Hajar Alsaidan är socionom och grundare av föreningen Hoppet i Hammarkullen i Göteborg.
Hon har i många år arbetat med att stärka utsatta kvinnor i förorten och inspirera till att öka deras självständighet.
Hajar Alsaidan var bara 13 år när hon kände att hon ville göra något för kvinnor i förorten som hon upplevde var isolerade och mest ägnade sig åt matlagning åt familjen.
Föreningen Hoppet startades 2009 och hon fick sedan med sig sina åtta systrar som alla är engagerade i arbetet.
– Vi är ett supergäng och det här rullar tack vare dem och deras krafter. Vi jobbar för att kvinnor i förorten ska få sysselsättning, genom att laga och sälja sin mat som ett medel att nå frigörelse och självständighet, säger Hajar Alsaidan, som också medverkat i SVT Väst.
”Många behöver körkort”
Nu har föreningen startat ett nytt projekt, DRIVA, som ska hjälpa kvinnorna att ta körkort.
– Vi vill att de ska bli mer attraktiva på arbetsmarknaden. De ska inte fastna här hos oss. Vi är ett arbetsträningsprogram i grunden men vi vill att de ska gå vidare till mer stabila tjänster, kanske inom andra fält än matlagning.
Hajar Alsaidan konstaterar att ett körkort också är ett sätt att stärka kvinnornas oberoende i vardagen.
– Det är många som behöver körkort för att lämna och hämta barn. Det är mannen som har körkortet och han som har bilen. Det blir en försvagande situation för kvinnan att be om att bli körd. Det är så långt ifrån självständighet som det bara går, menar hon.
Men det är dyrt att ta körkort.
Kvinnorna erbjuds därför gratis övningskörning där handledare rekryteras från övriga Göteborg.
”Sätt att motverka segregationen”
– Vi vill engagera väletablerade kvinnor från andra delar av stan, som ett sätt att också motverka segregationen. Det blir möten mellan människor som annars aldrig skulle träffas, säger Hajar Alsaidan.
Som tack får handledarna med sig en matlåda i samband med övningskörningen.
Efterfrågan bland kvinnorna i Angered att delta i DRIVA har blivit allt större och handledarna räcker inte till.
– Många damer har hört av sig men vi behöver fler. Det är ofta pensionärer eller kvinnor som har extra tid på helgerna och har en stark känsla av att vilja hjälpa till. De tycker det är kul att träffa kvinnorna i förorten. Det som krävs är att man går en handledarkurs.