Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hakkors och naket på fasad i Göteborg

”Helt vansinnigt”, säger Tina Hallonsköld som fotograferade kuppen.Foto: Privat

Ett hakkors och nakna, intima kroppsdelar lyste upp rådhuset i centrala Göteborg under fredagskvällen och natten.

Detta sedan någon använt sig av den projektor som ”Julstaden Göteborg” satt upp, för att ta provocerande bilder.

– Helt vansinnigt, säger Tina Hallonsköld som fotograferade kuppen.

Julstaden Göteborg har som syfte att förvandla Göteborg till en stad med magisk julatmosfär. Vid Gustaf Adolfs torg har de som en del i detta satt upp ett fotobås med en projektor för att låta juliga selfies tagna av förbipasserande lysa upp rådhuset i stadens kärna.

Under fredagskvällen och natten kapade dock okända personer båset – och tog bilder på hakkors och nakna kroppar som projicerades på fasaden, vilket Göteborgs-Posten var först med att rapportera.

Vittnet: ”Jättechockade”

Tina Hallonsköld befann sig på platsen och fick syn på det provocerande bildselet.

– Helt vansinnigt. Jag och min vän var påväg hem och satt i busskuren och väntade på bussen när vi fastnade på bildspelet. Min vän tyckte sig se en bild på en stjärt så vi skrattade lite och sen kom denna upp och vi blev så chockade att vi bara satt och gapade i tystnad innan vi blev så vansinnigt förbannade, berättar hon.

– Vi blev verkligen jättechockade, det var svårt att förstå vad vi hade sett, säger hon vidare.

Arrangören: ”Väldigt tråkigt”

Julstaden Göteborg är ett samarbete mellan Göteborg & Co, Göteborgs stad, fastighetsägare och företag i Göteborg. Arrangörerna nåddes av informationen under helgen, skriver GP.

– Det är ju någon som använt den här fotoautomaten, vars syfte är att ta julbilder med vänner, och använt den på ett väldigt tråkigt sätt för att få fram den här typen av bilder, säger Birgitta Berglind, verksamhetsansvarig för Julstaden till tidningen.

Hon säger vidare att de efter händelsen har begränsat öppettiderna till klockan 21 på kvällarna och att de – om någon liknande inträffar igen – kommer att ta bort fotoautomaten.

Vittnet Tina Hallonsköld:

– Det var inte jättesmart att sätta ut den där, jag är inte förvånad över att det hände. Tanken är ju fin, att man ska kunna sätta ut fina julbilder på sig själv, men det kommer alltid finnas människor som missbrukar sånt här för att få ut sina extrema åsikter.