Hallands idé för att förhindra trängsel

A day in Halland är en app, en digital guide, som regionen hoppas ska hjälpa till att minska trängseln på populära platser i Halland i sommar.
Foto: Alexander Hall

En särskild app för turister ska hjälpa till att förhindra trängsel på populära platser i Halland i sommar.

– Förra året arbetade vi mycket med att skicka ut varningar om trängsel, men i år kommer vi jobba mer proaktivt med appen för att hjälpa människor att planera bättre, säger Jimmy Sandberg, kommunikationsansvarig på Visit Halland, i ett pressmeddelande.

Den digitala guiden ”A day in Halland” lanserades sommaren 2019 och har nu nära 70 000 användare. Den har skapats i samarbete med de halländska kommunerna som hjälpt till att välja ut tips på aktiviteter och besöksmål.

Inför årets säsong är appen uppdaterad med nya tips och funktioner meddelar Region Halland i ett pressmeddelande.

För semestern i Halland ska bli coronasäker vill man genom appen få besökarna att sprida ut sig och hitta andra utflyktsmål än de mest välkända.

”Hjälpa människor att planera”

– Förra året arbetade vi mycket med att skicka ut varningar om trängsel, men i år kommer vi jobba mer proaktivt med appen för att hjälpa människor att planera bättre. Om vi ser att det väntas badväder kommer vi påminna om att välja någon annan än de mest kända stränderna, säger Jimmy Sandberg, kommunikationsansvarig på Visit Halland i ett pressmeddelande från regionen.

Han säger också att han tror att allmänheten lärt sig att ta hänsyn och att det därför i år inte är nödvändigt att ”jobba med varningar” på samma sätt som förra sommaren.

– Men vi har en löpande dialog med Smittskydd Halland och de halländska kommunerna så om det skulle bli skarpt läge och behov uppstår så har vi möjlighet att gå ut med varningar via appen även i år, fortsätter Jimmy Sandberg.