Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Håkan kan inte gå ut – tvingas söka jobb

Håkan Lehnér.
Foto: PRIVAT
Försäkringskassan.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Håkan Lehnér har svåra ryggsmärtor efter en olycka och orkar inte ens gå de 500 meterna till Ica för att handla mat.

Men nu har Försäkringskassan dragit in hans sjukpenning och uppmanar honom att söka nytt jobb – trots att läkaren slår fast att han inte kan arbeta.

– Jag är helt uppgiven. Det tar på psyket. Hela livet kretsar kring det här, säger han.

Det var under våren i fjol som Håkan Lehnér från Hjo skadade sig på jobbet efter att ha lyft för tungt.

Först blev han sjukskriven på heltid, men försökte sedan gå tillbaka till jobbet på deltid. Men det gick inte. Smärtorna var för svåra. I juni blev han sjukskriven igen på heltid och han går på starka mediciner för att stå ut med smärtan. 

Förra månaden hade han varit sjukskriven 180 dagar och Försäkringskassan krävde honom på ett slutdatum för sjukskrivningen. Men läkaren har inte kunnat uppge någon prognos på när Håkan kan börja jobba igen – en ortoped behöver undersöka skadan – och därmed blev han av med sin ersättning.

"Man blir knäpp"

Något som P4 Skaraborg tidigare rapporterat om.

– Jag behövde ett mer ingående sjukintyg. Men det kunde jag inte ge dem, säger Håkan Lehnér.

Nu är Håkan helt utan någon form av inkomst. Och Försäkringskassan uppmanar honom att söka ett nytt jobb för att på så sätt kunna få ersättning från a-kassan. Det trots att han har kvar sitt gamla jobb som han vill återgå till efter sjukskrivningen.

– Man blir knäpp av alltihop. Tänk dig själv att ha ont dygnet runt. Det kvittar om du ligger ner eller står upp, det försvinner inte.

Hur klarar du dig i vardagen?

– Det är ett kaos. Pengarna finns inte. Nu är jag ju inte själv, men det ska inte spela någon roll.

Försäkringskassan uppger att man efterföljer de regler som finns.

– Försäkringskassan har gjort bedömningen att Håkan kan klara av arbetet trots sina sjukdomsbesvär.  När en person har varit sjukskriven i 180 dagar så behöver vi göra bedömningen av rätten till sjukpenning mot alla arbeten som är vanligt förkommande på arbetsmarknaden. Om det finns en klar och tydlig prognos och planering för en återgång till det vanliga arbetet så kan bedömningen skjutas upp, säger Jennet Jonhsson på Försäkringskassan till P4 Skaraborg.

Försäkringskassans svar

På frågan varför man uppmanar att Håkan att söka jobb trots att han redan har en arbetsplats som väntar på honom, svarar Johnsson:

– För de personer som har en anställning och inte längre har en ersättning kan man få stöd av Arbetsförmedlingen  i den situationen där man inte längre kan få sjukpenning. Det är för att ge alla personer möjlighet att få stöd att komma till ett annat arbete som man hänvisar till Arbetsförmedlingen.


LÄS OCKSÅ: Wendela kan inte andas – Försäkringskassan drog in hjälpen