Tar det lugnt. Olle Jansson, 81, har åkt Vasaloppet fem gånger. Premiäråret 1973 slog han till med en rekordtid - som den långsammaste åkaren i modern tid. Foto: Dragan Mitrovic
Tar det lugnt. Olle Jansson, 81, har åkt Vasaloppet fem gånger. Premiäråret 1973 slog han till med en rekordtid - som den långsammaste åkaren i modern tid. Foto: Dragan Mitrovic

Han är långsammast någonsin  i vasaloppet

Publicerad

TROLLHÄTTAN. Besvärligt före kan ställa till det för Vasaloppskämparna i morgon.

Men hur sakta det än går så kommer ingen åkare att tillbringa mer tid i spåren än Olle Jansson, 81, gjorde för 41 år sen.

- Jag är sämst i modern tid, ler den ofrivillige rekordhållaren.

Med tiden 13 timmar, 24 minuter och 43 sekunder har Olle Jansson skrivit in sig i rekordböckerna.

Trollhättebons Vasaloppstid av årgång 1973 är oslagbar. Så lång tid kan det inte längre ta.

- Eftersom målet stänger kvart över åtta nuförtiden, förklarar Olle Jansson.

41 år gammalt rekord

På hans tid var det fritt fram mot Mora för gänget som inte stoppades av sista repet före mål (Eldris, med nio kilometer kvar).

När kämpen från Trollhättan en bra bit efter 21 på kvällen den 4 mars 1973 passerade mållinjen vid klockstapeln i Mora gjorde han det som tävlingens jumbo. Det var det årets sämsta tid - och under de 41 år som förflutit har ingen varit långsammare.

Slog sig ned i stolen

Efter hand som åren gått har Olle Jansson blivit osäker på om hans tid fortfarande gäller som den sämsta i modern tid.

- Så jag ringde kansliet och frågade.

Kanske hade han inte orkat i mål den där gången om han inte fått pusta ut på en stol som placerats ut vid spåret i Hökberg.

Blev "Årets sportbild"

Olle Jansson föll för frestelsen, satte sig att vila och hjälpte Leif Forslund att knäppa "Årets sportbild" 1973.

- Det fotot var med i alla tidningar. I GT också, tror jag.

Två år efter debuten var Olle Jansson tillbaka i Gustav Vasas spår. Och i andra försöket åkte han två och en halv timma snabbare än premiäråret.

- Jag har åkt fem gånger, började som 40-åring och satte punkt när jag var 62, summerar han.

I morgon ser han loppet bekvämt tillbakalutad i tv-soffan. Och håller tummarna för sonen Jan-Olof med nummer 9535 på bröstet.

- Hans tionde och sista lopp. Han vill inte köra fler, han tycker att det tar för lång tid.

 

Följ GT på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Sten Jutéus
Sten Jutéus

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER