En släkting till "Hammarkvinnan" hittades mördad i Kungsbacka kommun. Foto: NORA LOREKEn släkting till "Hammarkvinnan" hittades mördad i Kungsbacka kommun. Foto: NORA LOREK
En släkting till "Hammarkvinnan" hittades mördad i Kungsbacka kommun. Foto: NORA LOREK
Kvinnan gick till attack mot polis och trafikanter med en hammare på E6. Foto: LÄSARBILDKvinnan gick till attack mot polis och trafikanter med en hammare på E6. Foto: LÄSARBILD
Kvinnan gick till attack mot polis och trafikanter med en hammare på E6. Foto: LÄSARBILD

"Hammarkvinnans" ord i psykundersökningen

Publicerad

"Hammarkvinnan" är på sannolika skäl är misstänkt för mordet på en äldre släkting utanför Kungsbacka – och hon har erkänt de faktiska omständigheterna.

I en psykiatrisk undersökning säger hon att "en väg till kärleken kunde vara döden".

"Hon uppgav känsla av styrning utav en urkraft från tidens begynnelse", skriver rättsmedicinalverket i sin sammanfattning.

Utredningen, gjord av rättsmedicinalverket i Göteborg, är en del i den förundersökning mot kvinnan i 50-årsåldern som greps på E6 efter att i slutet av januari ha attackerat medtrafikanter på E6. Dessförinnan, visade det sig, hade en släkting till kvinnan mördats. "Hammarkvinnan" har i förhör gjort medgivanden.

– Hon erkänner de faktiska omständigheterna, har advokaten Jan Breikks tidigare sagt.

Lars-Gunnar Perlinger, ansvarig utredare vid polisen i Halmstad:

– Vi har hennes erkännande och jag bedömer det som att hennes vittnesmål överensstämmer med vad vi kommit fram till i utredningen i övrigt vad gäller fynd och bevismaterial.

"Alla försökte stoppa"

Efter det inträffade har kvinnan genomgått en mindre rättspsykiatrisk undersökning. Denna blev klar i förra veckan, vilket Aftonbladet var först med att skriva om. I den framgår det tydligt att den misstänkta mördaren har haft psykiska problem under en tid.

 

LÄS MER: "Hammarkvinnan sökte hjälp – innan mordet"

 

Hon uttrycker saker som att hon "haft en stark upplevelse av att hon var på väg till kärleken och att alla försökt stoppa henne", i samband med att hon gick bärsärkagång med sin hammare på E6.

I utredningen står det också att kvinnan upplevde "en närmast religiös upplevelse där en väg till kärleken kunde vara döden".

"Det skulle kunnat ske genom att polisen sköt henne", skriver rättsmedicinalverket.

Vidare talar hon om en "känsla av styrning utav en urkraft från tidens begynnelse och att hon inte hade kunnat påverka förloppet utan åkte bara med."

Åtalet kommer att dröja

Psykutredarna sammanfattar med att det inte går att utesluta att den misstänkta mördaren lider av en allvarlig psykisk störning.

Därmed talar allt för att åtalet mot henne kommer att dröja.

– Om det blir tal om en stor psykisk utredning så tar den lång tid. Min erfarenhet är att det handlar om minst fyra veckor och att dessa kan vara utspridda över tid dessutom, konstaterar Perlinger.

Annars anser han att utredningsläget i sak är gott.

– Vi ska höra henne ytterligare och väntar på några provsvar från SKL (Statens  kriminaltekniska laboratorium).

Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER