Synagogan attackerades på lördagskvällen. Foto: HENRIK JANSSONSynagogan attackerades på lördagskvällen. Foto: HENRIK JANSSON
Synagogan attackerades på lördagskvällen.  Foto: HENRIK JANSSON
21-åringen häktades på sannolika skäl, den starkare misstankegraden. Foto: HENRIK JANSSON21-åringen häktades på sannolika skäl, den starkare misstankegraden. Foto: HENRIK JANSSON
21-åringen häktades på sannolika skäl, den starkare misstankegraden. Foto: HENRIK JANSSON
Två unga män har begärts häktade. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSENTvå unga män har begärts häktade. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Två unga män har begärts häktade.  Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Förhandlingarna hålls i Göteborgs tingsrätt. Obs, arkivbild. Foto: HENRIK JANSSONFörhandlingarna hålls i Göteborgs tingsrätt. Obs, arkivbild. Foto: HENRIK JANSSON
Förhandlingarna hålls i Göteborgs tingsrätt. Obs, arkivbild.  Foto: HENRIK JANSSON

Två män häktas för synagoga-attacken

Publicerad
Uppdaterad

En 21-åring och en 18-åring misstänks på sannolika skäl för grov mordbrand – de båda häktades på onsdagen. 

– Det mesta pekar på att motivet är att kränka en folkgrupp och en religion, alltså judendomen, har åklagaren Stina Lundqvist tidigare sagt. 

Något hon står fast vid efter häktningsförhandlingarna. 

På lördagskvällen kastade maskerade gärningsmän brinnande föremål – molotovcocktails – mot synagogan i Göteborg, samtidigt som en grupp judiska ungdomar hade fest i samlingslokalen intill. De tvingades fly ner i källaren.

Under natten mot söndagen greps tre unga män – två av dem har begärts häktade och på onsdagseftermiddagen prövades inför rätten.  

De båda nekar till att ens ha vart på platsen. 

Kommer överklaga beskedet

Förhandlingen mot 21-åringen hölls först – han häktades på sannolika skäl, alltså den starkare misstankegraden. 

– Han nekar till all inblandning, jag kan och vill inte kommentera utredningen i övrigt, säger Stefan Fredin, som företräder mannen.

Fredin meddelar att häktningsbeskedet kommer överklagas.

Också den 18-årige mannen häktades av Göteborgs tingsrätt på den starkare graden av misstanke.

– Naturligtvis känns det bra, nu kan vi jobba i lugn och ro. Vi behöver tid till många förhör, analysera beslag och gå igenom telefoner, säger åklagaren Stina Lundqvist efter förhandlingarna. 

 

LÄS OCKSÅ: Åklagarens teori efter brandbombsattacken
 

Männen som är misstänkta på sannolika skäl för grov mordbrand, nekar till brottet.Foto: / HENRIK JANSSON / EXPRESSEN / GT

Misstankarna kvarstår 

Den tredje släpptes på fri fot – misstankarna mot honom kvarstår dock. 

– Han är fortfarande misstänkt, men på den lägre misstankegraden. Han ingår i utredningen även om han inte är frihetsberövad, säger Stina Lundqvist.

Som GT tidigare berättat berätta har de tre misstänkta både personliga och politiska kopplingar till Israel- och Palestinakonflikten. Den 21-åring som nu begärs häktad är född i det våldsdrabbade Gaza i Palestina och är formellt angiven som statslös i svensk folkbokföring.

18-åringen som nu begärs häktad är medborgare i Syrien och har i sociala medier flera gånger uttryckt stöd för palestiniernas kamp för en egen stat och mot Israel.

Under natten mot söndagen greps tre unga män – två av dem har begärts häktade och på onsdagseftermiddagen ska den frågan prövas inför rätten. Foto: / HENRIK JANSSON / EXPRESSEN / GT

 På plats under lördagskvällen ska ett antal andra personer ha deltagit i attacken mot synagogan.

– Vi kommer försöka identifiera dem på olika sätt och förhoppningsvis kan vi försöka gripa fler personer, säger Stina Lundqvist. 

GT söker 18-åringens advokat Peter Olsson. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER