Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Halshuggna vikingar hittade – mitt på torg

Två halshuggna män från vikingatiden hittades på Köttorget i Falköping.
Foto: Anders Berglund, Västergötlands museum
Grävarbetare hittade kvarlevorna efter två vikingar mitt i Falköping.
Foto: Anders Berglund, Västergötlands museum
Västergötlands museum i Skara.
Foto: Thomas Carlquist, Västergötlands museum.

Två män i 30–40-årsåldern har hittats halshuggna på Köttorget i Falköping.

Mycket tyder på att de blivit avrättade med en yxa.

Men bevisen är vaga. För den dramatiska händelsen utspelade sig på vikingatiden.

– De är begravda med huvudena mellan sina knän, säger arkeolog Catharina Henriksson på Västergötlands museum.

I höstas startade ombyggnationer och schaktningsarbeten på Köttorget i centrala Falköping. Under arbetet gjorde ett grävlag det makabra fyndet: Kvarlevorna efter två personer uppdagades i marken. 

– När vi började rensa runt skeletten såg vi att skallarna låg placerade mellan knäna. I övrigt låg kropparna på plats i ursprungligt läge och man förstod att de var nergrävda på det här sättet, säger Catharina Henriksson på Västergötlands museum, som kontaktades direkt när fyndet gjordes.


LÄS MER: Det gåtfulla vikingaskeppet som gäckar forskarna 


Skeletten togs med till museet och efter en osteologisk analys  konstaterades att det handlar om två storvuxna män, varav den ene var 30–35 år när han dog, och den andra 30–40 år.

Var halshuggna

– Vi kunde se att de blivit halshuggna. Huvudena har avlägsnats från kropparna med ett enda hugg på ett professionellt sätt. Det är inte gjort i stridens hetta utan verkar planerat på något sätt, säger Catharina Henriksson.


Arkeologen Catharina Henriksson gräver fram vikingaskelett på Köttorget i Falköping.
Foto: Anders Berglund/Västergötlands museum

Hon menar att det mest spännande med upptäckten är svaret på den så kallade C14-dateringen av skeletten som utfördes på Irland. När svaret kom på mejl var det nästan feststämning på muséet, förklarar Catharina Henriksson. Det visade sig att männen levde på vikingatiden.


LÄS MER: DNA kan lösa mysteriet om Bockstensmannen 


– Det var överraskande. Skeletten daterades till sent 900-tal. Det betyder att det levde människor här i Falköping redan på det vi kallar sen vikingatid. Det här är en viktig pusselbit i stadens historia, säger hon.

Två vikingar som blev halshuggna. Vad hade de gjort för att förtjäna detta? Var det ett brott de fick sona med sina liv? Hur bestämdes att de skulle dö?

Kan ha begått brott

Exakt vad som hände de båda männen lär vi inte få svar på. Fakta och tänkbara scenarier kan museet leverera, men alla kan skapa sig en egen bild av vad som hänt, menar Catharina Henriksson.


LÄS MER: Vikingens mystiska runsten förbryllar 


– De jag tänker i första hand är att de har begått ett brott och att det sedan beslutats att de skulle avrättas. Kanske har det hållits ting på platsen. Något har de gjort för att få det ödet. Båda ligger placerade på samma sätt. Det tolkar jag som att det handlar om ett beslut, att det var en medveten handling att halshugga dem. Och något symbolvärde ligger bakom att de blivit placerade på det här sättet när de begravdes, säger hon.

Förra våren hittades gravar vid norra sidan av St Olofs kyrka i Falköping. Kyrkan är från 1100-talet men troligen har det funnits en kyrka på platsen tidigare enligt arkeologerna. 

Kristna vikingar

Gravarna visade sig  vara från sen vikingatid. Och kropparna var begravda på ett kristet sätt. 

– Det bör att bilden börjar förändras lite. Det innebär att vi blev kristna i landet tidigare än vi trott, och att det fanns kristna vikingar. Det är inte så konstigt när man tänker på hur mycket vikingarna reste på kontinenten. Men nu får vi belägg för det, säger Catharina Henriksson.


LÄS MER: Sex vikingatraditioner som lever kvar


Och det innebär att Falköping som anses medeltida kanske var bebodd redan på vikingatiden. Vikingatida gravfynd har även gjorts i Varnhem och Skövde.

– Våra medeltida städer kanske visar sig vara mycket äldre, konstaterar Catharina Henriksson.

De båda halshuggna männen i Falköping fick dock ingen kristen begravning. De är tydligt begravda utanför kyrkogården säger Henriksson.

"Väntar med spänning"

– Att vi har vikingatida dateringar både på torget och uppe vid kyrkan ger tyngd åt varandra. Ju mer indikationer och fynd från aktivitet här på vikingatiden ger en bättre bild av hur det såg ut. Vi väntar med spänning på fortsättningen, om vi hittar fler saker som visar på dateringar från vikingatiden. 

En fråga som kan besvaras är varifrån männen kan ha kommit. Om de var från trakten eller om de rest långväga.

– Det blir intressant att ta reda på. Det finns inte pengar till en strontium-analys just nu. Det får bli nästa steg, säger Catharina Henriksson.


Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android