Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hameds skräck: Rånades av Eddies misstänkte mördare

Eddie Svensson, 31, mördades av den misstänkte "Högsbomannen". Foto: PRIVAT
Efter ett omfattande utredningsarbete kunde polisen genomföra ett gripande. Foto: HENRIK JANSSON

När taxichauffören Hamed Ghannad kört sina kunder till Högsbo lade mannen i baksätet kniven om hans hals.

– Jag var jätterädd, berättar Hamed Ghannad.

Nu har mannen som rånade honom häktats misstänkt för att ha mördat Eddie Svensson, 31, i hans hem i samma bostadsområde i Göteborg.

Den som polisen tror vara den så kallade "Högsbomannen" har tidigare suttit inspärrad på Kumla – och enligt psykolog visar han "påtagliga brister i förmågan till genuin empati".

Eddie Svensson, 31, hittades i mars i år död i sin lägenhet i Högsbo. Han hade blivit huggen med kniv. Det var det andra dådet på kort tid i bostadsområdet i Göteborg. Några månader tidigare hade en annan boende blivit knivhuggen av en man som plötsligt dök upp i lägenheten.

Han flydde, men lyckades överleva.

Det gjorde inte Eddie Svensson.

Den misstänkte mördaren intill sin advokat Tommy Petrov under häktningsförhandlingen i Göteborgs tingsrätt på tisdagen. Foto: HENRIK JANSSON

Tillvägagångssättet var, förklarade polisen, nästintill identisk och bland grannarna i området har oron varit stor för "Högsbomannen". En av dem var en kvinna som berättade att hon beväpnade sig i sitt eget hem. 

– Jag har ett basebollträ, överfallslarm och överfallspray vid sängen. Sen har jag köpt en kolsyrepistol också, förklarade hon samtidigt som polisens presstalesperson Ulla Brehm gick ut och varnade:

– När vi förstår att det är mycket som tyder på att han gått in i bostäder där dörrar varit olåsta, så är det viktigt att uppmärksamma det. Vi vill inte skrämma upp människor, utan tydliggöra vad vi har upptäckt. Det känns viktigt att göra det eftersom en del har sin dörr olåst, och det är klart att det är bättre att ha den låst. 

Polisens presstalesperson Ulla Brehm. Foto: HENRIK JANSSON

Brister i "genuin empati"

Under helgen som gick greps och anhölls en tidigare dömd våldsverkare misstänkt för mordet på Eddie. Han häktades under tisdagen. Misstankarna gäller också narkotikabrott.

–Jag kommer inte säga mer i dag än i går. Utredningen kommer fortsätta, jag kommer heller inte kommentera bevisningen. Jag kan inte bekräfta att hans DNA hittats i offrets lägenhet, säger åklagare Håkan Johansson. 

Advokaten Tommy Petrov, som inte gått att nå efteråt, sa under häktningsförhandlingen:

– Min klient nekar till brott.

Mannen har ett väldokumenterat narkotikamissbruk. I ett yttrande från Frivården från tidigare i år står det att mannen, som är i 35-årsåldern, själv menar att de brott han begått "är missbruksrelaterade".

 

LÄS MER: Polisens teori: Eddie, 31, mördad av brottsling på fri fot

 

I samma yttrande hänvisas det till ett psykologutlåtande från i mitten av 00-talet. I det står att psykologen funnit att den nu misstänkte mördaren har "påtagliga brister i förmågan till genuin empati".

Mannen har tidigare begått brott i Högsbo. Ett av hans offer är taxichauffören Hamed Ghannad. Det har gått nästan 13 år sedan han blev rånad av den nu mordmisstänkte mannen, men minnesbilderna är fortfarande klara.

Misstänkte mördaren har häktats på sannolika skäl. Foto: Polisen

Kniv mot halsen

Det var vid klockan 22 på kvällen och två personer, en man och en kvinna, hoppade in i bilen vid Vasaplatsen i centrala Göteborg, berättar taxichauffören. Det var under Göteborgskalaset.

– Tjejen satt där fram och jag märkte att killen låg ner i baksätet. De båda hade solglasögon på sig. När vi kommit till Högsbo drog han först i min slips och lade sedan kniven kring halsen på mig. Han sa: "Lämna plånboken till tjejen", säger Hamed Ghannad nu.

Enligt domen försvann mannen och kvinnan därifrån med taxichaufförens pengar och mobiltelefon – efter att han också punkterat ett däck på bilen.

– Jag var jätterädd. Det gick tre veckor innan jag kunde berätta för någon. Det var jättejobbigt, säger Hamed Ghannad.

Eddie Svensson, 31, hittades död i lägenheten i Göteborg. Foto: HENRIK JANSSON

Efter att bland annat ha rånat ytterligare en taxichaufför dömdes mannen till flera års fängelse.

Totalt har han dömts för brott 18 gånger – en annan gång efter att ha överfallit en äldre kvinna i samma bostadsområde – och det senaste straffet avtjänade han, enligt yttrandet från Frivården, på Kumlaanstalten.

Där tilldelades han gång på gång varningar för att ha misskött sig.

"Misskötsamheterna härrörde främst från vägran att lämna urinprov, arbetsvägran eller våld eller hot mot medintagen", står det i yttrandet.

Lider av tungt missbruk

Mannen dömdes så sent som i april, en månad efter att Eddie Svensson hittats död, till åtta månaders fängelse för misshandel, stöld och narkotikabrott. Domen är överklagad till hovrätten.

I höstas hämtade polisen in honom sedan han påträffats avsvimmad i en lägenhet, påverkad av heroin. Vid husrannsakan hittades stora mängder narkotika, som heroin och bensodiazepiner. 

– Jag tänkte att det var så billigt. Som rea på tvättmedel, även om man inte behöver det nu så tänker man att det är bra att ha, säger han i förhör om sina narkotikainköp.

Misstankarna mot mannen grundar sig på teknisk bevisning från brottsplatsen, har polisen gått ut med. Enigt dem har han kopplingar till området, men inget i utredningen tyder på att han var bekant med offret.

Den misstänkte mördaren är inte delgiven misstanke för det andra dåd som inträffade i Högsbo, några månader innan mordet. Det är samma grupp av poliser som utreder den händelsen. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!