Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Håller göteborgarna avstånd i matbutiken?

Håller folk avstånd i mataffären? GT:s reporter Sanna Puoskari kollade trängseln i några butiker i Göteborg.
Invånare uppmanas att undvika kollektivtrafik, köpcenter och butiker.
Foto: HENRIK JANSSON
GT:s reporter inne i en folktom saluhall.
Foto: HENRIK JANSSON
Butiker har olika metoder för att kontrollera antalet kunder.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: HENRIK JANSSON

Den senaste tiden har det införts striktare rekommendationer i Västra Götaland för att begränsa smittspridningen – där ingår bland annat att undvika trängsel och att bära munskydd i kollektivtrafiken.

Men går det att hålla avstånd om man verkligen försöker? 

Tar andra människor hänsyn?

GT:s reporter tog sig ut på stan för att se hur situationen ser ut i mataffärerna och på spårvagnarna. 

Den senaste tiden har det införts nya lokala restriktioner i Västra Götalandsregionen. 

Där uppmanas invånare att undvika kollektivtrafik, köpcenter och butiker där det finns risk för att trängsel kan uppstå. Och man ska helst handla utan sällskap.

Invånare födda 2004 och tidigare bör använda munskydd i kollektivtrafiken – och inte bara under rusningstiderna där munskydd sedan tidigare rekommenderats.

Testade efter rusningstid

Butiker har sedan tidigare olika metoder för att kontrollera antalet kunder. 

Bland annat korgar och sensorer som reglerar antalet besökare och på några ställen står det också vakter i entrén. 

Men håller verkligen människor avstånd och följer restriktionerna? Används munskydd i kollektivtrafiken och där det är svårt att undvika närkontakt? 

En torsdagseftermiddag gav sig GT:s reporter och fotograf ut för att se om det gick att hålla avstånd i butiker och kollektivtrafik. Utrustade med munskydd och ambitionen att så gott det bara går hålla avstånd. 

GT besökte Ica maxi Högsbo, saluhallen i centrala Göteborg och reste med spårvagn 5 mot Länsmansgården och 6 mot Kortedala via Sahlgrenska. 

Var omöjligt att stå kvar med avstånd

Så här gick det för teamet:

Inne i matbutiken fanns det gott om utrymme för att kunna hålla avstånd till andra människor. Men vi testade ändå att ställa oss vid olika avdelningar för att se om det samlades fler människor på vissa ställen – och för att testa människors tålamod. 

Till en början ställde vi oss vid mejeriavdelningen. 

När vi kom dit fanns ingen person i närheten men tids nog dök det upp fler – och till slut blev det i princip omöjligt att stå kvar där med tillräckligt avstånd till de andra. Några sträckte sig fram för att ta varor från kylen, medan andra väntade tålmodigt, höll avstånd och väntade tills vi hade gått därifrån.

Sedan gjorde vi samma test vid köttavdelningen och där blev resultatet ungefär samma: några sträckte sig före utan att fråga om vi kunde flytta undan åt sidan, medan andra väntade på sin tur.

Vi fick själva vara på vår vakt och backa undan ett flertal gånger i butiken. 

Handspritsstationer fanns dock både i entrén och vid ett flertal ställen inne i butiken. 

Saluhallen – en annorlunda atmosfär

Efter att vi hade varit i matbutiken besökte vi även saluhallen i centrala Göteborg. Och där möttes vi direkt av glada blickar i entrén från säljarna – några andra människor sågs knappt till där inne efter rusningstid.  

Saluhallen som vanligtvis brukar vara full av liv och rörelse, var nu nästan helt folktom. Atmosfären var inte densamma – och det var endast några få människor som satt och njöt av gott tilltugg i restaurangerna.

Vid 18-tiden rörde vi oss vidare för att se hur det såg ut på spårvagnarna efter rusningstoppen. Vi klev på längst bak i vagnen och insåg direkt att det var väldigt få som använde munskydd.

Vi upplevde att de flesta resenärer var bra på att hålla avstånd, men däremot var det några som stod upp ganska tätt intill varandra. 

Alla verksamheter har olika utmaningar

Länsstyrelsen – som ansvarar för tillsyn av den tillfälliga covid-19-lagen – upplever överlag att verksamhetsutövare sköter sig bra och arbetar aktivt för att klara kraven i covid-19-lagstiftningen. 

– De visar på ett engagemang och en vilja att göra rätt. Men vi har också sett att det finns vissa svårigheter att följa lagen i mindre butiker. Det pågår just nu tillsyn och dialog med dessa verksamheter för att hjälpa dem göra rätt, säger Maria Andersson, utvecklingsledare för länsstyrelsen Västra Götaland.

Hon fortsätter:

– Olika verksamheter har så klart olika utmaningar, men det som vi sett hittills är att det finns svårigheter i hur maxantal har beräknats och bedömts, säger Maria Andersson.

Utanför en butik intervjuades tre besökare som fick frågan om hur de upplevde vistelsen och om de tyckte att folk höll avstånd.

Maria, 57: ”Jag är faktiskt lite förvånad”

Maria Söderbäck Kirksaether, 57.
Foto: HENRIK JANSSON

Tycker du att folk höll avstånd inne i butiken?

– Jo jag tycker att det har varit jättebra. Jag är faktiskt lite förvånad, eller väldigt glad över att man håller det avstånd som man ska. Även när det är äldre så går man undan lite extra. 

Brukar du själv använda munskydd inne i butiken?

– Ja jag gör det om jag ska in i mataffärer och så – men just i dag hade jag lite bråttom för att kaffet tog slut. Men sen har jag antikroppar. 

Har du några tips?

– Nej jag har inga tips. Men jag är jättenoga med att tvätta händerna och följa rekommendationerna som finns. Vi tänker väldigt mycket på det. 

Ylva, 30: ”Oundvikligt att det blir mycket folk”

Ylva Konsberg, 30.
Foto: HENRIK JANSSON

Tycker du att folk höll avstånd inne i butiken?

– Jag tycker att det varierar mycket vilken tid på dagen man är i affären. Det är nog ganska oundvikligt att det blir väldigt mycket folk vissa tider. 

Hon fortsätter:

– Men jag tycker att det gör stor skillnad om man går och handlar en och en, så som det är rekommenderat. Och sen också det här med att ha tålamod, att man ser sig omkring och är medveten om vad som händer.

Planerar du dina köp?

– Jag försöker göra det så gott jag kan. Nu jobbar jag ganska så strikta pass och kan bara handla vissa tider på dagen. Det blir ofta efter jobb eller innan jobb, men det blir tyvärr kanske den tiden då det är som allra mest människor i butiken. Det är då jag kan handla. 

Brukar du använda munskydd inne i butiken?

– Nej det gör jag faktiskt inte, men jag har funderat lite på det. Jag tror överlag att det är bra men den största grejen man kan göra i en offentlig miljö är att signalera att man vill att folk ska hålla avstånd. 

Brukar du åka kollektivt?

– Jag tar faktiskt bilen nu. Jag har nog inte åkt buss eller spårvagnar på flera månader. Det här ett av de få tillfällena man är ute i större folkgrupper.

Maria, 60: ”Vi tänker på varandra”

Maria Frosch, 60.
Foto: HENRIK JANSSON

Tycker du att folk höll avstånd inne i butiken?

– Som jag upplevde det så funkade det jättebra hittills, absolut. Vi tänker på varandra och man känner att folk stannar upp om man kommer nära, så jag tycker att det funkar bra. 

Brukar du planera alla dina köp?

– Alltid, och ännu mer nu. Jag vet precis vad som ska handlas och tänker gärna att det inte går att småhandla utan jag gör allt i ett köp så att man slipper springa ofta. 

Brukar du själv använda munskydd inne i butiken?

– Det brukar jag försöka göra. Ibland har man missat men nu känner jag mer och mer att man får använda det. 

Brukar du åka kollektivt?

– Nu är det bilen som gäller, faktiskt, så är det. Ingen kollektivtrafik. 

 

Pendlaren Gitte slutar jobba i Norge: ”Det här var droppen”

På måndagen öppnade Norge gränsen för dagpendlare. Arbetspendlaren Gitte Löf var en av de svenskar som som på måndagen korsade gränsen. Men trots att dagpendlare nu är välkomna in i Norge har hon fått nog.