Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Hakkors” på nya badhuset – konstnären fick bakläxa

Den tänkta fasaden gav fel associationer och görs nu om.Foto: Kungsbacka kommun
Bygget av badhuset ingår i Kungsbackas största bygginvestering hittills.Foto: Kungsbacka kommun
Förvaltningschef Ulrika Granfors.Foto: Kungsbacka kommun

Kungsbacka bygger ett nytt badhus och en välrenommerad konstnär fick uppdraget att pryda ytterväggarna.

Det gick inte så bra.

Förslaget som kom hade klara associationer till nazistiska hakkors, tyckte många.

– Det var inte acceptabelt. Konstnären får göra om det här, säger Maria Andersson, ordförande för Kultur- och turistnämnden.

Kommunen har lagt ut informationen på sin hemsida och även Kungsbacka-Posten har skrivit om de icke önskade kopplingarna till nazism.

På hemsidan beskriver man tanken med den exteriöra konsten som har namnet Big Splash: ”Juryn... ...skriver i sin motivering att de ser lekfulla färgeffekter i en konsekvent färgskala och abstrakta mönster som refererar till och ger en förnimmelse av lustfyllt plaskande och simmande. De menar att det energirika uttrycket appellerar till den breda allmänhet som badhuset vänder sig till.”

Men många har uppenbarligen tyckt att det stora plasket är ett magplask och ser likheter med nazi-Tysklands svastika, hakkors, i mönstret. 

Förvaltningschefen Ulrika Granfors berättar:

– Själv gjorde jag inte de här kopplingarna, man kan ju se konst på olika sätt. Men nu när vi fått de här reaktionerna så får konstnären göra om sitt jobb. Hon har redan börjat med detta.

Varit professor

Konstnären är finska Mari Rantanen som efter upphandling valdes ut bland  72 kandidater. Hon beskrivs av Kungsbacka kommun som en världskonstnär. 62-åringen är välmeriterad och har bland annat varit professor på Konsthögskolan i Stockholm.

– Hon blev helt förtvivlad över reaktionerna och förstod att vi inte kunde använda det förslag hon kommit in med, säger Maria Andersson.

 

LÄS OCKSÅ: Hakkors-konsten som rör upp starka känslor 

 

Både Andersson och Granfors hävdar att ändringarna inte kommer att belasta kommunens skattebetalare.

Står klart 2020

Byggandet av det nya centralt belägna badhuset och en intilliggande park är den största bygginvesteringen hittills i Kungsbacka. I byggnaden ryms bland annat en 50-metersbassäng, gym, kafé och relaxavdelning.

– Budgeten ligger på 526 miljoner kronor, berättar Ulrika Granfors.

Första spadtaget togs nyligen och badhuset beräknas stå klart våren 2020.

Nu har konstnärinnan två veckor på sig att komma med ett nytt förslag på exteriör av badhuset.