”Hämndplanerna svåra att stoppa”

GT:s chefredaktör svarar på frågor om den historiska gängrättegång.
Foto: HENRIK JANSSON
GT:s chefredaktör Christer El-Mochantaf.
Foto: HANNA BRUNLÖF
Teknisk undersökning efter mordet i Gamlestaden ifjol.
Foto: HENRIK JANSSON

12 personer döms för sin inblandning i mordet mot en gängtopp i Göteborg. 

Konflikten går flera år tillbaka och har resulterat i otaliga mord.  

– Hämndplanerna och starka känslorna är svåra att få stopp på, säger GT:s chefredaktör Christer El-Mochantaf som svarar på frågor om bakgrunden. 

Gängtoppen i 30-årsåldern var på väg hem från en födelsedagsfest i Gamlestaden när han sköts till döds med nio skott. 

Det ledde till en historiskt stor gängrättegång – på torsdagen dömdes 13 män för inblandning i mordet och fler mordplaner. 

– Det här handlar om ett långtgående gängkrig mellan två sen länge kända falanger här i Göteborg, mer specifikt södra Biskopsgården. Båda falangerna är välkända av polisen, inblandade i allvarliga våldsbrott, även mord, sedan tidigare. Det senaste mordet som rättegången delvis handlat om är en del av våldsspiralen, säger Christer El-Mochantaf, chefredaktör vid GT.

– Det värsta dådet av det här är det som inträffade 2015 då maskerade män gick in på restaurangen Vår krog och bar och sköt vilt där även bland oskyldiga, vanliga medborgare.

Fyra döms till livstids fängelse

Fyra av de åtalade döms till livstidsfängelse: Atila Can, Sebastian Jobe, Ahmad Abdullah Alhag och Dodou Jallow. Atila Can var delägare för krogen vid dådet. 

– Atila är den enda av de 16 åtalade männen som medger att det som skett har skett. 

Han menar att han under en lång tid hotats av den andra falangen och att mordet skedde i nödvärn. 

– Nätverken är kopplade till två familjer där den ena leds av personer som står nära ledaren Eddie Jobe. Han avtjänar nu ett fängelsestraff hans bror Sebastian Jobe har tagit över ledarrollen med bror, säger El-Mochantaf.

Största rättegången någonsin i Göteborg

Det andra gänget leds av en annan släkt. 

– Den utpekade gängledaren som mördades var en del av den här familjen. Han blev förföljd av tre personer med en bil och sköts med nio skott vid en port, vilket bedöms vara en hämndattack för Vår krog & bar, säger El-Mochantaf.

Rättegången är den största någonsin i Göteborg, säger El-Mochantaf. Encrochat har varit en stor hjälp för polisen med bevisningen. 

– Men rättegången med 16 åtalade är inte bara för mordet av gängledaren. Genom Encrochat har man kunnat se att delar av de här personerna också har beställt och planerat mord på andra personer, mord som man aldrig hann genomföra, säger Christer El-Mochantaf.

Men det är ändå svårt att säga vilken betydelse domen har för gängkrigen i Göteborg, enligt honom. 

– Hämndplanerna och starka känslorna är svåra att få stopp på. Hämndplanerna finns där ute och man fortsätter rekrytera allt yngre.

Fyra döms till livstid i gängrättegången

13 döms i stora gängrättegången • 3 frias • Gängtoppen sköts till döds med nio skott