juli.

Hon valde att säga upp sig efter att ha gått in i väggen.

I maj skedde det flera incidenter på Rågården där polisen var tvungen att hjälpa personalen med våldsamma patienter. Allvarligast var när en patient lyckades bryta loss ett brunnslock. Med det krossade patienten en glasruta och tog sig in i en personalkorridor där inga patienter ska vara.

Varje vecka är det önskvärt att personalen går självskyddskurs för att kunna klara av våldssituationer. Men sjuksköterska Linda Arnströmer berättade tidigare i somras för GT att de inte hade haft tid att delta på grund av den ansträngda arbetssituationen.

Rågården - vård för psyksjuka brottslingar

Den rättspsykiatriska vården inom Sahlgrenska universitetssjukhuset finns samlad på Rågården, i nordöstra Göteborg, mellan Gunnilse och Olofstorp.

Rågården har 96 vårdplatser, varav 72 rehabplatser och 24 akutvårdsplatser. Akuten har hela Västra Götaland som upptagningsområde. Patienterna som vårdas på Rågården har begått brott medan de lidit av en allvarlig psykisk störning. Därför har de dömts till vård i stället för fängelse.

Rågården invigdes i januari och i februari flyttade verksamheten in. Anläggningen är 20 000 kvadratmeter stor och har kostat 700 miljoner kronor.

I september förra året blev skötaren Christian Jensen utsatt för ett dråpförsök i sitt arbete på rättspsyk i Göteborg. En patient gick till attack och högg honom i halsen med en penna. Christan hade tur – pennan missade kroppspulsådern och han undkom med ett ärr på halsen. Rättegången mot patienten är ännu inte avslutad. Dom väntas komma nästa vecka.

Sa upp sig

I slutet av juli sa Christan upp sig efter 13 års arbete inom rättspsykiatrin.

– Arbetsmiljön är ohållbar. Personalen svävar i livsfara. Det är stora problem med säkerheten sedan vi flyttade till de nya lokalerna i Rågården i februari. Men ledningen lyssnar inte, de tar inte problemen på allvar, säger Christian Jensen.

Efter att ha sagt upp sig bad Christian att få bli placerad i vikariepoolen inom psykiatrin. Det skulle innebära arbete på olika psykiatriska avdelningar på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Omplaceringen borde enligt Christian ha varit en ren formalitet.

– Det råder personalbrist. På rättspsyk har vi haft luckor i schemat dagligen. Ledningen har tvingats ta in personal utan erfarenhet eller utbildning, berättar Christian Jensen.

Svartlistad

På måndagen blev han kallad till ett möte på personalavdelningen. Där fick han veta att han hade arbetsbefriats med lön under resten av uppsägningstiden och att han inte får en plats i vikariepoolen.

– De sa också att det skulle bli "väldigt svårt" för mig att få något jobb alls på Sahlgrenska de närmaste två åren. Jag har svartlistats. Orsaken de angav var att jag i juni hade kommenterat Facebook-inlägg om dråpförsöket på mig. Men det var oskyldiga inlägg i en sluten grupp som bara anställda på rättspsyk kan läsa. Jag skrev bara att han som hade attackerat mig var en "idiot". Det kanske var oförsiktigt, men jag röjde inte hans identitet eller några sekretesskyddade uppgifter, menar Christian Jensen.

"Det är helt vansinnigt fel"

Han ger inte mycket för förklaringen om Facebook-inläggen. Han tror att den verkliga orsaken är att han anses som obekväm av ledningen.

– På mötet fick jag också förklarat för mig att man inte får skriva nedvärderande saker om chef eller ledning på Facebook. De försöker tysta ner problemen på Rågården. Jag har öppet kritiserat hur verksamheten sköts, det tror jag är den verkliga anledningen. Det är helt vansinnigt fel. Om jag jobbar offentligt har jag rätt att kritisera arbetsgivaren. Vi lever inte i 80-talets Östtyskland, säger Christian Jensen.

Efter mötet fick han lämna in nycklar och passerkort. På måndagseftermiddagen är han chockad.

– Varför fick jag ingen varning? Jag är jätteledsen. Det känns som en spark i baken. Jag har skött mitt jobb exemplariskt och varit lojal i 13 år.