Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hamnade felaktigt hos Kronofogden

Kvinnan från Borås förväxlades med en man från Danmark.
Foto: Emil Malmborg

BORÅS. En kvinna i Borås får nu 10 000 kronor i skadestånd.

Kvinnan hade felaktigt hamnat i misstankeregistret, belastningsregistret och hos Kronofogden – efter att ha förväxlats med en dansk man.

– Det har inte varit någon rolig historia, säger kvinnan till P4 Sjuhärad.

Ibland kan man av misstag bli straffad för någons annans gärningar. Det fick en boråsare erfara förra året, när hon plötsligt och totalt ovetandes blev indragen i en lång följetong av bland annat brottsmisstankar.

Men allt berodde på slarv av en tulltjänsteman i en helt annan del av Sverige.

Det började för nästan exakt ett år sedan, den 14 mars 2014, när en dansk man stoppades på Öresundsbron. Mannen hade då så kallade införselreglerade varor med sig i sin bil, och fick inte köra över gränsen.

Mannen misstänktes för att försökt föra varorna, som behövde deklareras, över nationsgränsen. Av den anledningen togs den danske mannen med en Tulltjänstearbetare som skulle fylla i danskens personnummer så att händelsen kunde utredas - men då gick någonting snett.

Tulltjänstemannen skrev fel personnummer.

Får skadestånd

Det klantiga misstaget gjorde att personnumret i stället blev det som är Boråskvinnans. Den danske mannen erkände visserligen brottet, men när ingen betalade in dagsböterna hamnade ärendet – och således kvinnan – hos Kronofogdemyndigheten.

Samtidigt hamnade kvinnan i belastningsregistret eftersom Tullverket lämnade kvinnans uppgifter till polisen. Förväxlingen gjorde kvinnans tillvaro lite jobbigare, om man säger så...

– Det har varit hemskt. Jag hamnade hos Kronofogden och allt möjligt. Det har inte varit någon rolig historia, säger kvinnan till P4 Sjuhärad.

Men historien tycks trots allt ha slutat bra. Justitiekanslern har nämligen bestämt att kvinnan ska få 10 000 kronor i skadestånd av Tullverket. Hur det nu blev med den danske mannen är dock okänt.