Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hadiya, 14, blev IS-slav – familjen måste köpa henne

Hadiya 14 år försvann under massakern i Sinjar 2014. Hon kidnappades och har sålts sex gånger sedan dess. I dag är hon 17 år.
Foto: SVT
Asem Morad flydde från Irak 2008 sedan bilbomber som briserat i hans närhet tagit 700 liv och skadar ännu fler.
Foto: SVT

Hadiya, 14, och Birhan, 8, tillfångatogs av IS 2014 – i dag är barnen 17 och 11.

Nu försöker familjen Morad i Skövde köpa loss sina unga släktingar som varit IS-fångar i över tre år. 

Det är SVT Nyheter som har uppmärksammat familjens situation i ett reportage.

– Vi har lyckats samla ihop pengarna med hjälp av många personer och skickat i väg dem till en mellanhand. Nu kan vi bara vänta, berättar Asem Morad.

Islamiska staten, IS, utförde en massaker 2014 i Sinjar i norra Irak. Orten i norra Irak var centrum för landets yazidier som är etno-religiös folkgrupp. Man har ofta utsatts för förföljelse och sedan IS blev en maktfaktor har man varit särskilt utsatta.

Asem Morad flydde från Irak 2008 sedan bilbomber som briserat i hans närhet tagit 700 liv och skadar ännu fler. Hustrun Khalida kom till Sverige året efter och nu är Morads en väletablerad trebarnsfamilj i Skövde.

– Jag har en egen pizzeria och restaurang i Timmersdala, berättar Asem.

Men många vänner och släktingar har råkat illa ut. Vid massakern i Sinjarbergen dödades tusentals yazidier. Ännu fler kidnappades och förslavades.

Hela familjen försvann

Bland annat Khalidas brors familj.  Under tre år hörde man ingenting från någon av de sju medlemmarna i broderns familj. 

Men plötsligt fick man livstecken från Khalidas brorsdotter Hadiya. Hon var 14 år när hon tillfångatogs – i dag är hon 17 år.


LÄS MER: Magda Gads dagbok från fronten i norra Irak


Enligt den information familjen Morad fått har Hadiya levt som slav och sålts vidare sex gånger. Hon finns nu i Syrien hos en IS-man som har sex kvinnor han nu vill sälja. Han vill ha 15 500 dollar för varje, vilket motsvarar ungefär 126 000 kronor.

– Vi har lyckats samla ihop pengarna med hjälp av många personer och skickat i väg dem till en mellanhand. Nu kan vi bara vänta på att Hadiya friges.

Khalida kom till Sverige 2009 – Hadiya och Birhan är hennes brorsbarn.
Foto: SVT

Tror du att hon kommer att släppas?

– Ja, det tror jag. IS-mannen som har henne vill ha pengarna.

En lillebror är vid liv

Familjen har nyligen fått ännu ett glädjande livstecken från Mellanöstern. Också Birhan, Hadiyas lillebror är till salu. Priset här är det samma, han kostar 15 500 dollar att köpa. 

– Vi gör allt för att få fram dessa pengar också. Det är så hemskt att veta att de och så många andra är slavar. År 2017!

– Människoliv måste alltid vara viktigare än pengar, säger Asem Morad.

Också Birhan, Hadiyas lillebror är till salu.
Foto: SVT

Han vill tacka dem som hjälpt och stöttat familjens kamp. Det handlar om släktingar och vänner runtom i Europa, många yazidier har flytt hit.

Även olika kyrkliga och andra ideella organisationer i Sverige har uppmärksammat yazidiernas utsatthet.

– Det är vi tacksamma över. Second Hand-butiken i Götene har hjälpt till mycket med att samla in kläder som vi skickat ner. Men fler organisationer får gärna hjälpa till, det är många som är i stort behov av hjälp, säger Asem Morad.


LÄS MER: Slavhandeln som sänt chockvågor över världen 


Yazidierna är etno-religiös grupp från Mellanöstern. De är anhängare av religionen yazdanism som startade på 600-talet. Den finns i Irak, Iran, Turkiet, Syrien, Armenien och Georgien. Sedan många flytt finns många anhängare nu också i västra Europa, främst i Tyskland. 

Yazidism har inslag av både kristendom och islam. Man tillåter inte konvertiter och utövarna har varit synnerligen utsatta för misstänksamhet och förföljelse genom historien.

Efter massakern i Sinjar 2014 betraktades yazidierna som den mest förföljda folkgruppen i Mellanöstern.  Europaparlamentet meddelade den 5 februari 2016 att IS begår folkmord på yazidier. 


Fotnot: GT väljer att inte visa barnens ansikte efter önskemål från familjen.