David Ljung (S) Foto: Pressbild Socialdemokraterna GöteborgDavid Ljung (S) Foto: Pressbild Socialdemokraterna Göteborg
David Ljung (S) Foto: Pressbild Socialdemokraterna Göteborg
Pär Gustafsson (L) Foto: Pressbild Liberalerna GöteborgPär Gustafsson (L) Foto: Pressbild Liberalerna Göteborg
Pär Gustafsson (L) Foto: Pressbild Liberalerna Göteborg
Rådhuset. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSENRådhuset. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Rådhuset. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Halva ansvaret – samma arvode för politikerna

Publicerad

I sommar slipper politikerna i Göteborgs stadsdelsnämnder ansvaret för förskola och skola.

I ett slag försvinner samtidigt nära halva budgeten. 

Men någon sänkning av politikernas arvoden blir det inte tal om.

Det har en oenig Arvodesberedning beslutat. 

I praktiken en höjning av arvodena, menar kritikerna.

Det är den 1 juli som frågor rörande förskola och grundskola förs över från stadsdelsnämnderna till två nyinrättade nämnder centralt i kommunen: en förskolenämnd och en skolnämnd.

Till dessa nämnder har nu nya ansvariga politiker valts.

Det fick två partier, Vänsterpartiet och Liberalerna att föreslå en sänkning av arvodena för de stadsdelsnämndspolitiker som nu förlorar upp emot hälften av budgeten de tidigare ansvarat för. 

– Från den 1 juli lyfter vi bort förskolan och skolan från stadsdelarna. Då försvinner nästan 50 procent av ansvaret. Då är det rimligt att också titta på arvodena för presidierna som också höjts relativt mycket under åren, säger Pär Gustafsson (L), som själv sitter som vice ordförande i Örgryte-Härlanda stadsdelsnämnd och alltså skulle beröras personligen av en sänkning. 

I presidierna sitter deltidsarvoderade politiker: ordförande samt förste och andre vice ordförande.

 

Pär Gustafsson, Liberalerna i Göteborg vill tillsammans med Vänsterpartiet se sänkta arvoden för stadsdelsnämndernas toppar.Foto: PETER SVENSON

 

Minskat ansvar - mindre arvode

Pär Gustafsson menar att det är en principiell fråga att arvodena för de som är deltidsarvoderade ska läggas efter ansvar. Minskar ansvaret, så bör också arvodet minska. 

Den principiella uppfattningen delar han med Vänsterpartiet som i en reservation i Arvodesberedningen uppskattar att "Omkring 40 % av budgeten och därmed ansvaret" försvinner vid halvårsskiftet och argumenterar för en motsvarande minskning: "Att då inte justera arvodet i samma utsträckning blir per definition en höjning av arvodet".

David Ljung (S) är ordförande i Arvodesberedningen och röstade för att låta arvodena ligga kvar på nuvarande nivå - åtminstone fram till 1 januari 2019.

– Det är att göra det väldigt enkelt för sig, säger han om resonemanget att bara se till minskat ansvar i nämnderna och mindre budget. 

– Det formella ansvaret minskar ganska ordentligt 1 juli då de frånhänder sig ansvaret för förskola och skola, samtidigt kommer det ligga kvar ett väldigt stort ansvar för att styra upp resten av verksamheten och få allting att fungera i omorganisationen. 

David Ljung menar att stadsdelsnämnderna står inför en tuff höst som kommer kräva mycket av politiker i nämnderna och att man inte bara kan titta på ett formellt ansvar utan också om arbetsbördan.

 

Det blir samma arvode men mindre att göra för politikerna i Göteborgs stadsdelsnämnder efter ett nytt beslut.Foto: HENRIK JANSSON

– Alla sådana här omorganisationer är besvärliga. De kräver väldigt mycket arbete och det kräver en väldigt stor uppmärksamhet för att driva det hela i hamn.

Samtidigt uppfattar kanske de flesta i dagens arbetsliv att det pågår mycket omorganisationer, att det hör till vardagen?

– Det kan vara en poäng, men det är ingen vanlig omorganisation, det är en jättestor omorganisation. Det är ett exceptionellt läge, säger David Ljung (S) och öppnar för att arvodena i stadsdelsnämnderna kan sänkas senare.

”I praktiken en höjning av arvodet”

Både Vänsterpartiet och Liberalerna har reserverat sig mot beslutet. Var för sig. 

Vänstern föreslår en större sänkning motsvarande de 40 procent man menar försvinner i budgetmedel, medan Liberalerna via Pär Gustafsson nöjer sig med en tydlig minskning av arvodet till 2010 års nivå. 

Det var då den senaste stadsdelsnämndsreformen genomfördes och de tidigare 21 stadsdelsnämnderna blev tio.

Enligt Arvodesberedningens beslut ska arvodena för ordförande och vice ordförande vara intakta fram till i vart fall 1 januari 2019. Vad som händer senare ska man besluta om längre fram. Redan i juni ska frågan tas upp igen, enligt beslutet. 

Relaterade ämnen
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER