Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Hammarkvinnans" ord i psykundersökningen

En släkting till "Hammarkvinnan" hittades mördad i Kungsbacka kommun. Foto: NORA LOREK
Kvinnan gick till attack mot polis och trafikanter med en hammare på E6. Foto: LÄSARBILD

"Hammarkvinnan" är på sannolika skäl är misstänkt för mordet på en äldre släkting utanför Kungsbacka – och hon har erkänt de faktiska omständigheterna.

I en psykiatrisk undersökning säger hon att "en väg till kärleken kunde vara döden".

"Hon uppgav känsla av styrning utav en urkraft från tidens begynnelse", skriver rättsmedicinalverket i sin sammanfattning.

Utredningen, gjord av rättsmedicinalverket i Göteborg, är en del i den förundersökning mot kvinnan i 50-årsåldern som greps på E6 efter att i slutet av januari ha attackerat medtrafikanter på E6. Dessförinnan, visade det sig, hade en släkting till kvinnan mördats. "Hammarkvinnan" har i förhör gjort medgivanden.

– Hon erkänner de faktiska omständigheterna, har advokaten Jan Breikks tidigare sagt.

Lars-Gunnar Perlinger, ansvarig utredare vid polisen i Halmstad:

– Vi har hennes erkännande och jag bedömer det som att hennes vittnesmål överensstämmer med vad vi kommit fram till i utredningen i övrigt vad gäller fynd och bevismaterial.

"Alla försökte stoppa"

Efter det inträffade har kvinnan genomgått en mindre rättspsykiatrisk undersökning. Denna blev klar i förra veckan, vilket Aftonbladet var först med att skriva om. I den framgår det tydligt att den misstänkta mördaren har haft psykiska problem under en tid.

 

LÄS MER: "Hammarkvinnan sökte hjälp – innan mordet"

 

Hon uttrycker saker som att hon "haft en stark upplevelse av att hon var på väg till kärleken och att alla försökt stoppa henne", i samband med att hon gick bärsärkagång med sin hammare på E6.

I utredningen står det också att kvinnan upplevde "en närmast religiös upplevelse där en väg till kärleken kunde vara döden".

"Det skulle kunnat ske genom att polisen sköt henne", skriver rättsmedicinalverket.

Vidare talar hon om en "känsla av styrning utav en urkraft från tidens begynnelse och att hon inte hade kunnat påverka förloppet utan åkte bara med."

Åtalet kommer att dröja

Psykutredarna sammanfattar med att det inte går att utesluta att den misstänkta mördaren lider av en allvarlig psykisk störning.

Därmed talar allt för att åtalet mot henne kommer att dröja.

– Om det blir tal om en stor psykisk utredning så tar den lång tid. Min erfarenhet är att det handlar om minst fyra veckor och att dessa kan vara utspridda över tid dessutom, konstaterar Perlinger.

Annars anser han att utredningsläget i sak är gott.

– Vi ska höra henne ytterligare och väntar på några provsvar från SKL (Statens  kriminaltekniska laboratorium).

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!