Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De hade vaccinerat sig – fick ändå mässling

Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Foto: / GT/Expressen

Av de tolv personer som hittills insjuknat i mässlingen i Göteborg har några varit vaccinerade mot sjukdomen.

– Den som är fullvaccinerad har ett 99-procentigt skydd, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Nu erbjuds upp emot ett par tusen anställda vid Sahlgrenska universitetssjukhuset vaccin mot mässling.

I dag får barn sin första MPR-vaccination (mot mässling, påssjukan och röda hund) första gången vid ett till ett och ett halvt års ålder. Dos nummer två ges vid sex till åtta års ålder. Tidigare gavs dos två vid 12 års ålder.

– Den som är fullvaccinerad har ett 99-procentigt skydd. Har man en vaccinering är skyddet 90-95 procent, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Hittills har tolv personer blivit sjuka i mässling sedan utbrottet den 10 december. Av dessa har några uppgett att de varit vaccinerade.

"Granskar varje fall"

– Vi går igenom detta noga just nu och granskar varje fall. Detta är väl känt att det vid utbrott av mässling i samhällen är en procent av de sjuka som är dubbelvaccinerade, och fem procent som vaccinerats en gång. Så ser det ut över hela världen, säger Leif Dotevall. 

Han förklarar att 97 procent av alla tvååringar är vaccinerad vilket innebär att skyddet i samhället i stort är "väldigt gott".

– I samhällen där mässling är ovanligt märker man inte av det här, men när smittan börjar gå runt tänker många "Hur är det med mig?". En och annan vuxen har inte tillräcklig immunitet. Det kan innebära att man får sjukdomen lindrigare, men att man likväl är smittsam, konstaterar Leif Dotevall.

LÄS MER: Gravida Annikas skräck – 63 spädbarn injiceras

 

Bland personer födda före 1960 är många immuna mot mässling eftersom de flesta haft sjukdomen. Under 1970-talet påbörjades vaccination mot mässling men alla fick inte två vaccinationer.

Immunitet mot mässling bland personer födda och uppväxta i Sverige under olika perioder. Foto: Källa: Socialstyrelsen

–  Det söker patienter hela tiden och vi tar prover och det kommer säkert att dyka upp fler fall de närmsta veckorna. Men skyddet i samhället är väldigt bra. Det är en mycket hög vaccinationstäckning vilket gör att man inte kan förvänta sig att det blir en stor spridning med många sjuka. 

 

LÄS MER: Vårdpersonal kan inte tvingas vaccinera sig

 

Smittad besökte Örnsköldsvik

Smittspårning har gjorts i samtliga av de aktuella fallen och bland de insjuknade i Göteborg finns en kvinna som under julhelgen besökte Örnsköldsvik, uppger TT. Där träffade hon ett 20-tal personer. Ingen av dem har blivit sjuka ännu. Enligt Leif Dotevall är faran över först 18 dygn efter senaste smittillfälle och nu handlar det om mitten av januari.

 

LÄS MER: Elva frågor och svar om mässling – så skyddar du dig

 

Nu erbjuder Sahlgrenska universitetssjukhuset personal födda mellan 1960 och 1980 vaccin mot mässling.

Ett par tusen medarbetare kan få vaccin

Det rör sig om mellan 1 500 och 2 000 medarbetare som kan bli aktuella för vaccinet.

Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen, förklarar att det handlar om en grupp personer med osäker immunitet.

– De som är födda de åren kan ha haft sjukdomen, och kan även ha fått en eller två sprutor. Men är man inte säker på vilket skydd man har erbjuds vaccinering, säger Peter Nolskog.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!