Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han blåstes på miljoner av travspelare: ”38 öre kvar”

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Lars-Göran Wennerholm var en av åklagarna i härvan kring den bedrägeridömde spelmissbrukaren. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Mannen spelade bort miljoner på travhästar. Men pengarna lurade han till sig. Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Den unge skaraborgaren spelade bort miljon efter miljon. Pengarna lurade han till sig.

Oftast från människor han kände och som litade på honom.

– Mitt liv är förstört. Nu är det bara att invänta kyrkogården, säger det hårdast drabbade brottsoffret.

– Han agerade sällsynt hänsynslöst. Han förskingrade runt 3,5 miljoner kronor från mina klienter som är äldre eller svagbegåvade, berättar advokat Peter Poochai.

Den travspelande bedragaren har nu dömts till 3,5 års fängelse.

Skaraborgaren bedrog människor på de mest skilda sätt för att finansiera sitt spelande som mestadels skedde på trav via statliga ATG.

De största summorna lurade han av bekanta som han lärt känna på olika sätt. Han hjälpte dem med datorer och fick på så sätt tillgång till deras bankkonton.

Som han inte bara tömde, han tog också lån i brottsoffrens namn.

– Jag är väldigt kritisk till lånebolagens agerande. Man lånar ut på distans alltför lättsinnigt och tjänar pengar på det, men människor som mina klienter råkar väldigt illa ut, säger advokat Peter Poochai.

Farfar startade bolaget

En av hans klienter har förlorat miljonbelopp. Bland annat har hans företag gått i konkurs till följd av bedrägerierna.

– Det var ett välskött bolag som min farfar grundade för över 100 år sedan. När bankerna slog larm fanns det 38 öre kvar. Jag hade planerat ett liv i Spanien på ålderns höst. Nu blir det till att invänta kyrkogården här hemma i stället, berättar det värst drabbade brottsoffret.

Spelmissbrukaren dömdes redan 2015 till ett kortare fängelsestraff för diverse bedrägerier. Men efter detta blev spelandet och bedrägerierna än fler och större.

– Han kunde prata omkull vem som helst. Han sålde en grävmaskin han inte varit i närheten av och fick in ett förskott på 150 000 kronor, till exempel, berättar den bedragne företagaren.

Spelat bort miljoner i butik

I maj 2017 hörde banken av sig och undrade vad som stod på. Och fodringsägarna stod på rad.

Ett antal andra privatpersoner lurades på hundratusentals kronor. 

En innehavare av en spelbutik i Västra Götaland har vittnat att bedragaren och hans mamma ofta var inne och spelade för 50 000 till 100 000 kronor. De har spelat bort runt 2 miljoner kronor på hästar i butiken eller via ett spelkonto hos ATG.

När anmälningarna började strömma in 2017-2018 flydde bedragaren landet. 22 maj 2018 reste han till Filippinerna och häktades i sin frånvaro. I februari greps han där och utlämnades till Sverige i juni och nu har alltså dom fallit i Skaraborgs tingsrätt.

Bedragaren döms till 3 år och sex månaders fängelse. Han fälls för 95 olika brott: bedrägerier, många gånger grova sådana med olovlig identitetsanvändning.

Bedragarens mammas döms till fängelse i sex månader för grov penningtvätt.

– Domarna är i paritet med vad vi yrkade på, säger Lars-Göran Wennerholm som tillsammans med Britt-Marie Johansson var åklagare i bedrägerihärvan.