Häktningsförhandling mot terrormisstänkta

På fredagen hölls häktningsförhandlingar mot de tre misstänkta i terrormålet.
Foto: Anders Ylander
Lars Salkola, försvarare för 32-åringen.
Foto: Anders Ylander

Under fredagen häktades tre män av Göteborgs tingsrätt misstänkta för terroristbrott. Två av dem, 32 och 30 år gamla, häktades på sannolika skäl misstänka för terroristbrott genom mord.

En 26-årig man häktades misstänkt för medhjälp till terroristbrott, även han på sannolika skäl, i sin frånvaro.

De är alla från Göteborgsområdet.

– Sedan ska jag ärligt säga, jag vet inte riktigt hur pass tajta de är med varandra. Det kan nog Säpo svara bättre på, säger kammaråklagaren Ronnie Jacobsson till TT.

Häktningsförhandlingarna mot de tre männen hölls i Göteborgs tingsrätt under fredagen. Två män, 32 och 30 år gamla, häktades på sannolika skäl, alltså den starkare misstankegraden, misstänka för terroristbrott genom mord. Brottet ska ha begåtts på okänd plats i Syrien mellan den första april och sista juli 2013.

De misstänkta ska ha rört sig i islamistiska miljöer vid tiden för det misstänkta brottet, men kammaråklagare Ronnie Jacobsson kan inte specificera vilken organisation de har tillhört.

– Det är en sak vi får utreda lite närmare. Vid den här tiden, 2013, fanns det olika schatteringar i den islamiska miljön, och det återstår också att utreda. Vi är fortfarande väldigt tidigt i utredningen, säger han till TT.

Visades bildmaterial under förhandlingen

32-åringen nekade till anklagelserna och bestred häktningsyrkandet genom sin advokat Lars Salkola. Mannen mår väldigt dåligt menar advokaten som också berättar att det visades bildmaterial under häktningsförhandlingen.

– Jag menar att det inte alls visar att det är min kille som finns på det här bildmaterialet. Jag måste ta det här bildmaterialet och gå igenom det med honom. Det finns inga ansiktsbilder eller någonting, säger han.

Svårt att kommunicera

Lars Salkola säger att hans klient har väldigt svårt att kommunicera och att han därför inte fått svar på var hans klient befunnit sig när han påstår att det inte är han på bildmaterialet från Syrien.

Kommer du bestrida häktningsbeslutet till hovrätten?

– Jag ska gå igenom materialet och prata med min klient så långt det är möjligt och då får vi se om vi väljer att överklaga detta.

Det kommer genomföras en paragraf sju undersökning på 32-åringen, en så kallad liten sinnesundersökning.

Även 30-åringen nekade till brott

Även 30-åringen nekade till brottsmisstankarna och motsatte sig häktningsyrkandet men tingsrätten valde att häkta även honom på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott.

– Åklagaren har ju presenterat ett scenario där han placerar min huvudman i detta material. Tingsrätten har då bedömt att slutligen att det kan vara sannolikt att han begått de här gärningarna, säger hans advokat Hans Gaestadius.

Din klient nekar till brott. Hur tar han beslutet? 

– Det är självklart inte positivt, det är det jag kan säga, säger Hans Gaestadius.

Ingen av advokaterna vill ge några kommentarer till om deras klienter misstänkts ha varit i Syrien för att strida med IS.

26-åringen ska vara i Syrien

Kammaråklagare Ronnie Jacobsson vill inte gå in på om det handlar om ett eller flera mord som männen misstänks för.

– Jag vill inte gå in på det heller. Och det finns skäl för det, säger han till TT.

En 26-årig man häktades i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till terroristbrott och han befinner sig i Syrien enligt Jacobsson.

Alla tre männen är från Göteborgstrakten.

– Sedan ska jag ärligt säga, jag vet inte riktigt hur pass tajta de är med varandra. Det kan nog Säpo svara bättre på, säger åklagaren Ronnie Jacobsson till TT.

TT: Finns det ytterligare personer som är misstänkta för brott

– Det kan komma att bli så i alla fall. I sådana fall är det svenskar vi i första hand är intresserade av. Sedan samarbetar ju Säpo med andra säkerhetstjänster för att se om det kan finnas intresse för ytterligare länder att titta på det här, säger Ronnie Jacobsson.