Det var i samband med att Göran Hägglund talade på Kungsportsplatsen som han blev attackerad - och fick en tårta i ansiktet. Foto: Bobbo LauhageDet var i samband med att Göran Hägglund talade på Kungsportsplatsen som han blev attackerad - och fick en tårta i ansiktet. Foto: Bobbo Lauhage
Det var i samband med att Göran Hägglund talade på Kungsportsplatsen som han blev attackerad - och fick en tårta i ansiktet.  Foto: Bobbo Lauhage
Mannen som tårtade Göran Hägglund greps av polis. "Vi har gripit den personen och tagit hand om honom enligt polislagens trettonde paragraf, gällande ordningsstörning", säger Peter Adlersson, polisens presstalesman i Västra Götaland. Foto: Dennis LindbomMannen som tårtade Göran Hägglund greps av polis. "Vi har gripit den personen och tagit hand om honom enligt polislagens trettonde paragraf, gällande ordningsstörning", säger Peter Adlersson, polisens presstalesman i Västra Götaland. Foto: Dennis Lindbom
Mannen som tårtade Göran Hägglund greps av polis. "Vi har gripit den personen och tagit hand om honom enligt polislagens trettonde paragraf, gällande ordningsstörning", säger Peter Adlersson, polisens presstalesman i Västra Götaland. Foto: Dennis Lindbom
Dennis Lindbom, 23, är lokalpolitiker för Moderaterna och var på plats under händelserna. Han berättar att partiledaren såg förhållandevis lugn ut på platsen. "Göran tar då av sig glasögonen och tittar på killen. Sedan tar han sig runt valstugan, han är helt lugn men någorlunda chockad över händelsen." Foto: Dennis LindbomDennis Lindbom, 23, är lokalpolitiker för Moderaterna och var på plats under händelserna. Han berättar att partiledaren såg förhållandevis lugn ut på platsen. "Göran tar då av sig glasögonen och tittar på killen. Sedan tar han sig runt valstugan, han är helt lugn men någorlunda chockad över händelsen." Foto: Dennis Lindbom
Dennis Lindbom, 23, är lokalpolitiker för Moderaterna och var på plats under händelserna. Han berättar att partiledaren såg förhållandevis lugn ut på platsen. "Göran tar då av sig glasögonen och tittar på killen. Sedan tar han sig runt valstugan, han är helt lugn men någorlunda chockad över händelsen." Foto: Dennis Lindbom
Enligt vittnesuppgifter ska den som attackerade Hägglund varit klädd i en Kd-jacka. "Han trycker tårtan i nyllet på Göran Hägglund. Samtidigt säger han att homofober inte är acceptabla, eller något liknande. Alla blev jättechockade, så jag vet inte ordagrant vad han sa", berättar Dennis Lindbom. Foto: Dennis LindbomEnligt vittnesuppgifter ska den som attackerade Hägglund varit klädd i en Kd-jacka. "Han trycker tårtan i nyllet på Göran Hägglund. Samtidigt säger han att homofober inte är acceptabla, eller något liknande. Alla blev jättechockade, så jag vet inte ordagrant vad han sa", berättar Dennis Lindbom. Foto: Dennis Lindbom
Enligt vittnesuppgifter ska den som attackerade Hägglund varit klädd i en Kd-jacka. "Han trycker tårtan i nyllet på Göran Hägglund. Samtidigt säger han att homofober inte är acceptabla, eller något liknande. Alla blev jättechockade, så jag vet inte ordagrant vad han sa", berättar Dennis Lindbom. Foto: Dennis Lindbom
Göran Hägglund kommenterade själv händelsen på Twitter under kvällen."Tack för alla glada tillrop och ställningstaganden för öppenhet och demokrati. Jag mår bra".Göran Hägglund kommenterade själv händelsen på Twitter under kvällen."Tack för alla glada tillrop och ställningstaganden för öppenhet och demokrati. Jag mår bra".
Göran Hägglund kommenterade själv händelsen på Twitter under kvällen."Tack för alla glada tillrop och ställningstaganden för öppenhet och demokrati. Jag mår bra".
KD-ledaren skrev också "Vi ska vara tacksamma o stolta över vår öppenhet och närhet mellan medborgare och förtroendevalda. Den ska vi vara rädda om."KD-ledaren skrev också "Vi ska vara tacksamma o stolta över vår öppenhet och närhet mellan medborgare och förtroendevalda. Den ska vi vara rädda om."
KD-ledaren skrev också "Vi ska vara tacksamma o stolta över vår öppenhet och närhet mellan medborgare och förtroendevalda. Den ska vi vara rädda om."
Göran Hägglund besökte under måndagen Göteborg och talade utanför Kristdemokraterans valstuga på Kungsportsplatsen. Foto: Jonas TobinGöran Hägglund besökte under måndagen Göteborg och talade utanför Kristdemokraterans valstuga på Kungsportsplatsen. Foto: Jonas Tobin
Göran Hägglund besökte under måndagen Göteborg och talade utanför Kristdemokraterans valstuga på Kungsportsplatsen. Foto: Jonas Tobin

Hägglund attackerad – fick en tårta i ansiktet

Publicerad

Under Göran Hägglunds Göteborgsbesök på måndagen blev partiledaren attackerad – och fick en tårta i ansiktet.

Polisen grep en man i 20-årsåldern på platsen.

– En man kom fram, klädd i en Kd-jacka och tryckte tårtan i ansiktet. Han skrek att homofober inte är acceptabla, säger Dennis Lindbom, 23, som var på plats under händelsen.

En grupp hbtq-aktivister tar nu på sig attacken mot Hägglund. KD-ledaren kommenterade senare händelsen på Twitter. Gärningsmannen släpptes under kvällen på fri fot.

Göran Hägglund besökte under måndagen Göteborg och talade utanför Kristdemokraternas valstuga på Kungsportsplatsen. Där blev Kd-ledaren attackerad – och fick en tårta i ansiktet.

Gärningsmannen ska enligt polisen vara en man i 20-årsåldern.

– Hägglund har haft något torgmöte och då har någon tårtat honom. Vi har gripit den personen och tagit hand om honom enligt polislagens trettonde paragraf, gällande ordningsstörning, säger Peter Adlersson, polisens presstalesman i Västra Götaland.

Händelsen inträffade strax efter 17-tiden på måndagen. Enligt vittnesuppgifter ska den som attackerade Hägglund varit klädd i en Kd-jacka. Kort efter attacken begav sig Kd-ledaren därifrån och satte sig på ett flyg mot Stockholm.

En grupp hbtq-aktivister tog under måndagskvällen på sig tårtattacken mot Göran Hägglund. Gruppen skickade ut ett pressmeddelande och skrev på sin Facebook-sida att Hägglund tårtades för att man anser att Kd motarbetar hbtq-personers rättigheter.

Kommenterar ej

Dennis Lindbom, 23, är lokalpolitiker för Moderaterna och var på plats under händelserna. Han kom från Moderaternas valstuga och såg gärningsmannen gå fram till Kd-ledaren.

– Jag kom från vår mobila valstuga och ville se när Kristdemokraterna hade sin samling. Göran Hägglund står och pratar med barn och allt är lugnt. Men då kommer en kille fram till Göran. Han har en väst på sig och ser ut som vem som helst. Han har Kd-kläder och går fram och pratar med Göran, berättar Dennis Lindbom.

– Han hade då handen i högerfickan, sedan tar han upp den och trycker tårtan i nyllet på Göran Hägglund. Samtidigt säger han att homofober inte är acceptabla, eller något liknande. Alla blev jättechockade, så jag vet inte ordagrant vad han sa, berättar Dennis Lindbom.

Han berättar att partiledaren såg förhållandevis lugn ut på platsen.

– Göran tar då av sig glasögonen och tittar på killen. Sedan tar han sig runt valstugan, han är helt lugn men någorlunda chockad över händelsen.

Enligt Dennis Lindbom så var gärningsmannen med i valarbetet.

– Jag hörde att han var med under nattaffischeringen i går kväll och har valkampanjat. Då är frågan om det kan komma in infiltratörer i Kristdemokraterna, då undrar man hur det kan gå i andra partier, säger han.

Statsvetaren: Våldshandling

Även statsvetaren Ulf Bjereld var på Kungsportsplatsen, strax innan tårtattacken. Han menar att stämningen innan dess var mycket lugn.

– Allt var avspänt och lugnt och säkerheten syntes inte till. Det behövdes inte. Men det är självklart inte bra. Svensk poltik går ut på öppenhet mellan framstående politiker och allmänheten, säger Bjereld.

Han ser ingen hotbild mot Kristdemokraterna, men har ett motiv som överensstämmer med vittnesmålen som GT har tagit del av.

– Kristdemokraternas frågor som är kontraster från de andra partierna, är jämställdhetsfrågan och hbtq-frågor. Men även där har de rört på sig en hel del. Men det är i så fall det som historiskt sett har gjort folk upprörda, säger Bjereld.

Han är oroad över att sådant här kan hända mot politiker.

– Det är en våldshandling och en integritetskränkning. Det är inte alls bra och på sikt kan det leda till att man får ändra på säkerheten och bli hårdare med avspärrningar och liknande.

Presenterade manifest

Göran Hägglunds presskontakt, Johan Ingerö, vill inte kommentera tårtningen över huvudtaget. Men Göran Hägglund kommenterade händelsen på Twitter på kvällen.

"Vi ska vara tacksamma o stolta över vår öppenhet och närhet mellan medborgare och förtroendevalda. Den ska vi vara rädda om", skrev Hägglund och tillade sedan:

"Tack för alla glada tillrop och ställningstaganden för öppenhet och demokrati. Jag mår bra".

Vad handlade Göran Hägglunds tal om?

– Han höll ett tal om sjukvårdens situation, att sjukhusvården behöver flyttas från landsting och region till stat, och han använde Norge som exempel, säger Johan Ingerö.

Göran Hägglund hade tidigare under dagen talat även i Uddevalla och Stockholm. Talet i Göteborg var dagens sista.

Har det under tidigare tal i valrörelsen funnits någon hotbild mot Hägglund?

– Nej, det har varit jättelugnt. Inga demonstrationer eller någonting, säger Johan Ingerö.

Hur mår Göran Hägglund nu?

– Vi kommenterar inte det.

Säpo: "Ska utvärdera"

Säpos presschef Sirpa Franzén kunde efter händelsen bekräfta att Hägglund attackerats.

– Vi kan bekräfta att statsrådet Hägglund fick en bakelse i ansiktet i dag i samband med ett evenemang i Göteborg. Och att det följdes av ett väldigt snabbt ingripande från vårt personskydd på plats som såg till att han kunde lämna platsen omgående och befinner sig väl och är oskadd, säger hon.

Franzén fortsätter:

– Polisen i Göteborg kunde också omgående gripa personen som utförde gärningen och vi tittar just nu på det som har inträffat och skapar oss en helhetsbild av det som har hänt för att kunna utvärdera det här i morgon. Vi gör det tillsammans med polismyndigheten i Västra Götaland och med partiorganisationen, säger Sirpa Franzén.

Hon vill inte gå närmare in på händelseförloppet på Kungsportsplatsen på måndagen.

– Det är precis det vi tittar på, vi håller på att skapa oss en samlad bild av alla berörda parter på plats. Jag har inga mer detaljer.

Om Säpo fått några indikationer på att det fanns en hotbild mot Hägglund i samband med Göteborgsbesöket vill Sripa Franzén inte kommentera.

– Inför varje uppdrag som vi har tittar vi alltid på hur hotbilden ser ut och sen sätter vi in de skyddsåtgärder som krävs utifrån det. Men vi kan aldrig gå in och kommentera hotbilder. Då skulle vi avslöja vårt arbete, säger hon.

Hur mycket påverkar en sån här händelse?

– Vi ska naturligt utvärdera det som inträffat och titta på det och partiets säkerhetsorganisation. Men det är ett dilemma för vår demokrati att vi vill att skyddspersoner ska kunna träffa sina väljare i nära möten och samtidigt att de ska kunna göra det tryggt och säkert. Så det är en ständig utmaning för oss. Men vi tar varje händelse som kan inträffa på största allvar, säger Sirpa Franzén.

Har ni sett en ökning av den här typen av attacker?

– Nej det kan jag inte säga. Vi vet att vart fjärde år i samband med valrörelser så blir det generellt ett större tryck mot både lokala politiker och till viss del också politiker på riksnivå. Så vi har förberett oss mycket väl för den här valrörelsen, säger Sirpa Franzén.

"Han var inte så missmodig"

Under måndagen presenterade Göran Hägglund Kristdemokraternas partimanifest. Där finns bland annat punkten om att familjerna själva ska bestämma över föräldraledigheten med. En fråga där partiet i mångt och mycket skiljer sig från andra partiet.

Dan Hovskär (KD), gruppledare i Falköping, träffade Göran Hägglund bara minuter efter tårtningen.

– Jag kom precis efter att det hände, men jag träffade Göran ett par minuter efteråt. Det är ju upprörande att man inte kan använda diskussion och argument i stället för att ta till såna här handlingar. Vi lever ju i en demokrati och man måste få ha olika åsikter men också kunna respektera de demokratiska företrädarna. Det är ett märkligt sätt att föra opinion på, säger han.

Måndagens händelse väcker förstås frågor om säkerhet bland politiker.

– Det är klart att man få tänka mer på säkerhet och det blir en väckarklocka att man får tänka igenom hur man gör när man är ute och talar. Det blir en tankeställare, det blir det, säger Dan Hovskär.

Hur verkade Hägglund efter attacken?

– Han var inte så missmodig. Han sa att man får blicka framåt och att vi får jobba hårt tillsammans med valrörelsen, säger Dan Hovskär.

När GT besökte KD:s partikansli i Göteborg kort efter attacken hade flera partimedlemmar samlats. Men frågor hänvisades till Hägglunds pressekreterare.

– Jag har inga kommentarer, säger kommunalrådet David Lega (KD).

Fängelsedom

Gärningsmannen är nu misstänkt för ofredande och Säkerhetspolisen har tagit över förundersökningen. Mannen släpptes dock på måndagskvällen.

– Han är släppt på fri fot och Säkerhetspolisen har tagit över förundersökningen, säger presschefen Sirpa Franzén, som inte kan kommentera ytterligare detaljer.

Göran Hägglund kommer under tisdagen att delta i en utfrågning i Sveriges Television. Partiledaren har inte ställt in några offentliga tal.

I november förra året attackerades Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson med en tårta i ansiktet. Den gången dömdes den 61-åriga kvinnan till två månaders fängelse.

Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica
Joakim Magnå
Joakim Magnå

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER