Han blev mördad och dumpad i gödselbrunn

Mikael Andersson blev 19 år innan han misshandlades och dränktes för att sedan dumpas i en gödselbrunn.
Mikaels pappa, Göran Andersson, kan fortfarande se hur hans son ropar på hjälp innan han mister livet. Förklaringen av det fruktansvärda skriket från förundersökningen har etsat sig fast.
Foto: Robin Aron
Här, i en gödselbrunn en dryg halvmil utanför Skara, hittades Mikael Anderssons döda kropp. Det hade då gått åtta dagar sedan han brutalt mördades.
Foto: Berndt Wennebrink
Den då 19-årige mannen dömdes till sju års fängelse för mordet på Mikael Andersson 2008. Han kom ut efter fem år.
Foto: Johan Främst
Mikaels syster Jenny Andersson önskar att det fanns mer stöd till anhöriga till mordoffer.

Mikael Andersson, 19, misshandlades med ett järnrör för att sedan dränkas och dumpas i en gödselbrunn 2008.

Mördaren dömdes till sju års fängelse och är nu på fri fot samtidigt som Göran Andersson, Mikaels pappa, hör sin sons sista rop på hjälp i huvudet.

– Jag har inte orkat läsa polisförhören två gånger, men det stod något om ett fruktansvärt rop på hjälp. Ibland hör jag det ropet – fast utan ljud. Jag ser det framför mig hur Mikael ropar på hjälp. Då får jag panik, säger han.

I december 2007 gick Mikael Andersson emellan när en då 19-årig man gick till attack mot poliser som skulle omhänderta en berusad flicka. Det slutade med att 19-åringen i stället gav sig på Mikael och knivhögg honom i benet. 19-åringen dömdes till åtta månaders fängelse för dådet.

Några månader senare var dumpades Mikael Anderssons döda kropp i en gödselbrunn utanför Lidköping. Han hade misshandlats med ett järnrör och sedan dränkts i en damm. 19-åringen hade då gjort sanning av de dödshot han tidigare levererat – han hade mördat Mikael Andersson.

"Inte den förste"

TV3-programmet "Mordet" tar i dag upp fallet.

– Det är klart att det river upp sår, men samtidigt känns det bra att folk får höra vad som verkligen hände. Och sen att uppmärksamma att mördaren faktiskt är ute. Han satt fem år. Det är sjukt, säger Mikaels syster Jenny Andersson.

Familjen försöker att minnas de ljusa stunderna, men i bakhuvudet finns hela den brutala historien. Mikaels pappa Göran Andersson berättar om när mördaren ringde upp honom och erbjöd sig att hjälpa till att söka efter hans son.

– Jag hade förstått att något hemskt hade hänt och låg i sängen hos min dotter för att skingra tankarna. Då ringde han och erbjöd sin hjälp, jag var redan övertygad om att det var han som hade gjort det. Jag visste att polisen hört om festen och planerade en husrannsakan, så jag fick hålla masken. Det var tungt.

Han fortsätter:

– Det känns ruttet, men jag har förstått att det är ett vanligt fenomen. Han var inte den förste som gick skallgång efter sitt eget offer.

"Inget stöd"

Mikael hittades först åtta dagar efter att han bragts om livet. När beskedet kom till familjen besannades deras farhågor.

– Men det som gör mig arg är att det inte finns något stöd när något sådant här händer. Mördaren fick professionell hjälp att hantera allt som hänt och jag har hört att han till och med har jobb i dag. Vi fick ett nummer till en jourhavande präst. Tänk om vi inte haft varandra. Man bär på så mycket sorg och den är svår att hantera. Där behövs verkligen utveckling av vårt rättsväsende, säger Jenny Andersson.

"Mordet" är en serie i fem delar som sänds klockan 21.00 på TV3.

Detta har hänt

15 DECEMBER 2007

19-årige Mikael Andersson knivhuggs i benet av en jämnårig kamrat när han går emellan kompisen när han attackerar ett par poliser på en fest utanför Värsås öster om Skövde.

24 JANUARI 2008

Den misstänkte döms till åtta månaders fängelse, till stor del på Mikaels uppgifter då han vittnat i rättegången. 19-åringen hotar att döda Mikael.

17 MAJ 2008

Mikael går på en fest i Norra Lundby-Axvall väster om Skövde. Där försvinner han spårlöst.

19 MAJ 2008

Mikael dyker inte upp på sitt nya arbete vilket gör pappa Göran orolig. Dagen efter anmäler han Mikael försvunnen.

22 MAJ 2008

Mikaels Volvo 740 hittas sönderslagen i Södra Ryd i Skövde en polishund markerar liklukt i bilens bagagelucka.

23 MAJ 2008

Polisen hittar brottsplatsen och inleder en förundersökning om mord. Fyra personer anhålls, en av dem misstänkt för mord.

24 MAJ 2008

En femte person anhålls och Mikaels kropp hittas i en gödselbrunn på en gård en halvmil utanför Skara. Kroppen bärgas dagen därpå.

1 AUGUSTI 2008

19-åringen som tidigare knivhuggit Mikael i benet döms för mord till sju års fängelse. Han får tre års ungdomsrabatt. Fyra ytterliga personer döms för skyddande av brottsling.

10 OKTOBER 2008

Hovrätten fastställer tingsrättens dom både gällande den 19-årige mördaren och de två ytterligare personer som överklagat sina domar.