Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Häktade Hashem Ali Khans försvar: ”Är en andlig ledare”

Detta är skillnaden på att vara gripen, häktad eller anhållen.
Häktade familjeledaren Hashem Ali Khan, 62, nekar till brott – med hänvisning till att han är andlig ledare. Foto: YOUTUBE

Häktade familjeledaren Hashem Ali Khan, 62, nekar till brott – med hänvisning till att han är andlig ledare.

I ett överklagande av häktningen om grovt vapenbrott skriver hans advokat:

”Hashem Ali Khan är en andlig ledare (imam) som inte har och heller inte vill ha någonting med några vapen att göra utan i stället tar avstånd från vapen och våld.”

I onsdags förra veckan häktades Hashem Ali Khan misstänkt för grovt vapenbrott.

Han har tidigare pekats ut som ledare och överhuvud över det av polisen utpekade kriminella släktnätverket kring delar av släkten Ali Khan i Göteborg. 

Vapen och ammunition, som kopplats till Ali Khan, hade hittats i en företagslokal i Göteborg varpå familjeledaren greps på förmiddagen söndagen den 9 juni.

Hashem Ali Khan har överklagat häktningsbeslutet och menar i överklagandet att det inte finns någonting som binder honom till brottet och de vapen och ammunition som ska ha hittats. 

Försvaret: Är andlig ledare

Ali Khan är också kritik till häktningsbeslutet mot bakgrund av hans hälsotillstånd – samt hans ställning som andlig ledare. 

”Hashem Ali Khan är en andlig ledare (imam) som inte har och heller inte vill ha någonting med några vapen att göra utan i stället tar avstånd från vapen och våld”, skriver advokaten i överklagandet av häktningen.

Ali Khan hänvisar också till att det är allmänt känt att han, eftersom han ogillar våld, ibland hjälper polisen att förhindra brott. Hashem Ali Khan har tidigare uppgett att han medlat i kriminella konflikter. 

De aktuella vapnen tar han helt avstånd från:

”Hashem Ali Khan har inte rört eller tagit någon befattning med de här, eller för den delen några andra vapen eller ammunition.”

Häktningsförhandling hålls på onsdagen i vapenbrottsmålet mot Hashem Ali Khan. Foto: HENRIK JANSSON

Lämnade nycklar till polisen

Hashem Ali Khan skriver också genom sitt ombud att han inte har någon koppling till det källarförråd där vapnen hittades. Han skriver i stället att det är en nära släkting som driver det företag som kopplats till källarförrådet – men uppger samtidigt att företaget inte ens hyr det aktuella förrådet.

Det framgår också att Hashem Ali Khan, söndagen då han greps, hade kommit till adressen där vapnen hittades bärandes på nycklar till företagslokalerna.

I överklagandet menar Ali Khan att han fått höra av ”andra personer” att polisen var på väg att bryta sig in i företagslokalerna. Därför hämtade han reservnycklar som han genom den nära släktingen hade tillgång till, begav sig till adressen och överlämnade nycklarna till polisen ”i vällovligt syfte”.

Åklagaren: ”Misstankarna har stärkts”

GT har utan framgång sökt Hashem Ali Khans advokat Staffan Edh.

Kammaråklagare Anette Wiberg-Koffner, vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, vill inte kommentera misstankarna i detalj, men säger:

– Men jag menar att misstankarna har stärkts under de senaste dagarna.

Hon vill därför att Ali Khan på onsdagen, när ny häktningsförhandling hålls, ska häktas på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott. 

Hashem Ali Khan och hans advokat menar i stället att han omedelbart bör släppas fri.

GT har i en tidigare reportageserie granskat släkten Ali Khan som till stora delar pekas ut som ett kriminellt nätverk.

Medlemmar av familjen har samtidigt vänt sig kraftigt mot beskrivningar av släkten som ett kriminellt nätverk och familjemedlemmar anser sig utsatta för myndighetsövergrepp.