Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hakkors-konsten som rör upp starka känslor

Skulpturen, som föreställer ett hakkors, rör upp känslorna redan innan den har ställts ut.Foto: Emil Carlsiö
Konstnären Emil Carlsiö står bakom skulpturen som föreställer ett hakkors.Foto: PRIVAT

Skulpturen som föreställer ett hakkors kommer snart stå utanför Sjöfartsmuseet i Göteborg.

Men verket har redan fått motstå massiv kritik av såväl privatpersoner som politiker.

– Vi har gjort bedömningen att det inte omfattas av lagen om hets mot folkgrupp eller förargelseväckande beteende och då är det i lagens bemärkelse ett lagligt monument. Vi vill värna den konstnärliga yttrandefriheten, säger Björn Varenius, chef på Sjöfartsmuseet Akvariet.

Det är konstnären och Valandstudenten Emil Carlsiö som har gjort verket som ingår i utställningen "Mellankomst", ett samarbete mellan Konstakademin Valand och Sjöfartsmuseet Akvariet som öppnar den 29 mars.

Konstverket, en sju meter bred och fyra meter hög skulptur, föreställer en svastika och ska stå placerad utanför Sjöfartsmuseet.

Formen av ett hakkors blir endast synlig från en vinkel när man står inne på museet och blickar ut. En kompletterande text ska även bifogas till verket. Verket är enligt konstnären dubbelt – det handlar om att på samma gång dölja och göra något synligt.

Konstnären: "Censur"

Grundidén till verket fick Emil Carlsiö efter att ha tagit del av en utställning inne på museet där han reagerade på en tysk örlogsflagga, prydd med ett hakkors som tillhör en tysk ubåt som sänktes utanför Göteborg under andra världskriget. En flagga som delvis är vikt. Censur, menar konstnären själv.

– Jag anser att Sjöfartsmuseet censurerar en del av historien. Man förstår att det är en naziflagga men ändå har man valt att till viss del dölja den. Och samtidigt vill man ställa ut den, säger Emil Carlsiö till SVT Nyheter. 

Sjöfartsmuseet själva håller inte med om att det skulle vara censur. Att flaggan är vikt är en kombination av att den inte ska dominera rummet och konserveras på ett bra sätt.

– Det är en artefakt som vi har ett ansvar för att bevara. Monterad av en konservator. Man ska kunna se vad det är, men den ska var uppsatt på ett så skonsamt sätt som möjligt, säger Björn Varenius.

Massiv kritik

Skulpturen i sig har fått motstå massiv kritik från flera håll. Detta innan verket ens har ställts ut.

Bland annat har kommunalrådet David Lega (KD) kritiserat verket på Twitter:

"Om inte målet var att provocera har man misslyckats kapitalt. Placering vid Gbg ägt museum övergår mitt förstånd.", skriver han. 

Sjöfartsmuseet har förståelse för kritiken.

– När de gäller de reaktioner som kommit fram så är det som så att i grund och botten är det sympatiska reaktioner eftersom i stort sett alla grundar sig på en oro för att det demokratiska samhället och dess värderingar skulle kunna ifrågasättas. Värderingar som vi på Sjöfartsmuseet står för.

"Inte hets mot folkgrupp"

Samtidigt slår museet ett slag för den konstnärliga friheten – något som Göteborgs stad, och där ingår Sjöfartsmuseet, ska stå upp för.

– Vi har gjort bedömningen att det (verket) inte omfattas av lagen om hets mot folkgrupp eller förargelseväckande beteende och då är det i lagens bemärkelse ett lagligt monument. Vi vill värna den konstnärliga yttrandefriheten, säger Björn Varenius.

GT har varit i kontakt med konstnären Emil Carlsiö som har valt att inte vidare kommentera verket då han befinner sig i den konstnärliga processen.