Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bakslaget: Tvingas skjuta fram vaccinationsmålet

Se hela programmet: Om förlorad lukt och smak.
Region Halland skjuter upp vaccinmålet ytterligare.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bland annat har regionen inte fått den mängd vaccin som utlovats av vaccinleverantörerna.
Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA SIPA USA

Det nationella målet om vaccinationer – att alla vuxna ska ha vaccinerats vid halvårsskiftet – bygger på förhoppningar om att vaccin kommer tidigare än prognostiserat. I Halland flaggar man nu för att risken att regionens mål går om intet är stor.

Region Halland hinner inte vaccinera alla under 65 år före halvårsskiftet. Många hallänningar kommer att vara färdigvaccinerade först i slutet av sommaren, rapporterar Hallandsposten.

Bedömningen görs av Pernilla Wallerstedt, vaccinsamordnare i regionen.

– Vi hade naturligtvis hoppats kunna vaccinera snabbare och fortfarande kan mycket hända. Nuvarande leveransprognoser kan ju komma att förändras, säger hon till tidningen.

Anledningen till förseningen uppges vara att Astra Zeneca har uppdaterat rekommendationen för när den andra sprutan ska ges. I stället för fyra veckor ska den vaccinerade vänta 9–12 veckor mellan den första och andra dosen.

Inte fått tillräckligt med vaccin

Dessutom har ingen av de tre godkända vaccinleverantörerna lyckats leverera vaccin i den mängd som utlovats. Större mängder av Astra Zenecas vaccin når Halland först i april och framåt, uppger Pernilla Wallerstedt.

Tidigare tidsplan förkunnade att vaccinationen av ”den breda massan” hallänningar skulle vara avklarad redan i slutet av juni.

I fredags uppgav Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), att det nationella vaccinationsmålet fortfarande kan hållas – bara vaccinerna kommer. Prognosen bygger även på att vacciner som ännu inte godkänts blir godkända.

Se mer:

Matti Sällberg om hur och när vaccineringen ger resultat.