Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Halkade på rastgård - fånge anmäler häktet

Häktet i Göteborg.
Foto: Lennart Rehnman

Häktet i Göteborg har JO-anmälts av en 32-årig fånge då han halkat på rastgården.

"Vi som är intagna borde ha samma mänskliga rättigheter att kunna promenera säkert", skriver han i anmälan.

– Vi brukar inte uttala oss om specifika fall innan JO sagt sitt, säger Torkel Omnell på kriminalvården.

En 32-årig man som nyligen dömts till ett års fängelse har JO-anmält häktet i Göteborg. Mannen är dömd för flera fall av misshandel och övergrepp i rättssak mot sin före detta sambo, men hans egen anmälan rör något helt annat.

"När jag var ute i dag höll jag på att ramla på grund av att jag halkade. Som tur var hann jag ta emot med mina händer och avvärja att ramla och slå i huvudet i det hårda betongunderlaget".

Han uppger att han frågat personalen varför den aktuella promenadgården inte underhålls, men att svaret ständigt blir "jag vet inte".

Kräver åtgärder

Anmälan inkom till riksdagens ombudsmannaorganisation den 20 januari och 32-åringen kräver att åtgärder vidtas omedelbart.

"Jag befarar för både min säkerhet och andra intagna här", skriver mannen. Och fortsätter med att förklara att om människor ute i samhället kan promenera säkert på gångbanor så borde de intagna ha samma rätt.

– Det är inte säkert att vi fått in anmälan ännu, men då yttrar vi oss till JO och inväntar beslut från dem innan vi uttalar oss, säger Torkel Omnell, presstalesman hoskriminalvården.