Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han blåste Barncancerfonden på nära elva miljoner kronor

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
En man i Göteborg blåste Barncancerfonden på nära elva miljoner kronor.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

En man i 60-årsåldern som är bosatt i Göteborg blåste Barncancerfonden på nästan elva miljoner kronor.

– Organisationen har ju lidit en så uppenbar skada. Enligt företrädare motsvarar summan ett års finansiering av ett Ronald McDonaldshus, där sjuka barn och anhöriga kan bo tillsammans under vårdtiden, säger kammaråklagare Anna Broman Olasdotter till Göteborgs-Posten.

Mannen har nu dömts till fyra års fängelse.

Mannen har under många år drivit ett bolag som via avtal med ideella organisationer och stiftelser, däribland Barncancerfonden, sysslat med insamlingsverksamhet. Det började dock uppstå en allt större eftersläpning i inbetalningen till Barncancerfonden.

Mannen har inte behållit allt han samlat in och skickat in stora belopp, men trots det saknas det enligt förundersökningen närmare elva miljoner kronor som borde ha hamnat på fondens konto. Nu döms mannen till fyra års fängelse för bland annat trolöshet mot huvudman.

Det saknades elva miljoner kronor som borde ha hamnat på Barncancerfondens konto.

”Har systematiskt utnyttjat Barncancerfondens godtrogenhet”

”Det är en särskilt försvårande omständighet att den tilltalades agerande, när det gäller brottet grov trolöshet mot huvudman, har varit riktat mot en ideell organisation”, skriver tingsrätten och fortsätter:

”Bolaget har systematiskt utnyttjat Barncancerfondens godtrogenhet”.

– Man ska vara ärliga här, vi begick misstag initialt och gjorde inte vår kvalitetskontroll från början. Efter detta har vi ställt om hela vår organisation och gjort om interna strukturer. Vi har inte denna typ av avtal längre, utan vi har tagit hem verksamheten och sköter den själv, säger Johannes Hylander, tillförordnad kommunikationschef på Barncancerfonden, till tidningen.

Se även:
Stal Barncancerfondens insamlingsbössa – fångades på övervakningsfilm

Stal insamlingsbössa som skulle gått till Barncancerfonden - fångades på övervakningsfilm