Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hade kanyl i armen efter sjukhusbesök

Barbro Engström kom efter sjukhuset hem med en kanyl i armen.Foto: Privat
"Jag har ju den här också", sa 84-åriga Barbro Engström när hon kom hem och kollapsade sig i soffan hos dottern.Foto: Privat

Barbro Engström, 84, åkte akut in till Norra Älvsborgs sjukhus för smärtor efter ett rejält fall.

Och hon fick en del av sjukhuset med sig hem – en kanyl glömdes kvar i hennes arm.

– Jag önskar att hon ska få en ursäkt, säger dottern Lotta Engström, som planerar att anmäla sjukhuset till Inspektionen för vård och omsorg.

I måndags föll 84-åriga Barbro Engström och fick svåra smärtor. Ambulans tillkallades till hemmet på en önutanför Strömstad, för att ta henne till närmsta akutmottagning - vilket blev Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL).

– Hon kom dit vid 21 på kvällen och hon fick ligga i ett undersökningsrum fram till förmiddagen därpå utan att få träffa en läkare. Hon fick ingen smärtlindring mer än en Alvedon. Jag förstår att det är personalbrist och överbeläggningar, men det här gör mig fruktansvärt upprörd, säger dotter Lotta Engström.

"Mamma är naturligtvis väldigt ledsen"

Nästa dag, när Barbro Engström skickats hem, kollapsade hon på dotterns soffa: utmattad, trött - och i smärta. Och hon hade en del av sjukhuset med sig, vilket Göteborgs-Posten först skrev om.

– Helt plötsligt pekade mamma på en kanylen i armen och sa: "Jag har ju den här också", säger Lotta Engström och fortsätter:

– Det är helt otroligt att det kan gå till på det sättet!

Efter incidenten har hon på egen hand kontaktat läkare för att ge sin mamma något för smärtorna.

– Mamma är naturligtvis väldigt ledsen. Jag önskar att hon ska få en ursäkt.

"Det var extremt mycket patienter"

Magnus Kronvall, områdeschef på område i vilket innefattar akutmedicin och ambulanssjukvård, säger att det är ett misstag från deras sida. Han tillägger också att kanylen som var kvar i armen inte innebär fara, så länge den inte sitter kvar i flera dagar. Dock är det en olägenhet som de beklagar, menar han.

– Det är hennes upplevelser och vi kan bara beklaga. Jag vill inte spekulera i det förrän vi fått pratat med dem själva. Men jag vet att det var extremt mycket patienter under måndagskvällen.

Han säger att han inte känner till några detaljer i fallet, men han poängterar att det är viktigt för honom och personalen bli kontaktade av de drabbade. Detta för att kunna utreda händelsen.