Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Håkan, 66, dog i bilen – plundrades av tjuvar

Håkan Lindh, 66, dog i sin bil utanför en bensinmack vid E6 i Uddevalla.
Håkan Lindh och hans ena dotter Regina Lindh.Foto: Privat
Polisens karta över den sträcka som bilen med växeln i friläge ska ha rullat från E6 in på bensinmacken.Foto: Polisen

Håkan Lindh, 66, dog i sin bil utanför en bensinmack vid E6 i Uddevalla.

Han hittades av två personer – som i stället för att direkt slå larm plundrade honom på värdesaker.

– Det är en så bisarr historia, säger dottern Caroline Lindh.

Det var i augusti förra året som Håkan Lindh hittades död i sin bil vid en bensinmack i närheten av E6 i Hogstorp i Uddevalla.

Han var på väg hem till sin särbo från arbetet som lastbilschaufför.

När polisen kom dit var Håkans värdesaker borta, bland annat mobiltelefon, bankort och klocka.

En mordutredning inleddes och en man greps kort därefter misstänkt för att ha mördat och rånat Håkan Lindh. Sedan greps ytterligare en man.

Men senare stod det klart att Håkan dött av hjärtfel.

– Han var sjuk under våren. Han berättade inte riktigt det för oss barn, men det fick vi reda på från hans kolleger efter händelsen. Han ville väl inte göra oss oroliga, säger Regina Lindh, en av Håkans döttrar.

Oklart när Håkan dog

Nu har två män, som är i 40- respektive 55-årsåldern, dömts av tingsrätten för grov stöld.

Enligt domen har den yngre mannen sett Håkan Lindhs bil stillastående intill E6 när han var på väg att besöka den äldre.

Tillsammans begav de sig tillbaka till platsen där bilen stod. Den yngre mannen hoppade då, enligt domen, in i passagerarsätet, lade i växeln i friläge och rullade ner mot bensinmacken med Håkan i förarsätet. 

I domen går det också att läsa att de tillsammans tog värdesakerna innan en av dem använde Håkans mobiltelefon för att larma SOS Alarm utan att uppge sitt riktiga namn.

Exakt när Håkan dog har dock inte blivit fastlaget.

– Det tog ju ett tag innan obduktionen var färdig och det var rätt jobbigt. Hans hälsa var i dåligt skick, men vi kommer ju aldrig riktigt veta exakt när han dog, säger Caroline Lindh, en annan av Håkans döttrar.

Dottern: ”Vill tro att han redan var avliden”

Regina Lindh fyller i:

– Men jag har nog alltid trott att han redan var avliden när de gick in i hans bil. Eller jag vill tro det, det känns bättre att tro att han slapp vara med om historien som blev.

Mannen i 40-årsåldern dömdes till fängelse i ett år och åtta månader medan den äldre mannen dömdes till fängelse i tio månader.

Förutom grov stöld har de också begått andra brott.

– Vi överklagade först domen men tog sedan tillbaka det. Det betyder inte att han accepterar ansvar i just detta brott. Det var andra brott med inräknade i domen och då får man ibland göra en avvägning om det är värt att ta upp det igen, säger Peter Carlström, advokat för mannen i 40-årsåldern.

Vid bensinmacken fanns övervakningskameror som fångade männen på bild.Foto: Polisen
Polisen har sedan undersökt bilen där Håkan hittades avliden. Foto: Polisen

Saknaden efter Håkan Lindh

Regina Lindh berättar att hon dagen innan händelsen hade kontakt med sin pappa.

De brukade åka mycket lastbil tillsammans och hon har själv följt i sin fars fotspår och arbetar med att köra sopbil.

– Jag brukade åka med honom i bilen ofta och skulle egentligen gjort det den aktuella dagen, men jag var i Göteborg med en kompis. Dagen efter ringde hans särbo och frågade om jag hade hört från honom. Jag försökte då ringa, men kom inte fram till telefonen. När min ena syster sen åkte till hans lägenhet för att se om han var där möttes hon av två poliser. Man gick från att se fram emot nästa vecka när vi skulle träffas till att inte se fram emot någonting. Det var tufft, säger Regina.

Regina Lindh berättar att hon gått i sin pappas fotspår.Foto: Privat

Övervakningsfilmer från macken

I rätten visades övervakningsfilmer från bensinmacken där gärningsmännen sågs röra sig vid bilen.

Något som Caroline Lindh berättar var jobbigt att se.

– Det är just det där. Man vet inte riktigt när pappa dog. Där menade ju åklagaren i första rättegången att man kunde se rörelse från pappa och att han skulle blivit utsatt för någon typ av våld. Nu dömdes ju inte personen för detta, vilket jag kan förstå utifrån omständigheterna. Men det var riktigt jobbigt att se. Där kunde vi syskon inte hålla oss längre. Vi var alla jätteledsna efter den visades. Den är en jobbig bild som har fastnat hos mig, säger hon.

Hon berättar att både åklagare och polisen har varit ett jättebra stöd i fallet som Caroline Lindh själv beskriver som bisarrt. 

– Även polisen som vi hade mest kontakt med sa att detta var en konstig historia. Det känns så klart fortfarande märkligt att pappa inte finns längre, han var alltid så närvarande från att vi var små. Men att någon skulle göra så mot honom i det tillståndet är ju obehagligt. Vi har haft jättebra stöd i varandra, vi syskon, och fick ihop en fin begravning, säger Caroline.

Regina Lindh fyller i:

– Jag åker ner varje fredag till minneslunden och sätter blommor när det är säsong. Under vintern satte jag ljus. Det är mitt sätt att bearbeta.

GT har sökt den andre mannens advokat.