Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han är nya vittnet
i Lisa Holm- fallet

Billy Bertilsson blev aldrig hörd i Lisa Holm-fallet trots att han hade passerat kaféet i Blomberg minuterna innan Lisa Holm senast sågs i livet. Foto: Tore Sahlström/Lidköpingsnytt
Billy Bertilsson passerade kaféet i Blomberg minuterna innan Lisa Holm senast sågs i livet. Foto: Anders Ylander
Lisa Holm försvann 7 juni 2015.

Den pensionerade polisen Billy Bertilsson, 72, passerade kaféet i Blomberg minuterna innan Lisa Holm senast sågs i livet.

Nu berättar han om en mystisk svart SUV som stod parkerad utanför.

Men han blev aldrig hörd i mordutredningen.

– Som gammal polis tycker jag det är för jävla konstigt att man mörkar det här.

Han är numera pensionär – men har en 40-årig poliskarriär bakom sig.

Billy Bertilsson från Lidköping är försvarets nya vittne i hovrättsförhandlingen om Lisa Holm-mordet.

Nerijus Bilevicius, 35, har av tingsrätten dömts till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm. På den mördade flickans kläder säkrades tio DNA-träffar från den litauiske gästarbetaren och han har ringats in av en rad vittnesuppgifter.

Därför vill Billy Bertilsson vara tydlig med att hans vittnesmål inte ska ses som försvar för Nerijus Bilevicius.

– Jag har absolut ingen anledning att vare sig försöka binda honom till åtalet eller fria honom ifrån det. Det är inte min mening. Min mening är: vad fan hände i utredningen? säger han.

"Mötte en polskregistrerad bil"

Nu berättar han om sina iakttagelser vid Blombergs kafé den 7 juni – strax innan Lisa Holm senast sågs i livet.

– Jag och min fru hade varit på Kinnekulle och befann oss några hundra meter från Blomberg då vi mötte en polskregistrerad bil, säger Billy Bertilsson.

I samband med mötet kollade han på klockan och såg att den var 18.10.

– Sedan kommer vi fram till Blomberg där vi ser en stor svart SUV, det kan vara en BMW eller Audi, som står slarvigt parkerad utanför kaféets norra gavel. Jag ser den från sidan och lägger märke till den eftersom jag själv kör en SUV.

Bilen stod alltså på grusplanen på samma sida av kaféet där Lisa Holms moped senare skulle upptäckas med nyckeln i tändningslåset – och där, en bit bort, ska det även en annan bil ha stått parkerad.

– Det var en mindre personbil. Varken svart eller vit. Den stod lite längre norrut och var normalt parkerad, säger Billy Bertilsson.

Kan det ha varit Nerijus Bilevicius bil, en silvergrå Volkswagen Sharan?

– Det vet jag inte. Det törs jag inte säga.

De rullade vidare och gjorde en annan iakttagelse vid kaféets södra gavel.

– Vi ser en moped stå där och det hänger en hjälm på styret. Vi konstaterar att kaféet är igenbommat och jag skämtar om att då blir det inget kaffe.

Om det skulle handla om Lisa Holms moped så stod den då på "fel" sida av kaféet med tanke på var pappan sedan hittade den.

Är du helt säker på att det här var söndagen den 7 juni vid den här tiden?

– Ja, mellan klockan 18.10 och 18.15. Blomberg är speciellt för oss. Vi har varit där ett otal gånger på fest och bröllop så vi körde väldigt, väldigt sakta förbi.

Ringde polisen

Det betyder att iakttagelserna av bilarna och mopeden gjordes strax innan Lisa Holm och hennes kolleger lämnade kaféet och cirka tio minuter innan flickans sista livstecken: den så kallade "fickringningen" som hon gjorde till pappans telefon klockan 18.26.

Billy Bertilsson ringde polisen när han fick höra om försvinnandet.

– Jag berättade vad jag precis har sagt till dig, att vi varit där och vilken tid vi varit där. Jag sa att jag är gammal polis och att de kunde ringa på mitt nummer.

Men han väntade förgäves på att de skulle återkomma och i julas, efter att ha talat med gamla poliskolleger, så bestämde han sig för att undersöka vad som hade hänt.

– Jag hörde av mig till advokaten, Inger Rönnbäck. Jag frågade om hon hade fått höra om mina uppgifter och hon sa: "Kära någon, det har jag verkligen inte fått. Det här måste du bli hörd om igen".

"Förbannat konstigt"

Det visade sig sedan att utredningsgruppen hade känt till Billy Bertilsson tips hela tiden. Men hans berättelse nämns inte i polisens cirka 2000 sidor tjocka förundersökningsprotokoll.

– Jag tycker det är förbannat konstigt att kolleger gör på det här sättet, säger Billy Bertilsson om att han aldrig hördes som vittne.

Men enligt poliskommissarie Lars Johansson, utredningens spaningsledare, så finns inga konstigheter.

– Uppgifterna har kommit till tipsinlämningen och funnits i utredningen. Men vi har inte bedömt det som intressant, säger Lars Johansson och fortsätter:

– Det är många som har åkt förbi kaféet som vi inte heller har hört, men vi har plockat ut några som vi har tyckt var intressanta.

Men det här är ju kanske tio minuter innan Lisa Holm senast sågs i livet?

– Vi har ju flera uppgifter om det och för vår del är det inget konstigt. Det förändrar ingenting eftersom de inte ens hunnit lämna kaféet vi den här tiden. Sammanlagt, för vår del: det här är ingenting som förändrar eller tillför något i utredningen.

Men bilarna: att det står en svart SUV och en annan bil utanför?

– De uppgifterna hade vi sedan tidigare också.

Har man tagit reda på vilkas bilar det var?

– Det kan jag inte svara på eftersom det har varit många bilar som har snurrat runt där ute, men de har inte varit aktuella i utredningen på något sätt.

Men Billy Bertilsson tror att det finns andra skäl till att han aldrig hördes.

– Som gammal polis tycker jag det är för jäkla konstigt att man mörkar det här. För jag tror alltså att det är en mörkning. Jag var där tio minuter före: och då kan det vara jäkligt bra att veta vilka bilar som stod parkerade utanför kaféet, säger han.

Lars Johansson bemöter kortfattat anklagelsen om mörkning:

– Absolut nonsens.

Hördes under torsdagen

Under torsdagseftermiddagen hördes Billy Bertilsson till slut av en Lisa Holm-utredare.

– Det är eftersom försvaret åberopat honom som vittne. Men tar aldrig upp någon domstol som inte är hörd. Åklagare och advokat måste veta vad personen har sagt innan han ska höras i hovrätten.

Det finns vissa skillnader i vittnesmålet som Billy Bertilsson har lämnat till GT/Expressen och polisens tipsanteckning. Tipset är hos polisen uppdelade i två delar som anges ha kommit in den 7 och 10 juni, och tidsangivelsen som finns antecknad för iakttagelserna är mellan 17.45 och 18.10.

Den polskregistrerade bilen och den svarta SUV:en nämns, men inte den andra bilen som ska ha stått på grusplanen.

Vi har sökt Nerijus Bilevicius advokat, Inger Rönnbäck.