Häglaredsmasten rasade – detta har hänt

Polisen förstod tidigt att det rörde sig om ett sabotage som fick den 332 meter höga och samhällsviktiga Häglaredsmasten utanför Borås på fall under söndagskvällen.
Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON
Polisen ville på måndagen inte gå ut med några detaljer kring hur masten fällts.
Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON

På söndagskvällen rasade den 322 meter höga Häglaredsmasten utanför Borås.

Polisen är övertygad om att den har saboterats – och viktiga samhällsfunktioner var länge satta ur spel.

Detta har hänt.

Söndag 15 maj

Klockan 22.43

Larmet om att den 322 meter höga Häglaredsmasten, som syns väl från riksväg 40 mellan Borås och Ulricehamn, har rasat inkom.

Stefan Brögger bor på en gård alldeles i närheten. Han satt och tittade på tv när masten knäcktes.

– Det lät som en bomb ska jag säga. Sedan försvann all el här, det blev alldeles svart, berättade han.


Klockan 23.30

Polisen spärrade av platsen. En förundersökning om sabotage inleds. Boråspolisen är omgående i kontakt med både Teracom, som äger masten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Säpo.

Mörkret ställde dock till det för polisen i det inledande skedet.

– Vi kommer skicka tekniker till platsen så fort det ljusnar. Sedan är det också väldigt många instanser som blandas in, sa Magnus Söderqvist, inre befäl vid Boråspolisen.


Natten mot måndag

Sveriges Radios kanal 1-4 var helt ur funktion och det var störningar på alla tv-kanaler. Det rådde störningar på radio- och tv-nätet under hela måndagen.

– Ett sändningsavbrott är alltid allvarligt. Medierna fyller en mycket viktig funktion för samhällets förmåga att hantera kriser och för att samhället ska kunna gå ut med viktig information till allmänheten om det skulle hända någonting, sa Marcus Årskog, kommunikatör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

I masten fanns också en Rakel-sändare, vilket är det kommunikationssystem som polis och räddningstjänst kommunicerar genom. Det påverkades dock inte.


Foto: Joakim Eriksson / JOAKIM ERIKSSON

Måndag 16 maj

Klockan 07.30

Polisen påbörjade den tekniska undersökningen. Området kring masten var avspärrat och rasrisk förelåg fortfarande. I den inledande fasen av utredningen gjorde polisen flera fynd.


Klockan 10.00

Polisen fick vetskap om att det bara dagarna innan masten rasade publicerats en film på Youtube. Filmen visar flera ungdomar som klättrar upp i den. Efter det att medier rapporterat om filmen raderas den.

Polisen söker efter ungdomarna under förmiddagen.


Klockan 11.00

Förmiddagens fynd gjorde att polisen kände sig säkra på att masten inte rasat på en naturlig väg. Istället gick de ut med att misstankarna om att någon eller några gärningsmän saboterat den hade stärkts.

– Enligt den information jag har så kan vi utesluta att raset beror på att metallen brustit av att den är gammal eller liknande, sa polisens presstalesperson Hans Lippens.


Klockan 14.00

Polisen fick under dagen kontakt med ungdomarna som syntes på filmen från masten. De förhördes och polisen kunde efter det utesluta att de hade någonting med mastraset att göra. De avskrevs från utredningen, men är fortfarande misstänkta för olaga intrång.


Klockan 15.00

Polisen i Borås höll presskonferens och utredningsbefälet Jan Johansson bekräftade det som polisen tidigare gått ut med, att det rör sig om ett sabotage.

– Vi är 100 procent säkra på att det handlar om sabotage. Vi har gjort fler fynd som tyder på att det är sabotage, sa Jan Johansson till BT.

Följden blev att säkerheten höjdes vid samtliga Teracoms radio- och tv-master i Sverige.


Klockan 20.00

Utredningsbefälet Jan Johansson sa till Aftonbladet att sabotaget mot Häglaredsmasten kan vara ett stresstest, initierat av främmande makt.

Syftet skulle i sådana fall kunna vara ett test att det svenska totalförsvarets förmåga.

– Det skulle kunna vara något internationellt, att de vill pröva vad som händer om man slår ut en sådan här mast, säger Jan Johansson till tidningen.

Häglaredsmasten klassas som ett civilt skyddsobjekt.


Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON

Tisdag 17 maj

Klockan 07.30

En helikopter cirkulerade vid området kring masten på tisdagsmorgonen. Anledningen var den rasrisk som fortfarande förelåg.

– Vi kommer se hur skadorna är och hur vi ska säkra upp det som står kvar. Först gör vi en bedömning och sedan bedömer vi vilka åtgärder vi ska vidta, säger Marcus Hartmann, presstalesperson hos Teracom, som äger masten.


Klockan 08.00

Polisens arbete fortsatte med dörrknackning i grannskapet. Genom att prata med de boende i området hoppades polisen få in tips som skulle kunna leda framåt i utredningen. Man bad de boende att berätta om sina observationer av söndagskvällen.

Fortfarande var ingen gripen misstänkt för sabotaget.

Det har kommit in tips som vi går igenom samtidigt som vi kontatar boende i området. Det blir som att lägga pussel att lägga ihop alla uppgifter med varandra, sa polisens presstalesperson Ulla Brehm.


Klockan 11.00

Aftonbladet publicerade bilder som ett vittne har tagit från platsen. På dem syns muttrar ligga intill kala fästen på marken. Enligt Aftonbladet är anledningen till att masten rasat att bultar i betongfundamentet som mastens vajrar är fäst på har skruvats loss.

Polisen vill inte kommentera uppgifterna.


Klockan 11.30

GT kan avslöja att det på tisdagsmorgonen gått ut ett meddelande till alla poliser i tjänst att vara vaksamma med personer som är klädda i ägarbolaget Teracoms arbetsoveraller som beter sig onormalt. Bara en månad innan mastraset hade bolaget inbrott i sina lokaler och då stals bland annat klättringsutrustning och overaller med deras logga.

Enligt meddelandet kan den stulna utrustningen användas för att inge förtroende hos allmänheten eller för att utföra sabotage.


Klockan 12.00

P4 Sjuhärad meddelade att radiostationen var uppe igen. Senare under dagen hålls ett stort möte med samtliga inblandade aktörer.

– Vi kommer ha en nationell samverkanskonferens. Det är ett telefonmöte där alla berörda aktörer träffas och diskuterar vad som har hänt. Men mötets huvudsakliga syfte är att blicka framåt, säger Marcus Årskog på MSB:s pressjour.


Klockan 13.00 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) håller ett krismöte med samtliga inblandade aktörer. Det huvudsakliga syftet är att blicka framåt. Med på mötet är bland annat Teracom, polisen, räddningstjänsten, länsstyrelsen och Försvarsmakten.


Klockan 16.00

GT kan avslöja att polisen gick ut med en uppmaning om kontroll av personer i Teracomkläder redan för en månad sedan. Bakgrunden var ett inbrott mot bolaget som alltså driver den rasade masten och en rädsla för att den stulna utrustningen skulle kunna användas för sabotage.


Klockan 17.30

Nya uppgifter framkommer från en person som bor granne med masten om mopedburna personer som i mitten av förra veckan ska ha kört både till och från masten med släckta lysen. När GT berättar om uppgifterna för polisen kallar de vittnets observationer för "mycket intressanta".


Onsdag 18 maj

Klockan 17.00

Ungdomarna som figurerade i Youtube-filmen, som tidigare misstänkts för olaga intrång, utreds nu för grovt olaga intrång för att ha klättrat i masten.


Klockan 20.00

GT kan avslöja att det dröjde hela 12 dagar för att polisen skulle få information om det misstänkta mastsabotaget utanför Tranemo, som ska ha inträffat redan den 4 maj.

Det var räddningstjänsten som gjorde anmälan först efter att de fått kunskap om Häglaredsmasten och såg ett eventuellt samband.


Torsdag 20 maj

12.00

En ny anmälan om misstänkt sabotage görs. Nu är det en Telia-mast på toppen av vattentornet i Stenstorp utanför Falköping som Falköpings kommun misstänker kan ha fällts medvetet.

– Vid en inspektion vid tornet konstaterade vid att det inte gått något larm och inte varit något inbrottsförsök. När vi kommer upp på taket får vi se att en av masterna ligger omkull på räcket. Då blir vi ännu mer oroliga och tänker: "vad är detta?" Det kändes väldigt olustigt, säger Patrik Nohlgren på Falköpings kommun.


17.00

Fyra ungdomar klättrar på en telemast i Värnamo. Polisen kommer till platsen och ungdomarna erkänner. De säger att de inspirarades av mastklättrarna i Borås och att de var uppe i masten för att ta kort. En förundersökning om olaga intrång inleds, men läggs ner kort därefter.

– Ungdomarna säger att det två meter upp i masten satt taggtråd, men att den inte var svår att ta sig förbi, säger Lasse Johansson, presstalesperson hos Jönköpingspolisen.


Fredag 20 maj

Klockan 10.30

Ett krismöte efter de senaste veckornas händelser inleds, på initiativ av länsstyrelsen i Västra Götaland. Medverkar på mötet gör bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Säpo.


Klockan 11.00

Räddningstjänsten i Falköping berättar att masten i Stenstorp inte blivit saboterad. Enligt räddningschefen i beredskap, Johan Hjortsberg, har Telia-masten vält av naturliga orsaker.

– Den har tydligen lossnat flera gånger tidigare, säger Johan Hjortsberg.