Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han attackerade polisen med slunga

En motdemonstrant, som enligt nuvarande myndighetshandlingar är 17 år gammal och därmed omyndig och därför inte namngiven, har häktats efter att ha attackerat polisen under upploppen i Göteborg.
Foto: / HENRIK JANSSON / EXPRESSEN / GT

På filmklipp och bilder syns hur den maskerade mannen med hjälp av en slunga skickar i väg projektiler i form av stenar mot polisen. 

Nu har en ung man som polisen pekar ut som "slungmannen" medgett att han kastat åtminstone en sten under upploppen i Göteborg i helgen.

Samtidigt tros han ha delat slungan med en annan - ännu okänd person.

Mannen, som enligt nuvarande myndighetshandlingar är 17 år gammal och därmed omyndig och därför inte namngiven, greps redan på lördagen i samband med att vänsterextremister gått till attack mot polisen utanför entrén till nöjesparken Liseberg. Han tros inte ha tillhört någon av grupperingarna eller haft någon politisk tillhörighet, men deltog i upploppen där andra också kastade sten och knallskott mot polisen.

– I nuläget tyder ingenting på att han skulle ingå i en politisk falang eller att han tagit ideologisk ställning i det här sammanhanget, säger kammaråklagare Mats Ihlbom till GP.

I stället tror polisen att den unge mannen dragit runt i centrala delarna av Göteborg tillsammans med kompisar, enbart för att störa ordningen.


LÄS OCKSÅ: Här är nazisterna som greps efter upploppet i Göteborg


Mannens ålder utreds

Den unge mannen, vars ålder nu utreds, erkänner i förhör att han kastat åtminstone en sten på platsen, däremot utan att han haft för avsikt att göra något brottsligt. 

– Han förnekar brott och anser inte att han begått någon olaglig gärning utan bara befunnit sig på platsen, säger mannens försvarsadvokat David Breitfeld.

Åklagaren ifrågasätter att den nu häktade unge mannen verkligen är under 18 år och har krävt att en åldersbedömning görs. Ett svar på den undersökningen kan vara klart redan på tisdag och till dess hanteras den unge mannen som att han inte är 18 år fyllda, vilket har stor betydelse för rättsprocessen.


LÄS MER: Domarna faller mot motdemonstranterna i Göteborg 

Mannen med slungan fotograferades.
Foto: SVT

Söker i bekantskapskretsen

Den häktade mannen bor, enligt Göteborgs-Posten, på ett hem för ensamkommande och enligt Aftonbladet finns det hos Migrationsverket en person med den häktade ynglingens namn och födelsetid. Den personen ansökte om uppehållstillstånd i mars 2015, fick ett beslut om utvisning i januari i år som överklagades och hävdes genom en dom av Förvaltningsrätten.

Polisen söker nu personer i den häktades bekantskapskrets. Minst en ytterligare person ska ha använt sig av den slunga som användes för att kasta i väg stenar med.

Totalt greps 35 personer efter händelserna i Göteborg i samband med nazisternas demonstration. På yttersta vänsterkanten greps bland annat fyra personer för förberedelse till grov misshandel. Ytterligare tre greps för våldsamt motstånd, men där är tillhörigheten oklar. 

Ytterligare minderårig bland de frihetsberövade

Och ytterligare en minderårig finns bland de frihetsberövade. Det rör sig om en 14-åring bosatt i Göteborg som omhändertogs i direkt anslutning till nazistmarschen. Han ska ha konfronterat nazisterna på något vis men ingick inte i gruppen av vänsterextremister vid entrén till Liseberg.

Båda vänsterextrema Antifascistisk aktion, AFA, och det revolutionära autonoma nätverket ARNA hade kallat till mobilisering inför lördagens demonstration i Göteborg. Bland annat bussades utländska aktivister in till staden.

AFA beskrivs som den ledande organisationen inom den så kallade autonoma vänstermiljön som Säkerhetspolisen följer i sitt arbete mot anti-demokratiska krafter. Efter helgens händelser i Göteborg skriver AFA på sin hemsida att "antifascister" under dagen genomförde "lyckade konfrontationer mot nazister som valt att demonstrera."

Extremvänstern mobiliserade i Göteborg

Antifascistisk aktion, Afa

Bildades 1993 enligt organisationen själv, 1994 enligt Säkerhetspolisen, med målet att bekämpa fascism och vad som då uppfattades som en framväxande högerextremism. Strukturen är nätverksbaserad och det finns runtom i landet flera lokala Afa-avdelningar. Dessutom finns Afa research som kartlägger politiska motståndare.

Afa är en aktionsinriktad vänsterextrem organisation som välkomnar alla medel i kampen för sina mål. I praktiken har organisationen både i Sverige och i utlandet utmärkt sig som företrädare för våldsanvändning i det politiska arbetet. Ofta bildar organisationen ett så kallat svart block med maskerade aktivister.  


Autonomous revolutionary nordic alliance, ARNA

Ett nybildat vänsterextremt nordiskt nätverk som grundades inför sommarens våldsamma aktioner vid G20-mötet i Hamburg. Nätverket organiserade ursprungligen bland annat resor till Hamburg men har som målsättning att föra vidare erfarenheterna från sommarens aktioner till andra. Man beskriver sig själva som revolutionärer och motståndare till parlamentarism och reformism. Udden är riktad mot vad man beskriver som fascism och kapitalism.

"Vår internationalistiska strävan innebär att vi rör oss över gränserna i vår aktivisk för att skapa ett gemensamt motstånd mot stat, patriarkat och kapitalism".