Hade gigantisk cysta - läkare vägrade lyssna

FIck henne att kämpa. Det tog lång tid innan Marijana medic fick svar på varför hon hade sådan värk. Det var tack vare sönerna Liam, 5,5 år, och Leonell, 1 år, Kadunic som hon orkade kämpa. Efter operationen ville hennes äldsta son inte titta på henne. "Jag var jättesvullen i ansiktet så han kände inte igen mig". Foto: PER WISSING/Foto: privat

GÖTEBORG. Läkarna lyssnade inte på Marijana Medics upprepade vädjan om hjälp med huvudvärken.

När hon sökte hjälp på Sahlgrenskas akutmottagning i somras skickades hon vidare till vårdcentralen där hon fick diagnosen nackspärr.

I januari fördes hon akut till sjukhus där läkarna upptäckte en mörk fläck i hjärnan - en gigantisk cysta.

- Jag kunde ha dött. När jag förstod det grät jag i flera dagar.

Marijana Medic, 31, från Lundby på Hisingen i Göteborg har haft huvudvärk i över fem år, och troligtvis haft cystan lika länge. Problemen började efter att hon fött äldsta sonen Liam.

- Efter förlossningen svimmade jag och slog i huvudet. Jag fick en stor bula i pannan, säger hon och tar med handen långt fram på vänster sida av huvudet, där hon i dag har ett långt ärr efter operationen.

Enligt läkare kan smällen ha gjort att cystan uppstod. Fram till i januari i fjol klarade hon att leva med huvudvärken den orsakade.

- Jag tog några värktabletter så gick det över.

Huvudvärken blev allt värre

I januari 2012 föddes hennes andra son, Leonell, och då kom andra symptom. Det började med värk i nacken. Samtidigt blev huvudvärken allt värre och spred sig mot pannan. Hon började kräkas okontrollerat och svimmade dessutom varje dag, ibland flera gånger, och tappade då känsel i benen och armarna. I juli sökte hon för första gången hjälp för sina smärtor. Hon vände sig till Sahlgrenska akutmottagning.

- De tog blodtryck på mig och skickade mig vidare till en vårcentral.

Vårdcentralen gav henne diagnosen - nackmyalgi, det vill säga nackspärr, och rekommenderade sjukgymnastik. Men det hjälpte inte, värken fanns kvar. Marijana bytte under hösten vårdcentral flera gånger. Hon räknar med att hon totalt träffat mellan sex och åtta olika läkare och alla har vägrat att remittera henne till en magnetröntgen.

- Det var ingen som lyssnade på mig. Jag kände att jag hade något i huvudet, det tryckte, säger hon och lägger båda händerna på huvudet för att demonstrera hur det kändes.

Kunde inte sköta barnen

I perioder hade hon sådan värk att hon inte klarade av att ta hand om sina barn. Då fick hennes sambo vara hemma eller så åkte hon till sin mamma och pappa i Serbien.

- Det bankade i huvudet vad jag än gjorde. Jag kunde inte röra mig.

Till slut lönade sig tjatet. Den 14 januari i år gick en läkare med på att skriva en remiss för en magnetröntgen. Det efter att hon kräktes i handfatet i undersökningsrummet, gråtit av smärta och visat att hon inte kunde röra huvudet. Marijana har i efterhand begärt ut sina journaler och sett att läkaren skrivit: "Troligtvis kommer vi inte att hitta någon allvarligare sjukdom".

- Det var kränkande, säger Marijana.

Men någon röntgen hann hon inte med. Dagen efter blev hennes tillstånd värre. Hon orkade varken röra sig eller prata. Då ringde hennes sambo efter en ambulans som tog henne till Mölndals sjukhus. Vid en röntgen hittades en mörk fläck i hjärnan - en gigantisk cysta. Hon fördes vidare till Sahlgrenska där hon blev akutopererad.

Att Marijana själv beskrev det som "något i huvudet som tryckte" är inte konstigt. Läkaren har berättat för Marijana att cystan flyttade på hjärnan två centimeter. I början växte den så långsamt att hjärnan anpassade sig men i och med den andra graviditeten och förlossningen var det tryck och vätskor som ledde till att den växte mycket och fort. Till slut kunde inte hjärnan anpassa sig mer.

- Jag hade inte överlevt om jag inte åkt till akuten den dagen. Jag kunde ha dött. När jag förstod det så grät jag i flera dagar.


"Jag var jättesvullen"

Även för barnen har detta varit en traumatisk upplevelse.

- Första gången jag träffade Liam efter operationen höll han för ögonen, jag var jättesvullen i ansiktet så han kände inte igen mig.

Cystan tryckte på den delen av hjärnan som ändrar beteendet.

- Jag var jätteaggressiv. Och jag hade inte så mycket energi, det lilla jag orkade lade jag på barnen.

Det är något hon känner av än i dag.

"Tycker synd om honom"

- Om jag är arg och irriterad så frågar alltid Liam: "mamma har du ont i huvudet?" - jag tycker synd om honom.

Nu i efterhand funderar Marijana mycket på den här perioden och hur hon var mot sina barn.

- Var jag tillräcklig? Det är hemskt att tänka på, säger hon och ögonen tårar sig på henne.

- Alla trodde säkert att jag var galen och att det var något psykiskt. Jag är glad att det inte var så. Jag har visat att jag hade rätt.

Hur orkade du kämpa vidare?

- Det var hemskt att leva så, det gick inte att ge sig. Jag fungerade inte och det var därför jag kämpade med att få hjälp.

Känner sig arg

Marijana är arg för att hennes värk inte togs på allvar av läkarna och kan inte förstå att hon inte fick göra en magnetröntgen.

- Man går till läkaren för att man litar på dem. Men de måste lyssna mer på oss patienter. Jag visste att det var något som var fel. När jag träffade en av läkarna i efterhand sa han "du måste förstå att vi inte träffar någon med en cysta i hjärnan så ofta. Jag hoppas att du kommer med något enklare i dag".

Var det så?

- Ja, jag hade mjällutslag i ansiktet efter operationen.

I dag, drygt två månader efter operationen mår Marijana bättre. Läkarna har sagt att det kan ta ett år att återhämta sig helt. Några av de symptom hon känner av är tinnitus, kraftiga svettningar, svårt med tidsuppfattningen och minnet brister.

- Men jag har ingen huvudvärk.

Marijana Medic har själv anmält händelsen till socialstyrelsen.

är kritisk till det bemötande hon fått av sjukvården