Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hamid Zafar får nio månadslöner

Hamid Zafar.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Mullsjö kommun.
Foto: Google Maps

Mullsjö kommun har nått en uppgörelse med tidigare barn- och utbildningschefen Hamid Zafar, även känd som ”rektor Hamid”, rapporterar P4 Jönköping.

Då kommunen saknade rättsligt stöd när man sade upp Zafar i december nådde man en uppgörelse för att slippa erbjuda honom en annan tjänst.

Efter sex månaders arbetsbefriad uppsägningstid får Hamid Zafar nio ytterligare månadslöner. Något som kostar mer än en miljon kronor.

– Det är nog ingen som är nöjd med det här avtalet, säger kommundirektör Lennie Johansson till P4.

Hamid Zafar utsågs av tidskriften fokus till årets svensk 2018. I oktober 2020 fick han lämna alla sina uppdrag, samt sin medverkan i SVT-programmet ”På spåret”, sedan det avslöjats att han vid ett flertal tillfällen spridit hatiska kommentarer på nätet.

Avslöjande i DN

Det var DN som i en granskning avslöjade att Zafar skrivit hatiska inlägg om judar och homosexuella under pseudonym.

På Twitter, där Hamid Zafar använt pseudonymen ”Mikael Hakim”, skrev han bland annat: ”Säger hen som har bögar som viger andra bögar i Jesu namn i kyrkan. Haha”. Och sedan: ”Vad säger din herre om att välsigna sodomiter i hans kyrka?”

I en kommentar till Expressen sa Hamid Zafar, efter att uppgifterna läckt ut:

– Jag har varit medveten om att det här kan dyka upp i framtiden. Så det är något jag burit på. Som en mörk del av min bakgrund. Jag har inte informerat någon och inte tagit hjälp av någon. Man kan ifrågasätta hur man kan jobba inom skolans värld med de här åsikterna. Det är ett tungt ok jag burit runt på.