När Frida Sjöberg kom till sin pappa Knut på sjukhuset möttes hon av den här synen, 22 ben i kroppen hade fått frakturer. Foto: PrivatNär Frida Sjöberg kom till sin pappa Knut på sjukhuset möttes hon av den här synen, 22 ben i kroppen hade fått frakturer. Foto: Privat
När Frida Sjöberg kom till sin pappa Knut på sjukhuset möttes hon av den här synen, 22 ben i kroppen hade fått frakturer. Foto: Privat
Frida Sjöberg tillsammans med sin pappa Knut. Foto: PrivatFrida Sjöberg tillsammans med sin pappa Knut. Foto: Privat
Frida Sjöberg tillsammans med sin pappa Knut. Foto: Privat
Knut Sjöberg tillsammans med sitt barnbarn innan den tragiska olyckan hände. Foto: PrivatKnut Sjöberg tillsammans med sitt barnbarn innan den tragiska olyckan hände. Foto: Privat
Knut Sjöberg tillsammans med sitt barnbarn innan den tragiska olyckan hände. Foto: Privat
Knut Sjöberg hade sår i pannan och var blåslagen. Han tvingades få hjälp med andningen eftersom revben brutits. Foto: PrivatKnut Sjöberg hade sår i pannan och var blåslagen. Han tvingades få hjälp med andningen eftersom revben brutits. Foto: Privat
Knut Sjöberg hade sår i pannan och var blåslagen. Han tvingades få hjälp med andningen eftersom revben brutits. Foto: Privat
Knut Sjöberg älskade att vara i Spanien, helst tillsammans med dottern Frida och hennes familj. Foto: PrivatKnut Sjöberg älskade att vara i Spanien, helst tillsammans med dottern Frida och hennes familj. Foto: Privat
Knut Sjöberg älskade att vara i Spanien, helst tillsammans med dottern Frida och hennes familj. Foto: Privat
Frida Sjöberg kände sig tvungen att anmäla läkaren. "Det hade pappa velat att jag skulle göra". Foto: PrivatFrida Sjöberg kände sig tvungen att anmäla läkaren. "Det hade pappa velat att jag skulle göra". Foto: Privat
Frida Sjöberg kände sig tvungen att anmäla läkaren. "Det hade pappa velat att jag skulle göra". Foto: Privat

Hade 22 frakturer efter fall – fick värktabletter

Publicerad

79-årige Knut Sjöberg i Mellerud skulle såga ned en gren på ett träd och föll tre meter.
Trots 22 frakturer i kroppen fick han bara värktabletter när han sökte läkare.
- Man har så liten makt som anhörig, säger Knuts dotter, Frida Sjöberg, Trollhättan, som anmälde läkaren inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Vid tiden för olyckan bodde Frida med sin familj i Norge och de var på tillfälligt besök i USA.
- När vi kom hem till Norge såg jag att min farbror hade ringt och det brukar han inte göra bara så där, så jag förstod att något hade hänt, så jag ringde till pappa med en gång.
Frida förstod genast att allt inte stod rätt till för hon kände inte igen sin pappa. Han lät drogad och var helt borta. Hon ringde sin farbror som kunde berätta vad som hänt.

Ramlade från träd

Knut hade den 13 mars 2012 ramlat när han skulle såga ned ett träd och eftersom Knut bodde ensam på gården var det ingen som såg när han ramlade.
- Men han har varit medvetslös, det kan jag vara hundra på och sen var han ute och körde bil till sin bror. Han var sådan, det går nog bra, säger Frida.
Dagen efter, den 14 mars, körde brodern Knut till läkarstationen.
- Pappa ville inte besvära sjukvården men när han bad om hjälp då hade han problem.
På läkarstationen konstaterade läkaren att Knut hade ytliga sårskador i huvudet och blåmärken i ansiktet och på kroppen och de kom överens om att avvakta en röntgenundersökning.

Burk värktabletter

Knut åkte hem igen till gården med en burk värktabletter och några dagar senare fick han tilltagande värk och andningssvårigheter. När Frida pratade med sin pappa på telefon förstod hon att det var allvar.

- Jag förstod att han måste till sjukhus med en gång, jag känner min pappa så väl, för vi hade en väldigt god tajt kontakt, säger hon. Jag frågade om någon kunde köra honom, för själv var jag i Norge just då. Det gjorde mina kusiner.

Kunde inte andas

Knut blev omedelbart inlagd på IVA på NÄL i Trollhättan och där konstaterades att han hade många frakturer och hade svårt med andningen. Hans bröstkorg var instabil efter fallet. Dagen efter kom Frida till sjukhuset.
- Då såg han ut som på bilden från sjukhuset, säger hon. Jag tror inte att han hade överlevt en natt till hemma. Han hade 22 frakturer visade det sig. Det kan till och med jag som inte är läkare räkna ut att han skulle undersökas.
Knut ville inte oroa Frida eftersom hon var i USA och ville inte att någon skulle kontakta henne.
- Han var en väldigt snäll människa och ville inte besvära någon, säger hon. Han sa till alla "ring inte Frida vad ni än gör".
Knut tillbringade minst fyra veckor på sjukhus, både på NÄL och Sahlgrenska och Frida är nöjd med vården och omsorgen Knut och hon fick där.
- Det som var det svåraste var att revbenen hade gått av så det tryckte på så han kunde inte andas ordentligt. Han opererades på min födelsedag, så det var en fin present jag fick!

Kom tillbaka

Operationen gick bra och Knut kom tillbaka ganska bra men han blev aldrig helt återställd och tappade väl gnistan lite efter fallet för han förstod att han inte skulle bli lika rörlig som han var innan.
Knut dog några månader senare av en hjärnblödning.
- Rättsmedicin tog hand om detta i och med att han varit med om det han varit. De ville undersöka så att det inte var operationen som var någon orsak, säger Frida.
Läkaren anmäldes
Frida pratade med obducenten efteråt och han sa att Knut säkert hade dött i detta ändå, men det kan hända att detta hade skyndat på det hela.
- Hade jag kommit hem en dag senare vet jag inte om han hade levt faktiskt, säger Frida. Jag märkte med en gång att något var fel eftersom han var helt borta, han hade säkert ätit många Tramadol eftersom han hade så ont.
I februari i år anmälde Frida Sjöberg vården till (IVO) för hon tyckte det var viktigt att anmäla händelsen.

"Får inte hända"

- Man har så liten makt som anhörig, säger hon. Och visst, det är en mänsklig faktor, men vissa grejer får inte hända känner jag. När det står i journalen att han har sår över ögonen så borde man minst röntga skallen på honom. I Norge hade det inte varit något snack om saken. Man får nästan vara sin egen läkare och så tycker jag inte det ska vara!
Läkaren som undersökte Knut Sjöberg får nu kritik av (IVO) och jobbar inte längre kvar på den aktuella vårdcentralen.
- Det finns ju rutiner och sen finns det enskilda läkare, säger Margareta Wårlén, chef på vårdcentralen Närhälsan i Mellerud. Ibland kan det handla kommunikationssvårigheter och ibland kan man ha egna tankar, och det är ju en annan sak. Men det finns givetvis rutiner som man ska följa när det gäller våld mot kroppen. Det är jättebeklagansvärt det som hänt.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER